Legyenek apasági hónapok!

Az apák az ország jelentős részén nagyon kis részt vállalnak a gyermeknevelésből, még akkor is, ha kifejezetten igényelnék, hogy többet lehessenek a picivel. Az Együtt javaslata: legyenek apasági hónapok

Magyarországon még mindig az a természetes, ha a nők maradnak otthon a gyerekkel, pedig kutatások bizonyítják, hogy a társadalomra is jó hatással van, ha hamarabb visszatérnek a munkaerőpiacra. Az Együtt kötelező apahónapokat vezetne be, az ötletet pedig több más párt parlamenti képviselője is támogatja. Előtte azonban még el kell érni, hogy Magyarországon ne tekintsék lúzernek az otthon maradó apákat, és karrieristának a dolgozó anyákat - írja az origo.

Mielőtt bárki azt hinné, hogy az apák csak a skandináv országokban maradnak otthon a gyermekükkel, érdemes körülnézni a visegrádi négyeknél is. Bár Lengyelországban és Csehországban sokkal kevesebb a bölcsődei férőhely (körülbelül a gyermekek öt százaléka jut ellátáshoz), mint nálunk (17 százalék), a szomszéd országok már sokat tettek azért, hogy megvalósuljon a nemek közötti egyenlőség.

A nők munkába állásának elősegítése már sokszor napirendre került, és a kormány is több intézkedéssel, például a gyed extrával próbálja ösztönözni az anyukákat arra, hogy menjenek vissza dolgozni. A témát most az Együtt vette elő, a párt javaslatcsomagjában az is szerepel, hogy legyenek kötelező "apahónapok".  Ennek lényege, hogy a gyed 18 hónapos időtartamából legalább három hónapot az apa vegyen ki. Ha nem veszik igénybe, akkor a gyed időtartama 15 hónapra csökken.

A párt azt is javasolja, hogy vezessenek be bölcsődei utalványokat. Az a dolgozó szülő, aki a gyes meghatározott részét nappali gyermekellátási intézményben felhasználható utalványban igényli, 50 százalékkal magasabb támogatást kapna. Ezenfelül létrehoznák a gyermekbarát munkahely minősítési rendszert is.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.