Legyen munkaszünet az Európa-nap (május 9.)

Az európai parlamenti választási kampánygyűlésen Schmitt Pál (Fidesz) mozgosító – azaz nem durva – kampányt ígért. Szent-Iványi István (SZDSZ) azt javasolja: legyen május 9. mint Európa-nap minden uniós országban munkaszüneti nap.

Nem durva, megosztó, hanem mozgósító jellegű EP-kampányra készül Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője, aki erről a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjával (MVMP) közösen tartott választási rendezvényen beszélt szombaton Siófokon. - A Fidesz-szimpatizánsoknál nem fordulhat elő, hogy olyan csekély legyen a részvételi arányuk a mostani EP-választáson, mint amilyen az előzőn volt - mondta a politikus. - Aki nem megy el szavazni, az később senkin semmit ne kérjen számon! - tette hozzá a későbbiekben. Mint mondta, „sokkal áldásosabb" hatása lenne Magyarország EU-tagságának, ha az ország élni tudna az unió adta lehetőségekkel. Az uniós források felhasználásának hatékonysága azonban mindössze 16 százalékos, amelynek célszerű és korrekt elosztása is vitatható.

Herman István, az MVMP elnökének beszámolója szerint a párt 2007-ben azért jött létre, hogy szakmai és politikai szervezetként képviselje a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások érdekeit. Hangsúlyozta, hogy a párt nem multiellenes, de olyan egyensúlyt szeretne elérni a piacon, ahol lehetőséget kaphatnak a „kicsik" is a „nagyok" mellett. A rendezvényen Kövér László, a Fidesz-MPSZ választmányának elnöke is felszólalt, s többek között elmondta, hogy pártja a Fidesz minden társszervezetével meg fogja újítani a szövetségét.

Május 9-e, az Európa-nap, a jövőben minden uniós tagállamban legyen munkaszünet - ezzel a kezdeményezéssel fordul európai parlamenti (EP) képviselőtársaihoz Szent-Iványi István liberális EP-képviselő. A szabad demokrata politikus ezt szombati budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be. Emlékeztetett rá, hogy 1950-ben Robert Schuman ezen a napon fogalmazta meg javaslatát, elindítva azt a folyamatot, amely az egységes Európa létrejöttéhez, a kontinens biztonságának, békéjének és jólétének megteremtéséhez vezetett.
Szent-Iványi István úgy fogalmazott, aki elkötelezett Európa iránt, az tisztelettel tekint május 9-re, és ezért szeretnék, hogyha ez minden tagállamban munkaszüneti nap lenne. Kérdésre válaszolva azt mondta, a munkaszüneti nap kijelölése mindenütt nemzeti hatáskör, de azt szeretnék, ha az Európai Parlament erre felkérné a tagállamokat. A politikus egyúttal megemlékezett a második világháború európai befejezéséről.

Most Európa szerte az európai háború végét jelző győzelem napjára emlékeznek. A szocialista párt szerint Magyarországon ma az emlékezés kevés. „Biztossá és véglegessé kel tennünk a hétköznapokban is a győzelmet az egykor vereséget szenvedett erőszak és rasszizmus fölött, biztossá és véglegessé kell tennünk a választást a párbeszéden alapuló demokrácia és az indulatokra építő agresszív politizálás között" - áll az MSZP közleményében.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.