Legyen elég ötkilónyi tűzijáték egy bulira

Mától szabad a vásár. Szilveszterig a felnőttek olyan pirotechnikai eszközöket is vásárolhatnak és tarthatnak otthon, amelyeket év közben nem. A rendőrség mindenkit óvatosságra int. A bizonytalan eredetű áruk működése is bizonytalan, azaz veszélyes lehet.

Pénteken megnyílnak az ideiglenes tűzijáték-árusító helyek, ahol december 31-ig a felnőttek bevásárolhatnak a szilveszterre szánt rakétákból és más pirotechnikai termékekből. Az úgynevezett 3. pirotechnikai osztályba sorolt eszközök azonban a hatályos szabályozás értelmében csak december 31-én este hattól elsején reggel hatig használhatók fel. Ha nem sikerült az óévbúcsúztatón a teljes vásárolt mennyiséget eldurrogtatni, a megmaradt eszközöket legkésőbb január 5-ig vissza kell vinni oda, ahol azokat vásárolták, és az eladó köteles valamennyit ingyen visszavenni. (A vételár nem jár vissza, viszont megsemmisítési és tárolási díj sem számolható fel...)

A petárdázás veszélyeit demonstrálja a rendőrség
petárda bemutató

A múlt év szeptemberétől hatályos vonatkozó kormányrendelet négy kategóriába sorolja a pirotechnikai eszközöket. Az elsőbe az akár lakásban is használható alacsony kockázattal és hanghatás mellett működtethető eszközök tartoznak, mint például a tortagyertya. A második pirotechnikai osztályba tartoznak az egész évben külön engedély nélkül használható kültéri eszközök, amilyeneket például esküvőkön, kisebb születésnapi partikon használnak. Ezekből bárki tarthat otthon, és bármelyik családi ünnepen fel is használhatja azokat.

A harmadik pirotechnikai osztályba tartoznak a kizárólag a szilvesztert megelőző napokban felnőttek által vásárolható eszközök, a negyedikbe pedig azok, amelyeket csak pirotechnikusok külön engedéllyel vásárolhatnak és használhatnak. A 3. osztályba soroltak – az egyes és kettes kategóriába tartozókkal ellentétben – nem tárolhatók otthon a következő szilveszterig.

Cserényi József alezredes, pirotechnikus, az ORFK igazgatásrendészeti főosztályának illetékes munkatársa a rendőrség csütörtöki tájékoztatóján egyebek között azt javasolta, hogy a 3. osztályba sorolt termékek közül is elsősorban a „telepeket” vásárolják azok, akik az év végén otthon saját „tűzijátékukban” szeretnének gyönyörködni. A telepek ugyanis több összehangolt vetőcsőből lövik a magasba a „rakétákat”, így elég meggyújtani egyetlen gyújtózsinórt ahhoz, hogy percekig tartó élményben legyen része az egybegyűlteknek. Ez a legbiztonságosabb termék a szakértő szerint.

Csak kevesen tudják, de a külön engedély nélkül vásárolható pirotechnikai eszközökből sem tartható és használható fel akármennyi. Az egyes és a kettes kategóriába soroltakból legfeljebb egy-egy kilogramm, a 3. pirotechnikai osztályba soroltakból maximum három kiló tartható. Azaz, egy házibulira egyszerre maximum öt kilogramm pirotechnikai eszközt lehet bekészíteni, majd felhasználni. Azaz jogsértő az a gyakorlat, amikor a buli minden résztvevője magával visz egy-két kilónyi pirotechnikai holmit... Más kérdés, hogy ha nem történik semmi baj, a hatóságok nem ellenőrzik, nem is nagyon tudják ellenőrizni e szabály betartását.

A balesetek, tragédiák elkerülése érdekében a rendőrség azt javasolja, az év utolsó napjára bekészített pirotechnikai eszközöket senki ne tárolja gyúlékony anyag mellett, se pincében, se padláson, se nyirkos helyen, ahol károsodhat és emiatt instabillá válhat az anyag. Ne tárolják autóban sem, és gondosan zárják el a gyerekek elől. A pirotechnikai termékeket semmiképpen se szereljék szét, alakítsák át. Mielőtt működésbe hoznák az eszközt, készítsenek elő egy tűzoltó készüléket, vagy legalább egy vödör vizet; sosem lehet tudni...

Csak engedéllyel rendelkező árustól vásároljanak pirotechnikai termékeket, és minden esetben győződjenek meg, hogy a termék csomagolásán található-e magyar nyelvű használati utasítás. Ha nincs, a termék igen nagy valószínűséggel nem legálisan került forgalomba. Használat előtt mindenképpen olvassák el a használati utasítást, és annak megfelelően hozzák működésbe a terméket.

Petárdázni továbbra is tilos. Aki petárdázik, vagy megsérti a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos előírásokat, 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

Cserényi elmondta, mivel a rendelet értelmében pirotechnikai terméket tilos postai úton továbbítani, ideértve a futárszolgálatokat is, a rendőrség figyeli azokat a külföldi szerverről működtetett magyar nyelvű honlapokat is, amelyeken pirotechnikai termékeket kínálnak, különösen azokat, amelyeken tiltott vagy külön engedélyhez kötött eszközöket ajánlanak megvételre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.