Legyen alkotmányos jog a lakhatás?

Alkotmánymódosítást kezdeményez két civil szervezettel együtt a Magyarországi Munkáspárt 2006 azért, hogy foglalják alaptörvénybe a lakhatáshoz való jogot - jelentette be hétfőn, a szociális minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón Vajnai Attila elnökhelyettes.


Egy olyan országban, ahol kilenc éve az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a lakhatás nem alaptörvényből levezethető jog, "nincs  is mit csodálkozni azon", hogy emberek tömege kerül az utcára, vagy  olyannyira nem fűti saját lakását, hogy megfagy, esetleg olyan  betegséget szerez, amely hetek, hónapok múlva végez vele - mondta Vajnai.

A politikus közlése szerint ezért a Fiatal Baloldali Unióval és az ATTAC Magyarország nevű szervezettel közösen a kormányhoz és a  parlamenti pártokhoz fordulnak kezdeményezésükkel.

Javasolják azt is, hogy nyissák meg az állami és önkormányzati  tulajdonú erdőket annak érdekében, hogy ott hulladék fát  gyűjthessenek maguk a rászorulók vagy ő számukra.

Vajnai Attila példaként egy kisebb fakupac mellé állva elmondta: aktivistáik fél óra alatt gyűjtötték össze az egy család több napi fűtését biztosító tűzifa-mennyiséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.