Légimentés autóval

Hiába teljesítenék a mentőhelikopterek az ideális 15 perces szállítási időt, ha a kórházaknál nem biztosítottak a leszállás feltételei.

Leszállópálya híján gyakran csak úgy tudják mentőhelikopterrel kórházba vinni a betegeket, ha mentőautóba teszik át. Ezzel értékes időt veszít a mentés - mondta Temesvári Péter, a légimentők néhány hete kinevezett új ügyvezető igazgatója az MR1-Kossuth Rádió műsorában, aki szerint, bár a szolgálat gépparkja jó, a helikopteres mentésnél a 15 percen belüli kiérkezés csak cél.

Tizenkét éve mentőzik a magyar légimentő szolgálat új ügyvezető-igazgatója, Temesvári Péter, akit február végén neveztek ki posztjára. A sürgősségi szakorvos elmondta: a magyar légimentő szervezet felszerelése és szakmai munkája jó, csak kisebb javításokra van szükség.

Az új vezetés legfontosabb feladata egyelőre a szolgálat működőképességének biztosítása, valamint olyan mentőszakmai megoldások meghonosítása, amelyeket nyugaton már használnak, de Magyarországon még ismeretlenek.

Az ügyvezető szerint a szolgálat gépparkjával és az ellátási szinttel nincsenek problémák, a mentésirányítás területén - a mentőszolgálattal való együttműködés erősítésével - azonban még vannak tennivalók - hangsúlyozta az MR1-Kossuth Rádió műsorában.

Jelenleg hét légimentő-bázis működik az országban, amelyek elhelyezkedése egyelőre még nem ideális, az észak-nyugati országrészt például nem fedi le a légimentés. A helyzetre a határon túli mentőszolgálatok sem jelentenek teljes megoldást.

(Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.