Legálisan eltűnhetnek

„Szigoríthatja a kormány a menekültstátuszra vonatkozó szabályozást a megélhetési bevándorlás miatt” – mondta Rogán Antal vasárnap a Hír TV Versus című műsorában.

Álláspontja szerint a magyar kormánynak lényegesen kevesebb alkalmas eszköze van arra, hogy felléphessen azokkal szemben, akiket nem lát szívesen, mint a nyugat-európaiaknak. Úgy véli, míg korábban Magyarország tranzitország volt, lassan célországgá válik; emlékeztetett arra: „az elmúlt időszakban kétezerről 42 ezerre nőtt a politikai menedékjogot kérők száma".

Illegális bevándorlók Röszkénél. Nyomtalanul
Illegális bevándorlók Röszkénél. Nyomtalanul
Kurucz Árpád / Népszabadság

Rogán szavaiból ugyanakkor az derült ki, hogy a Fidesznek még nincsenek konkrét elképzelései arról, hogyan lehet szétválasztani a megélhetési bevándorlókat és azokat, akik politikai státuszra jogosultak. – Ezt végig kell gondolnunk – mondta. – Ehhez lehet, hogy jogszabály-módosításra, vagy szigorításra van szükség, de a gyakorlatot mindenképp szigorúan kell tartani. Át kell nézni továbbá, kell-e új eszközöket adni a rendőrség kezébe a terrorizmus elleni küzdelemben.

Pár nappal korábban Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója fogalmazott úgy a Hír TV-ben, hogy indokolt lenne növelni a TEK kapacitását a megnövekedett illegális migráció miatt. Ez azért lenne fontos szerinte, hogy ki tudják szűrni a terroristagyanús személyeket. A megnövekedett migráció mellett az a hatósági jogkör, ami alapján dönthetünk, hogy az illető beléphet-e az országba, kaphat-e bármilyen szintű engedélyt, továbbmehet-e, vagy vissza kell küldenünk, toloncolnunk az anyaországba, ezeknek az elbírálása az jelenleg már meghaladja a TEK kapacitását, tehát bővítésekre van szükség, hogy el tudjuk végezni ezt a munkát" – mondta a TEK direktora.

Szerettük volna megtudni, miként zajlik egy ilyen vizsgálat. Hogyan állapítja meg a TEK és a témában ugyancsak szakhatósági jogkörrel eljáró Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) valakiről, hogy kapcsolatba hozható-e valamely terrorszervezettel vagy sem, ám nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Csak sejteni lehet, hogy ellenőrzik a terroristagyanús személy hazai és nemzetközi nyilvántartását, megkísérlik feltérképezni a menekültek elmondása alapján veszélyeztetettségük valós fokát, otthoni és külföldi személyes kapcsolatait. Információt cserélnek az adott területen működő társhatóságokkal is.

Csakhogy a határon elfogott illegális bevándorlók zömével az AH vagy a TEK emberei nem is találkoznak. Mert hiába jelöli ki számukra a menekültügyi hatóság ideiglenes tartózkodási helyként – az eljárás lefolytatásának idejére – valamelyik befogadó állomást, a nyitott intézményekből a legtöbben még aznap nyomtalanul eltűnnek. Folytatják útjukat eredeti céljuk, valamelyik nyugat-európai ország felé.

Kezdő lépések
Kezdő lépések
Kocsis Zoltán / Népszabadság

A jogszabály szerint ugyanakkor a menekültügyi hatóságnak egy munkanapon belül kell továbbítania a menedéket kérő adatait az AH és a TEK felé. Ám mire ők megkapják a „felkérést" a menedéket kérők ellenőrzésére, azok többnyire már elérhetetlenek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.