Legalább valamit mondana, elnök úr!

Megoldást jelenthetne a Legfelsőbb Bíróság elnöke megválasztásának ügyében, ha a parlamenti frakciók vezetői részletesebben megismerhetnék Sólyom László köztársasági elnök úr jelölési szempontjait, és a jelölt elképzeléseit - közölte Hankó Faragó Miklós, az SZDSZ parlamenti képviselője szerdán.

A liberális politikus azt mondta, nem csak azért támogatták a jelölt megválasztását, mert a programját megfelelőnek ítélték, hanem azért is, mert az igazságszolgáltatás rendkívül súlyos helyzetben van, az LB-nek és így az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak hónapok óta nincs megválasztott elnöke. A fennálló állapot beláthatatlan következményekkel járhat az igazságszolgáltatásra nézve.  

Sólyom László és Havasiné Orbán Mária a szavazás után
Sólyom László és Havasiné Orbán Mária a szavazás után

Hankó Faragó Miklós megjegyezte: ha Sólyom László változatlan feltételekkel jelöli újra Havasiné Orbán Máriát főbírónak, akkor a választás jó eséllyel ismét sikertelen lesz, akár a jövő héten, akár jövő februárban kerülne arra sor. Hozzátette: azzal, hogy az államfő időt ad a főbírójelölt ellen szavazó szocialista pártnak a gondolkodásra, még nem jelenti azt, hogy az MSZP képviselői igennel is szavazzanak.

Az SZDSZ szerint ebben a helyzetben egyedül a párbeszéd jelenthet megoldást. Hankó Faragó Miklós leszögezte: józanságra és bölcsességre van szükség az érintettek részéről. A jelölés természetesen Sólyom László joga, de a döntés a parlamentet illeti, ezért összhangba kellene hozni a résztvevők szempontjait. Ezt csak együttműködés útján tartja lehetségesnek.

Az Országgyűlés hétfőn titkos szavazással nem támogatta a szükséges kétharmados arányban Havasiné Orbán Mária főbíróvá választását. A jelölt megválasztásához 257 képviselő igen szavazatára lett volna szükség, de csak 203 igen voksot kapott, 152 nem és 9 érvénytelen szavazat mellett.

A szavazás után Sólyom László megmagyarázhatatlan, felelőtlen és kártékony döntésnek nevezte, hogy jelöltje nem kapta meg a szükséges többséget. Az államfő kijelentette, hogy újra jelöli a főbírói tisztségre a Győri Ítélőtábla elnökét.

Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét Sólyom László köztársasági elnök azután jelölte a posztra, hogy korábbi jelöltje, Baka András májusban nem kapta meg a szükséges mennyiségű szavazatot.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, Lomnici Zoltán hatéves mandátuma június végén járt le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.