Lefestett grafitik a Várban

Októberben a Vizivárosban folytatódott a budavári önkormányzat által meghirdetett graffiti-mentesítés. A múlt hónapban a Döbrentei tér–Battyány tér–Várfok utca–Csalogány utca által határolt területről takarították el a falfirkákat.

A budavári önkormányzat régóta következetesen fellép a közösségi és magántulajdonban lévő építményeket, műtárgyakat, közterületi berendezéseket, művészeti alkotásokat ellepő graffitik ellen. Az elmúlt években a kerület frekventáltabb és falfirkákkal legerősebben szennyezett területeit tisztította meg – saját költségén. A munkálatokat az önkormányzat 2008-ban kezdte meg. Első lépcsőben az Attila út Vérmező melletti szakaszát tisztították meg, majd az akció a Krisztinaváros további részén – Krisztina körút, Mikó utca, Mészáros utca, Alagút utca, Szarvas tér stb. – folytatódott. Tavaly a Víziváros és a Tabán egy részét –Bem rakpart, Fő utca egy része, Fátyol park, Hunyadi János utca – tisztították meg.

A kerület közlése szerint idén októberben a Vizivárosban folytatódott a falfirkák eltakarítása. A közbeszerzési pályázaton kiválasztott kft. munkatársai az Aranyhal, a Batthyány, a Csalogány, a Donáti, a Döbrentei, a Fiáth János, a Franklion, a Gyorskocsi, a Halász, a Hattyú, a Hunyadi János, az Iskola, a Kagyló, a Kapás, a Lánchíd, a Málna, az Ostrom, a Pala, a Szabó Ilonka, a Szalag, a Toldy Ferenc, a Várfok és a Vám utcákban, a Mária téren és a Szilágyi Dezső téren, valamint a Várkert rakpart Vízivárosi részén takarították le a házfalakat.

A letisztított felületeket úgynevezett anti-graffiti bevonattal látták el. A falfirka-mentesítés mintegy 26 millió forintba került. Az akcióban nem pusztán a köztulajdonban lévő épületeket tisztították meg, hanem a társasházakat is. A tulajdonosokat az önkormányzat még a nyáron értesítette a munkákról, és kérte a hozzájárulásukat. Ennek elmaradása esetén – élve a törvényi lehetőséggel – a kerület kötelezést adott ki a mentesítés tűrésére. 

A lakókat korábban is és most is arra kéri az önkormányzat, ha a letisztított felületen újabb falfirka jelenik meg, haladéktalanul jelezzék a kerületnek, illetve ismeretlen tettes ellen tegyenek feljelentést a helyi rendőrkapitányságon. Az esetlegesen újra megjelenő falfirkákat az önkormányzat saját költségén letakarítja. A korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy a következetes fellépés eredményeként a már megtisztított területekről a nagyobb graffitiket sikerült kiszorítani. Ezzel jelentősen javult a városkép.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.