Leállt a vasúti személyszállítás

Az egész országban áll a vasúti közlekedés - legalábbis a személyszállítás. Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke szerint alig mozognak vonatok. A szakszervezet szerint Kelet-Magyarországon, Közép-Magyarországon a vasúti vonalak teljesen leálltak, Nyugat-Magyarországon egy-két vonalon járnak a vonatok.

Az egész országban áll a vasúti közlekedés - legalábbis a személyszállítás. Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ)  elnöke szerint alig mozognak vonatok. A szakszervezet szerint Kelet-Magyarországon,  Közép-Magyarországon a vasúti vonalak teljesen leálltak,  Nyugat-Magyarországon egy-két vonalon járnak a vonatok.

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: az  InterCity és a belföldi gyorsvonati közlekedés gyakorlatilag  megszűnt a sztrájk miatt.  Egy-egy személyvonatot el tudnak indítani, amelyek késéssel  közlekednek. A menetrend felborult - tette hozzá. A nemzetközi vonatok nem járnak, kivéve a Belgrád felől érkező  gyorsvonatot, amely útban van Budapest felé, és várhatóan délelőtt megérkezik a Keleti pályaudvarra.

A MÁV Cargo illetékes  munkatársának közlése szerint a sztrájk általánosságban  nem érinti a cég forgalmát, miután a szakszervezet vállalta, hogy  továbbítja az áruszállító vonatokat. Hozzátette: előfordul ugyanakkor, hogy néhány sztrájkoló egyénileg úgy dönt, blokkolja a tehervonatok indítását, fogadását,  ez összességében eddig a MÁV Cargo forgalmának 10 százalékát  érintette.

Hétfőn reggel a hálózaton lévő 219 darab tehervonatból 6  állt a sztrájkolók egyéni döntése miatt a magyar vasúthálózaton, ez a műszakváltás után változhat. A személyszállításban jóval nagyobb a gond.

Reggel 6 órakor a budapesti Keleti Pályaudvar központi kijelzője azt  mutatta, hogy a sztrájk miatt vonatok nem indulnak, az érkezésnél  pedig késésekre, járatkimaradásokra kell számítani. A kijelzőn  egyetlen járat sem szerepelt. A Nyugati Pályaudvar kijelzőjén egyetlen induló járat, a 6:53-as szegedi IC szerepelt, ám ennek indulása is bizonytalan -  mondták el az ügyfélszolgálati irodában. Az MTI helyszíni tudósítója csak néhány utast látott korán reggel mindkét pályaudvaron.

Szeged Nagyállomás nem indít és nem fogad vonatokat hétfőn reggel; az  elektronikus információs tábla kiírása szerint Budapest felé és  felől bizonytalan ideig szünetel a közlekedés, Békéscsaba viszont  elérhető a város másik - a Rókus városrészében levő - állomásáról. Veréb Olga, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének helyi vezetője hétfőn reggel úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a  nagyállomáson jelenleg valamivel több mint húszan sztrájkolnak, de a  megszokottól eltérően már nem dolgoznak a kiskundorozsmai állomáson  sem, ahová a Tisza Volán buszai szállítják át az utasokat - máskor,  ha Szegedről nem is, de onnan általában indultak a vonatok.

A miskolci Tiszai pályaudvaron egy-két BZ motorvonaton kívül nem járnak  szerelvények, az éjszaka folyamán a jegyvizsgálók körében is  erősödött a sztrájk - mondta Cseh Béla Zoltán, a VDSzSz területi  vezető ügyvivője hétfőn az MTI-nek. A szolgálatra jelentkezők közül körülbelül 60 százaléknyian nem vették fel a munkát, a nyilatkozatok alapján pedig emelkedni fog  a sztrájk támogatottsága - közölte az ügyvivő. A pályaudvaron egyébként néhány utason kívül senki nem  tartózkodik, a vágányokon állnak a vonatok. Az IC szerelvény Nyékládházán van

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A Dél-Dunántúlon néhány mellékvonalon közlekednek a szerelvények, a többi helyen vagy szünetel, vagy részleges a  forgalom. A Pécs és Budapest közötti első, 5 óra 24 percre tervezett  Intercity nem hagyta el a baranyai megyeszékhelyet.

Szombathelyen hétfőn reggel hat órakor állt a vonatközlekedés, nem  indult és nem érkezett egyetlen vonat sem, a vasútállomás  utascsarnokában 50-60 utas tartózkodott, a jegypénztárak zárva  tartottak, az utasokat nem tájékoztatta senki. "A személyforgalom teljesen leállt" - jellemezte a helyzetet Fábián Kálmán, a VDSZSZ területi vezetője.

Nagykanizsáról hétfőre virradó éjjel és hajnalban is elindultak, de  a célállomásig általában már nem jutottak el a vonatok - értesült az  MTI a vasútállomáson. "Mi nem sztrájkolunk, csak körülöttünk mindenki" - mondta egy név nélkül nyilatkozó vasutas. Az állomáson tanácstalanul álló  kevés utasnak azt az információt adták, hogy a dél-zalai városból  elindulnak a szerelvények, de teljesen bizonytalan, hogy eljutnak-e  a végállomásra.

A salgótarjáni központi pályaudvarról hétfőn reggel 6 óra 25-kor  tucatnyi utassal elindult a Hatvanba tartó vonat, de nem tudni,  meddig jut el; a vonat indulása után a pályaudvar elnéptelenedett. A hangosbemondón azt közölték, hogy a vonat "előreláthatólag Pásztóig közlekedik".

 

 

Parkolópálya. A Déli pályaudvar hétfő reggel
Parkolópálya. A Déli pályaudvar hétfő reggel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.