Le a mocsokkal! - Aktivisták tisztították meg a pesti roma holokauszt-emlékművet

Több tucat civil gyűlt össze szombat délután a budapesti Duna-parton, és kefékkel, rongyokkal megtisztították a budapesti roma holokauszt-emlékművet, amelyet ismeretlenek megint ürülékkel szennyeztek be.

Az elmúlt néhány hónapban többször is előfordult, hogy beszennyezték ezt a szimbólumot, a civilek pedig ilyenkor úgy érzik, nem tűrhetik ennek a cselekedetnek az üzenetét, és akcióba lépnek - nyilatkozta az MTI-nek a helyszínen Setét Jenő, a Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatója. A megmozdulás szervezője azt is elmondta: nem gondolja, hogy bármiféle hatalmi eszközzel meg lehet akadályozni az ehhez hasonló eseteket, a legjobb ellenszer szerinte az lehet, "ha mi magunk, magyar állampolgárok, civil emberek megtisztítjuk az emlékművet, illetve a jelenlétünkkel tiltakozunk ez ellen a tűrhetetlen cselekedet ellen". Ettől függetlenül, Setét Jenő megjegyzése szerint az emlékmű megtisztítása alatt is a helyszínen tartózkodó rendőrség nyomozást is indíthatna ismeretlen tettesek ellen.

Lemossák a beszennyezett roma holokauszt emlékművet
Lemossák a falfirkával beszennyezett roma holokauszt emlékművet.

Az emlékmű megtisztításában több tucat civil vett részt, köztük volt többek között Bíró András polgárjogi aktivista, Mohácsi Viktória volt EP-képviselő, a Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány vezetője, Daróczi Gábor volt miniszteri biztos, a Romaversitas Alapítvány igazgatója, Báder Csaba, a RomNet-Média Alapítvány elnöke. Segítette a munkát Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) párt országos listavezetője és Pettkó András független országgyűlési képviselő is.

A fővárosi Nehru parton álló emlékművet roma civil összefogással emelték a holokauszt roma áldozatainak emlékére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.