Lázárt zavarja Schiffer származása

Furcsa interjút adott Lázár János a Magyar Hírlapnak. Arról beszélt, hogy a Fidesznél senki sem akarhatja jobban, hogy tisztázódjon az ügynökmúlt ügye, a nyilvánosságra hozatal mellett áll. Azt viszont pofátlannak tartja, hogy az LMP-s Schiffer András terjesztett be javaslatot. Miért is?

"A Fidesz társadalmi kérdésként kezeli az ügynökkérdés megoldását - mondta Lázár, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Hírlapnak. A magyar választópolgárok döntő többségét persze ez az ügy nem hozza lázba és nem is érinti, tette hozzá. - A mindennapi, megélhetési gondokkal küzdő embereknek, akik alig tudják a családjukat eltartani, nem ez a legfontosabb kérdés. Ugyanakkor az ország versenyképességének helyreállítása társadalmi kérdés is. Gazdasági sikereket csak úgy tudunk elérni, ha a társadalom is begyógyítja a sebeket, kibeszéli a múltat, megnevezi és elítéli a bűnösöket, a diktatúra működtetőit. Az ügynökügy megoldása az ország megújítási folyamatának egyik legfontosabb eleme."

Lázár úgy nyilatkozott felháborodva, mintha nem a Fidesz szavazta volna le az ügynökmúlt tisztázásának tárgysorozatba vételét. Még az utolsó 56-os elítélt, Wittner Mária is tartózkodott a szavazáson. Lázár pedig a szégyenteljes döntés után azzal magyarázta a magyarázhatatlant, hogy kisebbségben maradt saját frakcióján belül. Na most erről az interjúban egy árva szót nem ejtenek. Lázár János megkapta azt a lehetőséget, hogy azt mond, amit akar. Megtette. (Kövér László hasonló lehetőséget kapott a Heti Választól, itt.)

"Amíg nem lépünk, ez a terület a magyar demokrácia gennyes sebe marad, és a beteg állapota napról napra csak rosszabbodni fog" – mondta "az ügynökügy megoldásával kapcsolatban" a Fidesz frakcióvezetője. Azt az álláspontot képviseli, hogy "a katonai és a nemzetbiztonságunkat veszélyeztető jelentéseken kívül minden adatot nyilvánossá kell tenni. Az e témában tett ellenzéki javaslatot viszont elutasítja." Szó szerint közöljük, hogy miért.

"Az LMP politikai haszonszerzésből terjesztette be az indítványát. Szerintünk azonban ez egy bonyolult szálakkal terhelt társadalmi ügy. Elutasítjuk, hogy az LMP mindent, így a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő és a katonai dokumentumokat is közzétegye. Azt meg egyenesen pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP javaslatát."

– Most Schiffer Andrásra céloz? - tette föl a kérdést a Magyar Hírlap.

– Úgy gondolom - felelte Lázár -, hogy a Kádár-rendszerben csak az lehetett Skandináviában vagy az ENSZ-ben nagykövet, aki együttműködött Kádár Jánossal. Schiffer Pál, András nagyapja is rendszerműködtető volt.

– Újra a húsz évvel ezelőtti, „az apák bűneiért a fiúk nem felelősök” témakörnél járunk - hangzott a közbevetés.

– Igen, de ezek az apák és nagyapák 1990 után is zavartalanul élhettek, és a gyerekeik, illetve unokáik számára az út egyenesen volt kikövezve - fogalmazott Lázár. - Azok a nagypapák, akik halálra ítélték Wittner Máriát, vagy akik elüldözték az országból Horváth János képviselőtársunkat. Akkor melyik oldal az, amelyik megszenvedte a Kádár-rendszert, ki érdekelt a múlt teljes feltárásában, ha nem mi? A Fidesz az egyetlen olyan párt, amely a rendszerváltás után le akart számolni a múlttal."

(A Jámbor pitbull blogban az ügyre vonatkozóan széles kitekintést adtunk. A Szerk)

Lázár János és Rogán Antal a plenáris ülésen
Budapest, 2012. február 20. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Rogán Antal az Országgyűlés plenáris ülésén.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.