Lázárt a helyszínen jelölik alelnöknek?

A Millenárison rendezi szombaton a Fidesz a soron következő tisztújító kongresszusát, és már a hivatalos jelölések is megtörténtek. A kongresszust nyáron az árvíz miatt halasztották őszre.

A kongresszuson az egyetlen elnökjelölt Orbán Viktor miniszterelnök lesz, aki nyilván ezúttal is bizalmat és felhatalmazást kap a Fidesz vezetésére. Az alelnöki posztokat illetően elmondható: három esetben biztosan nem lesz változás, tegnap Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester, az oktatási bizottság elnöke is megerősítette lapunknak: vállalják a jelölést. Pelczné Gáll Ildikó brüsszeli EP-képviselő pedig munkatársán keresztül tudatta, szintén ringbe száll az alelnökségért.

A negyedik alelnöki poszt azért vált kérdéssé, mert Varga Mihály tavasszal bejelentette, nem kandidál ismét az alelnökségre, ha jelölést kapna, „azt megköszönné, de tisztelettel elhárítaná”. Tudomásul veszi ugyanis azt az íratlan szabályt, hogy a nemzetgazdasági miniszterség mellett nem lesz Fidesz-alelnök. Helyette a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánost látná szívesen Orbán Viktor miniszterelnök a negyedik alelnöki poszton, és a Fidesz-elnökségi ülésen is elhangzott a neve – szivárgott ki még akkor.

Lázár János első alkalommal a Magyar Hírlapban közölt interjúban nyilatkozott a személyével kapcsolatos hírekről. Az államtitkár egyértelművé tette, nem jelölteti magát a posztra, de „természetesen megvan bennem az ambíció, hogy az országos politikában – a kormányban vagy a Fideszben – is tudjam képviselni a választóimat és a saját elveimet. Az alelnökségről a Fidesz politikai közössége fog döntést hozni” – tette hozzá nyáron.

Tegnap nem tudtuk az államtitkárt megkérdezni, de munkatársunkat megbízható fideszes források arról tájékoztatták, az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Lázárt Jánost a Millenárison, a kongresszuson jelölik, hiszen van olyan alapszabályban megfogalmazott lehetőség, hogy a helyszínen is lehet párttisztségre jelölést tenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.