Lázárék most már inkább habonytalanítanának

Már nemcsak azt állítják Orbán Viktor emberei, hogy Habony Árpád nincs a fizetési listán, azaz nem kap pénzt a tanácsaiért, Lázár János és Giró-Szász András már azt is tagadta, hogy hivatalos politikai tanácsadója lenne a miniszterelnöknek.
A kormány a Századvég csoportot bízta meg politikai tanácsadással, ezen kívül nem tudnak más hivatalos tanácsadóról, a miniszterelnöknek pedig magánemberként lehetősége van bárkivel beszélgetni – mondta a kormányülést magyarázó sajtótájékoztatón csütörtökön Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, miután a Hír TV munkatársa azt kérdezte: Habony Árpád Lázár Jánosnak is ingyen ad-e tanácsokat, mint Orbán Viktornak.
Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

És ha nem hivatalos tanácsadó, miért járhat be a Fidesz frakcióüléseire, illetve elképzelhető-e, hogy Habony Árpád valamilyen cégen keresztül kap pénzt? – Orbán Viktornak nincs hivatalos politikai tanácsadója, közte és Habony Árpád között semmiféle hivatalos kapcsolat nincs – állította a miniszter, aki Giró-Szász Andrással együtt arról próbálta meggyőzni hosszan a sajtó képviselőit, hogy Habony Árpád egy a sok-sok olyan személy közül, akikkel a miniszterelnök beszélget, mint például­ Csaba­ László, akivel szintén konzultált már gazdasági kérdésekről.

A Népszabadság kérdésére, miszerint a Fidesz honlapján akkor tévesen szerepel, hogy Habony Árpád a miniszterelnök személyes stratégiai tanácsadója, Lázár János azt mondta: az információ téves. A frakcióüléseken soha nem látta Habony Árpádot, de nem tudott végleges választ adni arra, hogy járt-e ott, azt mondta, ennek még utána kell néznie. Szintén ezt válaszolta munkatársunk azon kérdésére is, hogy Habony Árpádnak van-e C típusú nemzetbiztonsági átvilágítása, és nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a „közelsége", hiszen több fotón parlamenti dolgozószobájában látható Orbán Viktorral.

Giró-Szász András azt a megjegyzést tette, hogy az ő kisfia is járt már a miniszterelnök dolgozószobájában, még sincs C típusú átvilágítása. A Hír TV kérdésére, hogy ezek után nem akarnak-e megválni Habony Árpádtól, Lázár János azt mondta, ravasz kérdés, de észnél van, ezért úgy válaszol: nem tudnak megválni attól, akivel nincs kapcsolatuk.

Giró-Szász András arra hívta fel az újságírók figyelmét, hogy ő is volt tanácsadó, úgy, hogy semmiféle fizetési listán nem szerepelt, és szerinte ebben semmi különös nincs. Szóvá tette, hogy 2010 előtt nem voltak a mostanihoz hasonló adatkikérések a Tárki, a Medián vagy a Political Capital piackutatók és tanácsadó cégek tevékenységével kapcsolatban, „pedig két és félszer ennyiért végezték a tevékenységüket".

A sajtótájékoztatón a jobboldalról érkező bírálatokra reagálva Lázár János a tét nagyságáról beszélt. Mint mondta, ha 2018-ban nyernek, akkor több évtizedre meghatározó erő lesz a Fidesz Magyarországon. – Nagy a tét, ezért aggódnak a jobboldalon – hangoztatta. Szerinte mindenki elmondhatja a véleményét, Szijjártóról, Rogánról, Lázárról, de nem szabad megsértődni, akkor sem, ha később a jobboldali szavazók, gondolkodók véleménye egyre „karizmatikusabb" lesz. – Minden közösséggel szót kell érteni, ezzel a miniszterelnök elvárását teljesíti – utalt a Zoltai Gusztáv főtanácsadó miatti afférra a miniszter. Lázár János, aki a Fidesz alelnöke is, nemmel válaszolt arra, tervezik-e a jövőben, hogy szétválasszák a miniszterelnöki és a pártelnöki posztot, ahogyan tették ezt az első Orbán-kormány idején.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.