Lázár nem akar szavazógépet

A 23 megyei jogú város közül egyedül a Lázár János vezette Hódmezővásárhelyen nem használnak elektronikus "szavazógépet", azaz a városatyák még ma is kézfeltartással voksolnak. A gépet forgalmazó cég félévente tesz új ajánlatot az önkormányzatnak, ám a képviselők ragaszkodnak a hagyományos módszerhez.

A 23 megyei jogú város közül 22-ben gép segíti a szavazást és a jegyzőkönyvezést. A kivétel Hódmezővásárhely, ahol továbbra is hagyományosan, felemelt kézzel, és nem gombnyomással voksolnak a képviselők -  adta hírül a Dél-Magyarország internetes kiadása.

Lázár János a parlamentben
Lázár János

A gépet forgalmazó cég nem adja föl: félévente tesz új ajánlatot a városnak. A társaság egy másik fejlesztése is a döntéshozó munkához kötődik: egy robotkamerás rendszer – egy komplett közvetítő televíziós stábot helyettesítve – élőben mutatja és/vagy rögzíti az ülés nyilvános szakaszát. A kamera arra irányul, aki beszél, és ezeket az üléseket a www.onkormanyzati.tv honlapon teszik közzé. Az oldalon 41 hazai önkormányzati testület ülései érhetők el. A látogatottság 750 ezernél tart, átlagosan 5 és fél percig nézelődik egy látogató, ami Csonka László kereskedelmi igazgató szerint azt jelzi, hogy az embereket tényleg érdekli a helyi közélet.

Csonka szerint a gép esetében nem lehet vita, mert a robotkamerás rendszer nem téved, tendenciózusan főleg nem. Az olyan viták is elkerülhetők általa, hogy ez vagy az az orgánum nem tájékoztatott tárgyilagosan, mert gyorsan le lehet ellenőrizni, ki tévedett. Csonka emlékeztetett: a kormány többször is nyilatkozta, fontos, hogy átlátható legyen az önkormányzatok munkája. Szerinte az ő rendszerükön keresztül eléggé átlátható. Egy szavazatszámláló, döntéstámogató felszerelés ára nettó 2,5 milliónál kezdődik, a robotkamerás rögzítő szett nettó 4,5 milliónál, a honlap-előfizetés ára havi 50–80 ezer - írja a delmagyar.hu.

A cég Hódmezővásárhelyt már Rapcsák András polgármestersége idején is kereste ajánlataival, de az üzlet – a városvezető elmozdítására szervezett politikai akció miatt – meghiúsult. Újabban félévente tájékoztatják üzleti ajánlatukról a várost, eddig eredménytelenül. Csonka azt mondja, mégis bíznak abban, hogy végül sikerrel járnak, és a 23. megyei jogú város is a partnerük lesz.

A vásárhelyi közgyűlés jelenleg is úgy szavaz, ahogyan húsz vagy száz évvel ezelőtt: a polgármester fölteszi a kérdést, a képviselők az igennél, nemnél vagy tartózkodásnál fölemelik a kezüket, ketten pedig összeszámolják a voksokat.

– Az a személyes véleményem, hogy ezen egyhamar nem változtatunk – mondta a delmagyar.hu kérdésére Kószó Péter alpolgármester. – Ez nem csak hagyománytisztelet: a gombnyomásnál könnyebben lehet tévedni, mint amikor valaki fölemeli a kezét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.