Lázár János minden iskolát külön megvizsgáltatna

Az oktatási államtitkárság akkor jár el helyesen, ha még azelőtt alaposan átvilágít minden olyan önkormányzatot, amely iskolaműködtetésre jelentkezik, mielőtt megkötné velük az erről szóló egyedi szerződéseket - ezt Lázár János fideszes frakcióvezető jelentette ki egy Hódmezővásárhelyen tartott oktatási konferencián.

Hoffmann Rózsa azt szeretné, ha minél több önkormányzat vállalná iskolái működtetését, mivel ez egyértelmű és egészséges feladatmegosztást eredményezne - az oktatási államtitkár erről kedden Hódmezővásárhelyen, egy közoktatási és szakképzési konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón beszélt.

A köznevelési törvény egyértelműen rögzíti, mi számít fenntartói feladatnak, ez az államé, és mi működtetői feladatnak - mondta a politikus. Mint hozzátette: amennyiben egy önkormányzat, magánszemély, alapítvány, vagy egyház vállalja egy iskola működtetői feladatait, és erről szerződést köt az állammal, akkor ezt megteheti, de ez természetesen a költségek egy részének a viselését is jelenti.

Egy város önkormányzatának nem lehet az közömbös, hogy van-e olyan iskola, amely az övé, amelyért felelősséget vállal – fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester hangsúlyozta, a köznevelési törvény felhatalmazza az oktatással foglalkozó tárcát, hogy a kormány nevében tárgyaljon és egyedi szerződéseket kössön. A Fidesz parlamenti frakcióját is vezető politikus kiemelte, a minisztérium és az oktatási államtitkárság akkor jár el felelősen, ha minden esetben megvizsgálja, hogy a működtetésért jelentkező önkormányzat alkalmas-e a feladatra.

Mivel a legfontosabb cél, hogy a jelenleginél jobb oktatási rendszer legyen, különbséget kell tenni. Vannak olyan iskolák, amelyek sokkal jobb helyen lesznek állami működtetésben, és léteznek olyan intézmények, ahol felmerül a szorosabb együttműködés lehetősége, és nem csupán gazdasági téren, hiszen a keretek adottak, az állam a finanszírozásban többletszerepet vállal a jövőben – közölte Lázár János.

A megyei jogú városok nem akarnak szabadulni iskoláiktól, nem tartják azokat tehernek - mondta a polgármester, aki ezért fontosnak tartja, hogy ezeken a településeken az átlagnál szorosabb együttműködés alakuljon ki az állam és az önkormányzatok között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.