Lázár elbúcsúzik

A szokásos napirend előtti felszólalásokkal kezdte meg heti munkáját a Parlament. Ennek zárásaként mondta el frakcióvezetői búcsúbeszédét Lázár János, aki elsősorban a szocialistákat és az ellenzéket gyalázta.

Ez megszorítás

Volner János jobbikos frakcióvezető-helyettes volt az első napirend előtti felszólaló a keddi plenáris ülésen. A szélsőjobboldali politikus a sokatmondó „Megszorító politika helyett építő, az emberek életszínvonalát fenntartható módon javító gazdaságpolitikára van szükség” címet adta beszédének. Felszólalásában többek között azt mondta: a Fidesz megszorításokon alapuló politikát folytat, míg a Jobbik a munkahelyteremtést és a munkahelyek megőrzését tartja szem előtt. Volner szerint a szocialisták és a fideszesek megszorító politikája öngerjesztő folyamatot indított el, amelynek negatív hatásai vannak. A jobbikos politikus szerint a „Széll Kálmán Terv 2.0” nem más, mint egy megszorítócsomag, amely jóformán mindenkinél megemeli az adóterheket. Volner rámutatott, hogy a cégek visszafogják a beruházásokat, csökkentik a munkahelyek számát. A Jobbik politikusa kiemelte, hogy „neves szociológusok” szerint mára négymillió magyar élhet a létminimum alatt, minden második ember pedig kivándorlást fontolgat. „A kormány nem megerősítette a középosztályt, hanem kettészakította, a magyar gazdaságot pedig egy latin-amerikai modell felé taszítja” – fogalmazott Volner János. A Jobbik politikusa szerint az adósság elleni harc elbukott, és szerinte már egyes londoni elemzők is az adósságállomány újratárgyalását szorgalmazzák megoldásként.

A kormány nevében Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár válaszolt. A politikus szerint a jobbikos képviselőnek igaza van, de arra nem válaszol, hogy „mindezt miből finanszírozzuk”. Cséfalvay hangsúlyozta, hogy egy eladósodott országot vettek át a szocialistáktól, ha ez utóbbit le lehet küzdeni, akkor lehet érdemben azokkal a kérdésekkel és fejlesztendő területekkel foglalkozni, amelyet Volner is felvetett. Az államtitkár hozzátette, hogy a kormány az államadósság leküzdése elleni lépéseket sikerrel megtette az elmúlt időszakban. Cséfalvay Zoltán válaszában azt is elmondta, hogy a kormány a családok adósságainak csökkentését is zászlajára tűzte, és meg is adta a szükséges segítséget, például a végtörlesztés lehetőségével.

Padlógázzal a zsákutcába

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője kért másodikként szót. Az ökopárti politikus „Padlógázzal a zsákutcába” címmel mondott felszólalásában többek között arról beszélt, hogy a két éve hivatalba lépett Orbán-kormány várható tevékenységét sokan várakozással, sokan félelemmel fogadták. Jávor szerint joggal lehetett remélni, hogy a kétharmados többség neki fog állni a társadalmi alrendszerek rendbetételének, ehhez képest az oktatásban csökkentette a résztvevők számát és a hozzáférés lehetőségét, az egészségügyben egyszerűen kifosztotta a gyógyszerkasszát, a nyugdíjrendszer átalakítása helyett pedig „lenyúlta” a magán-nyugdíjpénztári vagyont. Jávor szerint hiába várták a kormánytól az ügynökakták nyilvánosságát, a társadalmi különbségek csökkentését is.

Az LMP frakcióvezetője szerint ehelyett dilettáns gazdaságpolitika, adóötletelési roham jellemezte az Orbán-kabinet eddigi teljesítményét, amely recesszióba taszította az országot. Jávor Benedek rámutatott, hogy a fiatal korosztály egyharmada munkanélküli, az államadósság mértéke a hibahatáron belül mozog, a harminc év alattiak fele pedig az elvándorlásban gondolkodik. „Ennél nagyobb bűn nem lehetséges” – fogalmazott Jávor, hozzátéve, hogy az Orbán-kabinet a korrupciót és a mutyivilágot sem számolta fel, ehelyett a Simicska–Nyerges-tengely kapja az állami megrendeléseket, a földeket pedig oligarchák kaparintják meg.

Jávor szerint ez zsákutcába vezet.

Rétvári Bence közigazgatási államtitkár szerint az ország nem zsákutcában, hanem „boxutcában” van, mert kerékcserére és tele tankra volt szüksége. Az államtitkár szerint az LMP-nek eddig az volt a baja, hogy túl nagy volt a tempó, túl sok törvényt és reformot fogadtak el, de bizonyos törvényeket bizonyára azért nem ismer, mert nem szavazta meg, vagy kivonult a róla szóló döntés idején. Rétvári hangsúlyozta, hogy a kormány nem a legkisebb keresetűektől, hanem a módosabb cégektől szedi be azt, amire szükség van; ilyen kormányra pedig szerinte húsz éve nem volt példa. Rétvári szerint sokan nyertesei a kormány intézkedéseinek, a nyugdíjak értéke például sikeresen megmaradt, a közbiztonság nőtt, a devizahitelesek fellélegezhettek, miközben az LMP csak „botránypolitizál”.

Az összmagyarság ünnepe

A kereszténydemokrata Vejkey Imre „Az összmagyarság ünnepe” címmel szónokolt napirend előtt. Felszólalásában pünkösd okán a legutóbbi csíksomlyói búcsúról beszélt, amelyen a „Szentlélek kiáradását” ünnepelte a keresztény világ. A KDNP-s képviselő rámutatott, hogy az apostolok egykoron még akkor is félénkek voltak, amikor Jézus azt mondta nekik: „ne féljetek”. Vejkey ezt követően párhuzamot vont a kommunizmus összeomlása, a nemzet határokon átívelő egyesítése, az '56-os forradalom, illetve a pünkösdi csoda között. A KDNP-s politikus szerint a magyarság lelki és erkölcsi feltámadása a temetetlen múlttal és a hősök eltemetésével kezdődik. Vejkey szerint csak egy igazság van, és idővel ez lesz mindannyiunk mércéje.

A kormány nem kívánt reagálni a felszólalásra.

Kurucok és labancok

Negyedikként az MSZP kért és kapott szót. Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes „Kurucok és labancok” címet adta beszédének. Ebben többek között azt mondta: kétéves születésnapját ünnepli a „nemzeti oligarchák kormánya”. Lukács szerint a kabinet beindította ugyan a motort, csak a sebváltót hagyta hátramenetben. A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy manapság kétszer annyi felszámolás indul kis- és közepes magyar vállalkozások ellen, mint korábban, ami mindenképpen önmagáért beszél. Lukács beszélt az építőipar súlyos gondjairól is, rámutatva, hogy egyedül a Simicska Lajoshoz tartozó Közgép tud milliárdos megrendeléseket megszerezni, elsősorban az államtól. A szocialista politikus szerint a „Fidesz országában csak a Közgép nyerhet”, de újabb példaként Lukács hozzátette, hogy Tatabányán a köztéri reklámfelületeket is egy Simicska-cég nyerte el tízéves időszakra. Az MSZP-s képviselő szerint az igazi labancpolitika az, amikor a Fidesz politikája miatt számos magyar kisvállalkozás tönkremegy. „Önök kurucgúnyában labancpolitikát folytatnak. De most már az egész ló kilóg!” – zárta felszólalását Lukács Zoltán.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár reagált erre is. Elmondta, hogy az építőipar korábban azért virágzott, mert a beruházások mögött devizahitelek voltak. „Ebből, köszönjük, nem kérünk” – fogalmazott az államtitkár, hangsúlyozva, hogy kiszámítható és biztos alapokon nyugvó növekedésre van szükség, nem pedig adósságcsapdára. Cséfalvay szerint erős kis- és középvállalkozói réteg megteremtése a cél, ezért csökkentették az adminisztrációs terheket és adókulcsokat. Az államtitkár az oligarchákkal kapcsolatban mindössze azt mondta: olyan államot építenek, amely egyre kisebb arányban végzi az újraelosztás feladatát.

Lázár búcsúzóul a két évről

Az utolsó napirend előtti felszólaló Lázár János – távozó – fideszes frakcióvezető volt, aki „Két év” címmel az elmúlt időszakról szónokolt. Beszéde elején Lukács Zoltánnak üzenve azt mondta: ha találkozni akar azokkal, akik tönkretették az országot, és valódi oligarchákat akar látni, akkor a saját frakciójában nézzen körbe. Lázár hozzátette: ha 2010-ben nem vették volna át a kormányzást, és inkább csődöt jelentettek volna, akkor „vagy az igazságszolgáltatás, vagy a népharag vitte volna el a szocialistákat”, de akkor legalább „nem kellene ennyi pofátlanságot végighallgatni”. Lázár hozzátette: a Fidesz ehhez képest inkább átvette a kormányzást, és elindult a rendbetétel útján. Hangsúlyozta, hogy a szocialisták csak az embereket adóztatták meg, míg az Orbán-kabinet elég bátor volt ahhoz, hogy a bankokra vessen ki adóterheket. Lázár szerint az MSZP megszületése óta egy „stróman-párt”, amely csak az emberek sanyargatására volt képes. Lázár szerint egy patrióta törvényhozásnak nem a Közgép Zrt. megbízásait, hanem azt kellene inkább megvizsgálnia, hogy az uniós fejlesztések hatvan százalékát tényleg külföldi cégek viszik-e el, és hogy miként kaphatott milliárdos megrendeléseket a szocialisták idején olyan építőipari cég, amelynek külföldi tulajdonosai vannak. Lázár bevitt néhány ütést az LMP-nek is, hangsúlyozva, hogy az LMP-sek amerikaiak pénzén csinálnak politikát az amerikaiaknak, miközben a Fidesz a magyaroknak politizál a magyarokért. A távozó fideszes frakcióvezető szavai heves ellenkezést váltottak ki az ellenzéki oldalon, őket Kövér László intette „méltóságra”.

A kormány nem kívánt Lázár felszólalására válaszolni, így a napirend előtti blokknak ezzel vége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.