Lázár az MSZP-ről és az LMP-ről: megunják, és jönnek

Március 26-án folytatódnak a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetések a választási eljárásról szóló törvényről, a pártok működésére vonatkozó törvény megalkotásáról és a kampányfinanszírozásról.

Lázár János újságírók előtt jelezte: az a cél, hogy júniusig beterjesszenek e három kérdésben szabályozási javaslatot, amelyeket leghamarabb szeptemberben fogadhat el az Országgyűlés.

Emlékeztetett: a Fidesznek az a véleménye, hogy olcsó, átlátható és jól szabályozott kampányra van szükség Magyarországon, és ennek érdekében kezdeményezéssel éltek a kampányfinanszírozás, a kampány lefolytatásának és eszközeinek újraszabályozása érdekében.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte: bár a hétfői egyeztetésen az MSZP és az LMP nem vett részt, de a következő megbeszélésekre várják képviselőiket.

Ezt a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője mondta hétfőn a Parlamentben tartott hárompárti megbeszélés után, amelyen az MSZP és az LMP nem képviseltette magát.

Lázár János azt mondta, hogy március 26-ig a Fidesz javaslatot tesz, milyen kérdéseket kell szabályozni, milyen részletkérdések merülhetnek fel a fenti három témában. Ezeket a kezdeményezéseiket megküldik az MSZP-nek és az LMP-nek is, különös tekintettel arra, hogy a két párt kampányfinanszírozásra vonatkozó javaslatai közül több a Fidesz és – értékelése szerint – más pártok számára is elfogadhatóak.    

Ha az MSZP és az LMP akar érdemi egyeztetést, akar új szabályt a kampányfinanszírozásról, itt a lehetőség –fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Kérdésre válaszolva elmondta: az Állami Számvevőszék több esetben észrevételt tett a párttörvény pontosítására és a kampányfinanszírozás ellenőrzésének a pontosítására. A pártok vonatkozásában még transzparensebb, még átláthatóbb finanszírozásra van szükség két választási időszak között is – szögezte le, hozzátéve: a magyar párttörvény jelenlegi formájában a nemzetközi gyakorlatnak megfelel.

Lázár János szerint a pártok támogatásának szabályait kell szigorítani, a nyilvánosságnak kell nagyobb teret engedni, és az ÁSZ ellenőrző szerepét kell erősíteni. A Fideszben felmerült, hogy például a könyvelési, könyvvezetési szabályokat kell szigorítani, és akár könyvvizsgáló kötelező alkalmazására lehetőséget kell biztosítani a pártok számára, illetve azt kötelezővé kell tenni.

Kampányfinanszírozás esetében a nemzetközi és a hazai tapasztalatokat figyelembe véve a Fidesz minden olyan kezdeményezést támogat, amely ezt két módon tenné lehetővé – mondta. Az egyik a választópolgárok általi támogatást jelenti a teljes nyilvánosság elve mellett, a másik az állami támogatás növelése lenne annak érdekében, hogy minden párt egyenlő eséllyel indulhasson a választásokon.

Felmerül a kampányidőszak rövidítésének kérdése, hogy milyen eszközök és milyen feltételek mellett használhatóak, és milyen szerepe lehet a kereskedelmi és közszektornak a kampány lebonyolításában. Ezeket a témákat javasolják, de ezenfelül is minden téma iránt nyitottak – jelezte.

Nem szándékozunk megsértődni

Lázár János további kérdés kapcsán reményét fejezte ki, hogy az MSZP és az LMP saját javaslatát komolyan veszi. Mint mondta: megérti, hogy a két pártnak pártpolitikai szempontból nem érdeke, hogy most megállapodás szülessen, de eddig azt hallotta, hogy a magyar demokrácia egyik legfontosabb kérdése a kampányfinanszírozás rendbetétele. Most itt az alkalom, a Fidesz elszánta magát, az ellenzéki pártoknak ezzel a lehetőséggel élni kellene, főleg, hogy javaslataikról érdemben hajlandóak egyeztetni – jegyezte meg.

Ha nem fogadják el a kinyújtott kezet, az egy kicsit nehezebb helyzet, de ezen nem szándékozunk megsértődni –fogalmazott, és megjegyezte: reméli, egy idő után megunják, és eljönnek. Lázár szerint az MSZP és az LMP javaslatai beépülnek, és gerincét fogják képezni a szabályozásnak.

Lázár János a véleményszabadság hangoztatásával védi sokak számára egyértelmű szavait a magyar oligarcháról
Budapest, 2012. március 12. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az általa kezdeményezett ötpárti egyeztetés után, amelyen az MSZP és az LMP nem képviseltette magát. Március 26-án folytatódnak a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetések a választási eljárásról szóló törvényről, a pártok működésére vonatkozó törvény megalkotásáról, és a kampányfinanszírozásról.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.