Lázár tisztázná a határokat

„Örülök, hogy önök megnyugodtak. Én még nem nyugodtam meg!” – jegyezte meg Lázár János a Kormányinfón, mosolyogva könyökölve a szónoki állványra, amikor az egyik újságíró megjegyezte, hogy megkönnyebbülhet, már ami a Rogán Antal kabinetfőnöki kinevezése utáni időszakot illeti.

Lázár már a tájékoztató első részében megjegyezte, hogy egy hét múlva ad részletesebb tájékoztatást. Ezzel egyértelműen eloszlatta azokat a jóslatokat, amelyek szerint hétfőn lemond, ha nem teljesül az „ultimátuma”.

Forrásaink nem tudnak ultimátumról, viszont a Miniszterelnökséget vezető miniszter maga mondta el, hogy Orbán Viktor a hét elején készül egyeztetni vele és a frissen kinevezett Rogánnal. A miniszterelnöknek szabad keze van arra, hogy a kormányzati struktúrát megváltoztassa a kabinet teljesítményének javítása érdekében. Személyi változtatásokat is szükségesnek tart, ennek első lépéseként hívta be a kormányzati csapatba Rogán Antalt. Hogy ennek mi lesz a technikája, az a miniszterelnök szuverén döntése – mondta Lázár.

Lázár János mérlegel
Lázár János mérlegel
Teknős Miklós / Népszabadság

A legfontosabbnak a felelősség kérdését nevezte, és azt mondta: ha a miniszterelnök megkérdezi tőle, hogyan lehet a változást eredményesen kivitelezni, azt fogja válaszolni, amit tőle tanult. Jelesül, hogy aki a végrehajtó hatalomba bekerül, annak esetében a hatalomhoz felelősségnek is társulnia kell. Ezzel nyilván arra utalt, hogy ha Rogán kabinetfőnökként a Miniszterelnökség hatósugarában végzi a munkáját, nem lesz egyértelmű, ki miért felel. A posztját érintő kérdésre Lázár azt mondta, nem az ő sorsa a kérdéses, hanem az, hogy a kormányzás hogyan tehető jobbá. Nem mondta ki, de érzékelhető volt, ha nem lesznek rendezett viszonyok a Miniszterelnökségen, mérlegeli a távozás lehetőségét is.

Lapunk érdeklődésére kormányzati források tegnap annak adtak nagyobb esélyt, hogy Lázár János miniszter marad, bár megjegyezték: ez változhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.