Lázár reneszánsz hölgynek tekinti Szél Bernadettet

A paksi atomerőmű bővítésére, az LMP agárelképzeléseire, a tüntetni készülő pedagógusokkal kapcsolatos rendőri adatgyűjtésre, az állambiztonsági múlt feltárására is rákérdeztek a képviselők az interpellációk során, az Országgyűlés hétfői ülésén.

Szél Bernadett (LMP) arra volt kíváncsi, hogy a kormány fapados erőművet vesz-e Oroszországtól? Szerinte a tervezett paksi bővítés vargabetűi is jelzik, a kabinet egyre kevésbé tudja fenntartani a látszatot, hogy még ad a nukleáris biztonságra. Az ellenzéki képviselő hivatkozott olyan Európai Bizottságtól származó anyagokra, miszerint a megvalósítási megállapodásba a plusz biztonsági berendezéseket elfelejtették beemelni. Úgy látta, nem tettek meg mindent, hogy biztonságos és korszerű atomerőműre szerződjenek. Azt firtatta, megrendelték-e ezeket a berendezéseket, ha igen, a szerződésekben ezek miért nem szerepeltek? Felülvizsgálták-e a szerződéseket, s ha megtették, mennyibe kerül a magyar adófizetőknek? 

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált: "lenyűgözi" a képviselő műveltségével, "egy reneszánsz hölgy képe bontakozik ki", aki az atomenergiától egy egészen széles spektrumon át képes képviselni minden ügyet, sőt olyan kérdéseket tesz fel, ami szavai szerint a miniszter "szerény képességeit meghaladja". Azt kérte, részletezze a képviselő, mit ért a passzív biztonsági rendszereken egy atomerőmű esetében, és a független elsőkörös nyomásleeresztő kialakítása mit jelent.

A miniszter visszautasította, hogy a paksi atomerőmű akár most, akár a jövőben bármiféle biztonsági kockázatot jelent. Szerinte amikor az LMP-s politikus kétségbe vonja a magyar nukleáris ipar teljesítményét, akkor több ezer ember szakértelmét vonja kétségbe. Lázár János rögzítette: a legmagasabb biztonsági követelményeknek felel meg a paksi erőmű, és kulcsra kész atomerőművet fognak vásárolni az orosz féltől. Annak minden hazai, uniós és nemzetközi biztonsági sztenderdnek meg kell felelnie, ha ez nem így lesz, nem fogják átvenni. Jelezte: a különböző technológiák versenyére az orosz partner ezután hirdet tendert.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 106 igen, 13 nem és 22 tartózkodással jóváhagyta.

Pócs János az LMP-s Sallai R. Benedek közelmúltbeli lakossági fórumát idézte fel, amelyen elmondása szerint bírálta az ellenzéki politikus a kormány intézkedéseit, és a résztvevőknek sötét képet festett az aránytalanul eloszló agrártámogatásokról. Ugyanakkor a mezőgazdaság teljesítményének stabil emelkedéséről, a hathatós kormányzati segítségről, a vidéki embereknek is lehetőséget kínáló családtámogatási rendszerről nem sok szó esett. Megjegyezte: az elhangzottakkal szemben nem tudnak olyan földárverésekről, amelyen narancs, zöld vagy vörös tárcsákat emelgettek volna. Milyen intézkedésekkel segíti a kormány a magyar vidéket? - kérdezte.

Bitay Márton Örs államtitkár kiemelte: a magyar családok versenyképességének növelése a cél, ezért nekik termőföld tulajdont kell adni. Példaként hozta, hogy az európai agrárgazdaságok a földtulajdonon és a forrásokon nyugszanak. Jelezte: közel 290 ezer hektár állami termőföldet adtak haszonbérbe a Földet a gazdáknak program részeként, s eddig 8 ezer gazda átlagosan 30 hektáros területet vásárolt a földértékesítési programban. Feltette a kérdést, vajon miben segítene az LMP által javasolt földadó, és miért pont 100 hektárnál húzták meg a határt? (A képviselő a választ elfogadta.)

Tukacs István (MSZP) arra kérdezett rá: ki adott parancsot azoknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőröknek, akik két faluban is rákérdeztek az iskolákban a pedagógusok részvételi szándékára a tüntetéseken. - Ehhez senkinek nincs joga - szögezte le a politikus.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára úgy felelt: senki nem adott parancsot a képviselő által említett információk összegyűjtésére, sem az országos, sem a megyei, sem a helyi rendőrkapitányság vezetője. Hangsúlyozta azt is: a rendőrség minden esetben törvényesen jár el az állampolgárok gyülekezési jogának gyakorlását illetően. (A képviselő nem fogadta el a választ, azt a Ház szavazta meg 93 igen szavazattal, 31 nem mellett.)

Novák Előd (Jobbik) szerint addig nem lehet méltósággal emlékezni a kommunizmus áldozatainak emléknapján mindaddig, amíg nem történt meg az állambiztonsági múlt feltárása, a kommunista vezetők elszámoltatása valamint kitiltása a közéletből, és "luxusnyugdíjaik" megvonása. Szorgalmazta az ügynökmúltról szóló, de 2060-ig titkosított mágnesszalagok kutathatóságát, és elmondta: pártja az állami cégek éléről is eltávolítaná az egykori pártállami vezetőket.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az emléknap apropója kapcsán emlékeztetett Kovács Béla egykori kisgazda politikus Szovjetunióba hurcolására, oda, ahová - mint fogalmazott - néhány évvel később egy másik Kovács Béla önszántából indult el tanulni, hogy "az ottani párt szervezetei mellett elsajátíthasson bizonyos tudás". Ezt a tudást később, a Jobbik segítségével Brüsszelbe jutva nem a hazája szolgálatába állította - folytatta. Az államtitkár emiatt önvizsgálatra szólította fel a Jobbikot. (Novák a választ nem fogadta el, ám az Országgyűlés megszavazta azt, 103 igen szavazattal, 30 ellenében, 1 tartózkodás mellett.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.