Lázár: Magyarország önálló kvótajavaslattal él majd

Elsősorban a balkáni országok illegális migrációval szembeni védekezéséhez juttatna uniós forrásokat Magyarország, a kormány ugyanakkor nem zárkózik el attól sem, hogy Törökország jelentős pénzügyi támogatást kapjon - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Lázár János ismertette a kormány értékelését a hétfői EU-Törökország csúcstalálkozón történtekről, és arról, hogy a kabinet milyen álláspontot képvisel majd a jövő heti európai tanácsi ülésen.

A miniszter a vízumkérdésről szólva kijelentette: Magyarország kiáll Ukrajnáért, azért, hogy elsősorban az ukrán állampolgárok élvezzenek vízumkönnyítést az unióban. Hozzátette: Magyarország és Törökország állampolgárai vízum nélkül léphetnek be egymás országába.

Szólt arról is: ha az Európai Bizottság a jövő heti ET-ülésre javaslatot tesz az uniós kvótakérdésre és a menekültügy újjászervezésére, Magyarország önálló javaslattal él majd. Erről várhatóan jövő szerdán, rendkívüli ülésén dönt majd a kabinet.

A bevándorlók cseréje szíriai menekültekre számos kérdést felvet, és az jó pár uniós állam mellett emberi jogi szervezetek tiltakozását is kiváltotta - mondta.

A miniszter a hétfői ülés legfontosabb hatásának a balkáni útvonal lezárását ítélte, és megjegyezte: Magyarország egy éve ezt javasolja, ugyanakkor az unió eddig tétlenkedett. A kormány ennek következtében hirdetett migrációs válsághelyzetet, amit miniszter a fokozott óvatossággal indokolt, és megjegyezte azt is, hogy szükséges lehet a magyar-szerb határ nagyobb védelme.

Lázár János szólt a hétfői EU-Törökország csúcstalálkozón történtek részleteiről és Orbán Viktor miniszterelnök szerepéről. A kormányfők a csúcstalálkozó kezdetekor szembesültek azzal, hogy Németország és Törökország kétoldalú különtárgyalásainak eredményeként született egy megoldási javaslat, ennek megtárgyalása vezetett ötórás "parttalan" vitához - közölte. Orbán Viktor és Robert Fico kijelölt szlovák miniszterelnök ezután kezdeményezte a vita felfüggesztését, a fontosnak ítélt török javaslat alapos mérlegelése érdekében. Megjegyezte: hogy a magyar kormányfő vétózott-e, arról egy "nem túl színvonalas" vita alakult ki, a döntést ugyanakkor Orbán Viktor blokkolta - jelentette ki a miniszter.

A visegrádi négyek hétfői különtárgyalásán egyöntetű álláspont alakult ki arról, hogy közösen kérik a vita elnapolását - hangsúlyozta Lázár János.

A magyar-román határon egyelőre nincs szükség határzárra - közölte.

Beszámolt arról is, hogy március első hetében csaknem ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra.

Megismételte: a kormány mérlegeli befogadóállomások bezárását, részben a települések kérésére. Tárgyaltak Szentgotthárd és Körmend önkormányzatával is, utóbbi városban akár ideiglenes őrizetet is biztosítana a kormány, ha szükséges. Megjegyezte ugyanakkor: jelenleg Magyarországon egyszerre mindössze néhány száz illegális bevándorló tartózkodik.

Azt a belügyminiszter dönti el, indokolt-e a nagyfai befogadó állomás fenntartása, ennek mérlegelésekor azonban elsődleges szempont az ország biztonsága - hangsúlyozta.

Lázár János ismertette a kormány azon döntését is, hogy az országban ideiglenesen tartózkodók - bármilyen jogvédelemben részesülnek is - nem kaphatnak nagyobb támogatást, mint amennyihez egy magyar állampolgár juthat szociális alapon. Ahogy mindenkinek, úgy a bevándorlóknak is dolgozniuk kell - közölte.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.