Lázár legerillázta Kósát és megdicsérte Csányit

A Miniszterelnökséget vezető miniszter sok sikert kívánt a Fidesz frakcióvezetőjének a bürokrácia csökkentéséhez és megdicsérte az OTP-elnök mintagazdaságát. A mezőhegyesi ménesbirtokot újraalapítják.
„Hajrá!" - ez volt Lázár János villámgyors reakciója a Kormányinfó sajtótájékoztatón arra, hogy Kósa Lajos a héten egy háttérbeszélgetésen azt mondta: a Fidesz-frakció „gerillaharcra" készül a bürokráciacsökkentés érdekében, mert legalább százezer értelmetlen bürokratikus szabályozást kellene megszüntetni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter aztán megköszönte a Kósa-féle segítséget, és azzal magyarázta, hogy esetleg nem halad elég gyorsan a folyamat, hogy figyelni kell az államapparátus stabilitására is. Mondandóját az ügyben azzal zárta, hogy Kósát – a Fidesz-frakcióvezetőjét „gerillának" nevezte.

Lázár szerint a kormány nem válogat a nagybirtokosok és a nagytőkések között - a Miniszterelnökésget vezető miniszter ezzel utasította vissza, hogy a politikai okai lennének, hogy a Simicska-érdekeltséghez tartozó földterületeket dobra verték, míg más nagytőkések érdekeltségei által művelt földterületeket nem. Lázár – aki az elmúlt évek során keményen támadta Csányi Sándor OTP-elnököt –, ezúttal méltatta a nagytőkés érdekeltségeit, mondván, november 18-án tárgyal a kormány a mintagazdaságok rendszerének felállításáról.

Ennek az egyik elemét az állami tulajdonban lévő, mezőgazdasági tevékenységet folytató cégek jelentik, a másik olyan gazdasági struktúra, ahol nemzetgazdasági érdek fűződik a sikerességhez. És ezen a ponton a Csányi érdekeltségébe tartozó Bóly Zrt-t és a Dalmand Zrt-t említette. Nincs olyan szakember, aki ezt meg tudná kérdőjelezni - mondta, utalva arra is: ez a csoport néhány ezer ember számára megélhetést biztosít. Mezőhegyesről szólva Lázár azt is közölte: a kormány döntött a ménesbirtok újraalapításáról, s mintagazdaságkénti működéséhez 3500-4000 hektár termőföldet rendel.

Az 1500 fő alatti települések akár 30 százalékkal is növelhetik polgármesterük juttatását, ha annak költségét ki tudják gazdálkodni - mondta más témára térve a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatóján. Lázár a bejelentés illusztrálására elmondta, hogy  így a legalacsonyabban kereső településvezetők jövedelme 75 ezer forintról mintegy 95 ezer forintra emelkedhet.  A 3000 fő alatti települések vezetőinek összeférhetetlenségi szabályai pedig lazulhatnak, a polgármesterek ezeken a helyeken más keresőtevékenységet is vállalhatnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.