Lázár János padlóra küldte a magyar–német kapcsolatokat?

„Minősíthetetlen! – hangoztatta Lázár János, és aztán felindultan szótagolva még egyszer minősíthetetlennek nevezte csütörtökön a Kormányinfó sajtótájékoztatón, hogy nincs, nem volt egyetlenegy német tisztviselő sem Budapesten, aki odaállna a Keleti pályaudvaron a menekültek elé, és korrekt tájékoztatást adna nekik.
„Mert akkor az egész helyzet megszüntethető lett volna” – tette hozzá a Miniszterelnökséget irányító miniszter, aki minden, a Keleti pályaudvaron történt esemény miatt a német kormányra hárította a felelősséget. Szóvá tette, hogy Németország „meghívta a terített asztalhoz” a szír menekülteket, befogadást ígérve nekik, korlátlan belépést és korlátlan maradást Németország területén. – Ez a nyilatkozat váltotta ki azt a reményt, hogy jó néhány, Magyarország határához érkező és az országban már bent lévő bevándorlóban kialakult, hogy Németországba korlátozások nélkül beléphet – mondta a miniszter, azt állítva: a német kormány kommunikációs hibák tömkelegét elkövetve állította elő azt a helyzetet, hogy egyik nap felszállhattak a vonatra a bevándorlók, és a másik nap már nem.
Koszticsák Szilárd / MTI

Lázár János elmesélte: napokig bizonytalan helyzet uralkodott, aztán vasárnap a magyar kormány a német szövetségi kormány belügyminisztériumától kért segítséget, hogy a Keleti pályaudvarnál lévők számára milyen tájékoztatást adhat, és milyen lépéseket tehet meg. „A német kormány kérése volt, hogy engedjük a vonatokra felszállni a migránsokat. Czukor József nagykövet tárgyalt a német belügyi államtitkárral. De elfelejtették azt a jó tanácsot megadni, hogy kétezer emberből hogyan lehet kiválasztani 250-et. Nekünk üzengetnek, hogy mi volna talán jó, hogyan kellene talán eljárni, talán 250 vagy háromszázhúsz menekült belefér” – mondta felháborodottan, és a német álláspontra jellemzőnek nevezte, hogy a német államtitkár azt is mondta Czukor Józsefnek, a sajtónak semmiképp sem szóljanak róla.

Lázár János a sajtótájékoztatón azt kérte a német kormánytól, hogy ha meghívják a menekülteket az országukba, szívük joga, „de akkor a német nagykövetség diplomatái fáradjanak ki a Keleti pályaudvarra és adjanak korrekt tájékoztatást, ott, ahol az általuk meghívott menekültek vannak”. Arra, hogy ha a német kormány nem ad engedélyt az budapesti nagykövetség diplomáinak, azt válaszolta: ha hozzám fordulna egy bevándorló, azt tanácsolnám neki, hogy menjen a német nagykövetségre, és kérjen vízumot.

Arra válaszolva, a kormány és a rendőrség hogyan kezeli a menekültfronton kialakult áldatlan helyzetet, kaotikus állapotot, Lázár többször is fontosnak tartotta elmondani: nem az erőszak, nem a konfliktus kiélezése a rendőrség feladata, hanem az ország védelme. Egy kérdésre cáfolta, hogy a rendőrség statáriális házkutatást tarthatna illegális migránsok után kutatva. Trócsányi László igazságügy-miniszter már dolgozik a módosítóindítványon, miszerint a rendőrség tetten érés esetén és menekülő migránst követve léphet hatósági engedély nélkül magánlakásba.

Arra a felvetésre, miszerint a menekültek úgy érzik, „ostrom alatt” vannak Magyarországon, Lázár János úgy válaszolt: „nagy verseny ez, hogy ki van nagyobb ostrom alatt, a magyar választópolgárok érzik úgy, hogy ostrom alatt van az ország”.

A budapesti német nagykövetség nem reagált Lázár János szavaira. A diplomáciai képviselet honlapján magyarul és angolul a következő tájékoztatás olvasható: „A dublini egyezmény érvényes európai jogszabály. Ennek értelmében a menekültstátust kérelmezőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unióba. A menekültügyi eljárást is alapvetően abban az országban kell lefolytatni.”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.