Lázár János Orbán Ráhel a bahreini útjáról: Keleti mese

Keleti mese. Magánutakkal nem foglalkozunk - így reagált Lázár János lapunknak Orbán Ráhel bahreini látogatására vonatkozó kérdésére csütörtökön a Kormányinfó sajtótájékoztatón.

A héten a 444.hu fedezte fel, Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István tavaly szeptemberben Bahreinben járt  A szigetország gáz- és olajügyi hatóságának a honlapja szerint hivatalos látogatásról volt szó, amelyen a globális energiaügyi kérdéseket és a kétoldalú kereskedelmi együttműködés kérdéseit is érintették, de ezt a hír nyilvánosságra kerülése óta a kormány és Orbán Ráhel cáfolta, így „hivatalos kétoldalú tárgyalásból" hirtelenjében udvariassági látogatás lett.

Arra, hogy szokásos-e a diplomáciában, hogy a magyar konzul – jelen esetben Garamvölgyi Balázs – is részt vesz a bahreini kormány és a magánlátogatáson lévők megbeszélésén, a kancelláriaminiszter azt a vélekedését osztotta meg, hogy Keleten mások a diplomáciai szokások, ő azt tapasztalja, hogy mivel a magyar miniszterelnököt jelentős elismerés övezi az országtól Nyugaton és Keleten is, ha értesülnek róla, hogy egy másik állami vezető családtagja ott tartózkodik, meghívják egy kávéra. Ebben az esetben, mivel egy hivatalos épületbe hívták meg, talán indokolt volt, hogy a konzul is ott legyen - magyarázta.

Azt nagyotmondásnak, dicsekvésnek nevezte, hogy a bahreini olajcég hivatalos látogatásként állította be Orbán Ráhelék látogatását. (Kis zavart okozott, hogy Lázár hirtelenjében nem is tudta, hogy Bahrein kalifátus vagy királyság – az utóbbi –, Kovács Zoltán kormányszóvivő segítette ki.)

Nem a magyar állam állította, hogy ez egy hivatalos út volt, hanem a bahreini hatóság - hívta fel a figyelmet, aztán pedig azzal viccelődött, Orbán Viktor számára akár hízelgő is lehet, hogy azt hitték, olyan csinos és fiatal felesége van (az olajügyi hatóság honlapján ugyanis tévesen a miniszterelnök feleségének hitték Orbán Ráhelt).

„Soha! Fel sem merül a lehetőség. Teljesen kizárt, hogy a miniszterelnök bármelyik családtagja bármilyen állami megbízást teljesített volna" - állította egy másik kérdésre és azt is határozottan cáfolta, hogy Orbán Ráhel vagy a miniszterelnök bármely családtagja bármikor is energetikai vagy turisztikai ügyben tárgyalt
volna, vagy tárgyalna a jövőben.

Visszatérve a bahreini vizitre még azt is elmondta, ha egy keleti állami vezetőnek a gyereke itt tanul, Orbán Viktor is meghívja egy kávéra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.