Lázár is ki akar szállni az EU-ból?

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján arra utalt, hogy a kormány az EU-ból kilépésre kér felhatalmazást az őszi népszavazáson.

Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke közleményében arra reagált, hogy Lázár János a kormányinfón azt mondta: "jó szívvel nem tudna a bennmaradásra szavazni az uniós tagság ügyében". A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy a britek szerinte a bevándorlás kérdése miatt döntöttek a kilépés mellett.

A DK mindebből arra következtetett: az őszre tervezett népszavazás témája megegyezik a brit kilépés okával, ez pedig - mint írta - azt jelenti, hogy "az Orbán-kormány az EU-ból történő kilépésre kér felhatalmazást a népszavazáson". Az ellenzéki párt ezért mindenkit arra kér: maradjon távol az őszi EU-ellenes népszavazástól, amely "ürügyet adhatna a kormánynak az EU-ból való kilépésre". A DK szerint a távolmaradás is szavazat: "aki távol marad, az Magyarország EU-ban maradására szavaz" - emelték ki.

A DK szerint Magyarország európai uniós tagságának megtartása "történelmi kötelesség", ezért mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a kormányt "az elsőszámú nemzeti érdek elárulásában".

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselője felidézte a Fidesz legutóbbi európai parlamenti választási programját is, amelyben egyebek között azt írták: "sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben (.) A csalódások ellenére a Fidesz Európa-politikájának sarkalatos tétele, hogy különbséget kell tenni az Európai Unió intézményeinek működése és a magyar kormány elmúlt években kifejtett tevékenysége között" - idézte az MSZP alelnöke, hozzátéve: "Lázár úr, nem Európa változott, csakis Önök".

Az MSZP alelnöke döbbenetesnek nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter unióellenes kiállását, különösen azért, mert Lázár János az, aki a Magyarországra érkező több ezer milliárd forintnyi európai támogatás kiosztását is felügyeli. Ujhelyi István szerint a magyar kormány "uniós ügyekért felelős" tagjának nyilatkozatát nem lehet magánvéleményként kezelni. Ha Lázár János nem támogatja Magyarország uniós tagságát és az ország jövőjét nem az Európai Unióban képzeli el, akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kötelessége távoznia posztjáról - szögezte le közleményében a szocialista politikus.

Az Együtt szerint Lázár János a kijelentésével leleplezte, hogy a "kvótareferendumnak hazudott népszavazás" célja az Európai Unió meggyengítése és Magyarország Európából való kivezetése. Az Együtt felszólította a kormányt, hogy ne tartsa meg ezt a népszavazást, hanem ehelyett "egy szorosabb föderális együttműködést megvalósító, az unió polgárai számára érezhető előnyökkel járó Európai Unióért" dolgozzon.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.