Lázár gyorsan megcáfolta magát, aztán egy kicsit összeomlott a szemétszállítás

Szinte egy időben azzal, hogy Lázár János a mai kormányinfón kijelentette, nincs semmi gond a hulladékkezeléssel (majd önmagát cáfolva megígérte, hogy az átmeneti finanszírozási problémát a kormány napokon belül megoldja), megjelent egy írás Galgagyörk Facebook-oldalán a helyi és a térségi hulladékszállítás összeomlásáról.

„Mielőtt rémhírek terjednének. A tények:


1. A jelenlegi hulladékszállító cég főnöke ma bejelentette az önkormányzatnak, hogy mivel az állami cég nem fizeti ki neki a szemétszállítást a beszedett pénzből, ezért a jövő héttől meghatározatlan ideig nem tudja elszállítani a szemetet. Mert sem ingyen sem veszteséggel nem fog dolgozni.

2. A cég 16 környékbeli településen (pl. Püspökhatvan, Váckisújfalu....) is beszünteti a szállítást, nem csak Galgagyörkön.

3. Ugyan mi tudnánk fizetni a cégnek, mert eddig is fizettünk, de a központosított hulladékszállítás miatt ez már nem lehetséges. Az állam viszont nem fizet.

4. A katasztrófavédelemnek már jeleztük a problémát, nekik kell céget kijelölni a szállításra. Információink szerint a határozatot talán jövő héten meghozzák.

5. A határozat csak egy papír lesz, a legtöbb szemétszállító cég csődközelben van az állami szabályozás miatt. Azaz előfordulhat hogy senkit nem találnak aki tud is szállítani (hogy az autók menjenek, ahhoz üzemanyag kell, az üzemanyagot meg pénzért adják, ha a cégnek nincs pénze akkor nehéz üzemanyagot venni)


Ezen mi nem tudunk segíteni. De pénteken összeül a testület és megpróbálunk tervet kidolgozni arra az esetre ha jövő héttől valóban senki sem fogja elvinni a szemetet.


Itt a Facebookon illetve ha szükséges szórólapokon tájékoztatni fogunk mindenkit a lehetőségekről. Egy a kérésünk, ne az árokpartra kerüljön a szemét” – írta a lakosságnak a polgármester.

A sorokból kiderül, hogy a lapunkban már prognosztizált probléma korántsem csak a hasonló hírekben gyakran szereplő Zöld Híd ügyfeleit érinti: Galgagyörkön és a környékbeli 15 településen a Tiszta Vidékért Kft. szolgáltatott eddig, ráadásul a Népszabadság tudomása szerint legalább egytucatnyi cég kényszerül hasonló lépésre a közeljövőben.

Az ügyben megszólalt a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. is. „A múltban felhalmozott likviditási problémákért nem az NHKV Zrt. felelős, az épp a rendszer problémáira világított rá, azonban a problémák megoldása érdekében az NHKV Zrt. segít a Galgagyörk térségét is ellátó Tiszta Vidékért Kft.-nek, aminek köszönhetően a hulladék elszállítása folytatódni fog” – hangzik a közlemény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.