Lázár felfüggeszttette a hódmezővásárhelyi önkormányzat rendeletét

Felháborodtak a vásárhelyi gazdák, hogy fizetni kell a mezőőri szolgálat működésére. Pár héttel azután, hogy meghozták, Lázár jelenlétében, rendkívüli közgyűlésen függesztették föl a testületi döntést.

Július elsejéig felfüggesztette a vásárhelyi önkormányzat a néhány hete elfogadott mezei őrszolgálat felállításáról szóló rendeletét – írja a Délmagyar. A képviselők erről rendkívüli közgyűlésen határoztak pénteken. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy idén 2500, majd a jövő évtől már 5 ezer forint hozzájárulást kell fizetni hektáronként a földhasználóknak.

Az eredeti döntést rendes közgyűlésen hozták, február elején. Ez után azonban felháborodott gazdák keresték meg a városvezetőket, hogy nem akarnak fizetni, inkább nem kérik a mezőőrök munkáját.

Lázár János is felszólalt a rendkívüli közgyűlésen, amelyen végül felfüggesztették a határozatot. Azt mondta, a korábbi években is kudarcot vallott a mezőőrség, mert nem volt pénz, eszköz és ember – ezt pedig csak komolyan érdemes csinálni, amihez sok pénz kell.

A Délmagyar egy másik tudósítása szerint a vásárhelyi gazdák többsége nem akart ugyan fizetni, de erről nyilatkozni sem, mert attól tartottak, bajuk lehet belőle. A legbátrabb egy 300 hektáros nagygazda volt, aki azt mondta, ha ellopnak tőle egy kocsi kukoricát, az a kár még mindig jóval kevesebb, mint amennyit a mezőőröknek kellene fizetni.

Az a döntés született, hogy megkérdezik a gazdákat: akarnak-e fizetni a mezőőri szolgáltatásért. Borítékolni lehet a választ, hogy nem akarnak. Korábban már volt felmérés, akkor a megkérdezettek nagyon erősen hangsúlyozták a biztonság iránti igényüket.

Ha nem lesz mezőőrség, akkor végleg lőttek a tanyán élők biztonságának. Egy tanyafelmérés keretében ugyanis megkérdezték a külterületen élőket, szükségük van-e tanyagondnokra. Azt felelték, nem kell tanyagondnok, mert a mezőőrök ellátják azokat a szociális feladatokat is, amiért tanyagondnokot kellene alkalmazni.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.