Lázár: ehhez semmi közöm

Lázár János tarthatatlannak nevezte azt a bírói döntést, amely arra próbálta kötelezni, hogy hozza nyilvánosságra három külföldi útja részleteit. A Miniszterelnökség miniszterjelöltje azt is megismételte: arra kéri az Origo elmozdított főszerkesztőjét, álljon ki, és mondja el, ha tudja, hogy köze volt a felállításához. Ez azonban nem történt meg, mondta Lázár.
Lázár a meghallgatásán - a terembe vezető útja nehezebb volt
Lázár a meghallgatásán – a terembe vezető útja nehezebb volt
Földi Imre / Fotó

"Én úgy tudom, és azt hallottam újságíróktól, hogy a volt főszerkesztő tisztességes, becsületes, jó szándékú ember" – mondta Lázár János szerdai bizottsági meghallgatása után a képviselői irodaházban. – Nem hozhat olyan hírbe engem, ami nem igaz. Az újságírónak erkölcsi kötelessége, hogy ha tudja, én működtem közre az eltávolításában, akkor mondja el mindenkinek, és mondja el azt is, hogyan gyakoroltam nyomást az ügyben. Ha tudja, hogy én nem csináltam ilyet, lelkiismereti kötelessége közölni, hogy ehhez semmi közöm nincsen. Mint ahogy nincs hozzá semmi közöm.

Lázár azt is megjegyezte, a magyar sajtó közleményei egy napja arról szólnak, hogy az ő javaslatára állították fel Sáling Gergőt, az Origo főszerkesztőjét, mégpedig a külföldi utazásról szóló cikkek miatt.

"Ennek – szögezte le Lázár – hajszálnyi valóságalapja sincs. Elég régóta részt veszek a közéletben, soha nem tettem ilyet, és nem tervezem, hogy a jövőben ilyet tennék. A tulajdonosnak joga, hogy a szerkesztőség életével kapcsolatos döntéseket meghozza. Ebbe semmiféle beleszólási jogom nincs. Soha senkire, egyetlenegy szerkesztőségre sem gyakoroltam politikai nyomást, bármit híresztelnek is rólam. A cikkek három, mindösszesen hatnapos külföldi utazásról szóltak. A magyar bíróság arra próbált kötelezni, hogy hozzam nyilvánosságra ezeknek az utaknak a részleteit. A miniszterelnök megbízásából utaztam, a magyar állam érdekében álló hivatalos tárgyalásokat folytattam és végeztem, olyan személyekkel találkoztam, akik Magyarország szempontjából kiemelten fontosak, hazájuk megbecsült politikai vagy gazdasági szereplői, köztiszteletben álló emberek. A bíró hozott egy szerintem tarthatatlan döntést, ami arról szólt, hogy nem akceptálta a Miniszterelnökség álláspontját, ami szerint Magyarország érdeke, hogy ezek a tárgyalások ne kerüljenek nyilvánosságra. Nem tudom megváltoztatni a bíró döntését, de szerettem volna elkerülni, hogy nekem azoknak a személyeknek a nevét nyilvánosságra kelljen hozni, akikkel találkoztam, mert az a meggyőződésem, hogy ez ellentétes lenne Magyarország érdekeivel. És ha ez kétmillió forintba kerül, akkor annyiba kerül" – zárta Lázár János a nyilatkozatot, és elrohant miniszteri meghallgatására.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.