Lázad a Fidesz-frakció a BM KRESZ-rendelete ellen

Aki 7 mázsa fát lop, kisebb büntetéssel megússza, mint aki sárga lámpánál hajt át a zebrán – ilyen, és hasonló sérelmek záporoztak a Fidesz-frakció ülésén a belügyi tárcára a közlekedési rendelete miatt. A frakció május 7-én meghallgatja Pintér Sándor belügyminisztert, és a rendelet felülvizsgálatát kéri.

Aki 7 mázsa fát lop, kisebb büntetéssel megússza, mint aki sárga lámpánál hajt át a zebrán, vagy 30-as sebességkorlátozásnál 45-tel halad – a kiszivárgott hírek szerint ilyen, és hasonló sérelmek záporoztak a Fidesz-frakció ülésén a Pintér Sándor vezette belügyi tárcára a közlekedési rendelete miatt. A frakcióülésen Kontrát Károly államtitkár volt jelen. De a frakció közleménye szerint a délelőtti tanácskozáson határozat született arról is, hogy a képviselőcsoport a további egyeztetések céljából meghívja május 7-i ülésére Pintér Sándor belügyminisztert.

Egy civil gépkocsiba rejtett traffipax Leányfalun
Leányfalu, 2009. november 14. Egy civil gépkocsiba rejtett traffipax Leányfalun. Az idén április és június között nagymértékben nőtt a halálos közúti balesetek száma, Pest megyében, ezért szolgálatba állítottak egy "láthatatlan traffipaxot", egy "rendőri jelleg nélküli civil személygépkocsit", amely mozgás közben is képes rögzíteni a szabálysértéseket. Vácon és Leányfalun pedig, sebességmérő rendőrt ábrázoló bábukat is "szolgálatba" helyeztek a megelőzés végett. MTI Fotó: Kovács Attila

A KRESZ-t módosító rendelet felülvizsgálatát kéri ugyanis a belügyi tárcától a Fidesz parlamenti frakciója, a képviselők álláspontja szerint ugyanis túlszabályozott lett a rendszer, és ezzel párhuzamosan a szankciók is túl szigorúvá váltak. A frakció úgy látja, az elkövetett szabálysértés nincs arányban a kirótt büntetéssel, a módosítás ezért a társadalom szempontjából előnytelen lehet. Tavaly júliustól határozathozatal nélkül is 300 ezer forintra büntethetik a rendőrök a szabálytalankodó autósokat. Sőt, ha a megállított külföldi sofőrnek korábbról bírságadóssága van (például gyorshajtás miatt), helyben visszatarthatják a kocsiját akár egy tízezres tartozás miatt is. A cél a közlekedésbiztonság javítása, a külföldi autósokra kiszabott bírság hatékonyabb behajtása.

"Úgy tűnik, így szeretnék a pályára visszatért rendőrök nyugdíját korrigálni" – fogalmazott lapunknak az egyik kormánypárti honatya, hozzátéve: szerinte transzparenssé kellene tenni, hol vannak radarok elhelyezve, "és nem a rendőröknek kellene lesben állnia". Az viszont egyöntetű vélemény a fideszesek között, hogy a radarblokkoló használata nem megengedhető és nem elfogadható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.