Láthatatlan Roma Gárda alakult

Roma Gárda alakult Pécsen az egyik baranyai hírportál szerint. A szervezetről szinte semmit se lehet tudni, csak annyit, hogy a vezetője büntetett előéletű.

A romák, a zsidók és minden más fenyegetett kisebbség védelmében kíván fellépni a baranyai megyeszékhelyen megalapított Roma Gárda. A szervezet létezéséről a Bama.hu hírportál értesült, ám a cikkből nem derült ki, hogy a Roma Gárda mikor alakult, hány tagja van, és miképp működik. Azt viszont a tudósítás megemlíti, hogy a szervezet életre hívója és vezetője, az önmagát Daflics ezredesnek tituláló Bagó Ferenc lopásért volt már büntetve.

Szerettünk volna beszélni Bagó Ferenccel, hogy valamit megtudjunk az általa irányított gárdáról, a szervezet céljairól, s a cél elérésének eszközeiről, ám a baranyai roma politikusok nem ismerték az „ezredes” elérhetőségét. Mivel információink szerint a mohácsi cigány önkormányzat együttműködési szerződést kötött a pécsi Roma Gárdával, felhívtuk Kovács Istvánt, a Duna-parti város kisebbségi vezetőjét. Ő elismerte, hogy megállapodott Bagóval, s ennek értelmében a Roma Gárda – többek között – a cigány kisebbségi önkormányzat rendezvényein biztonsági feladatokat lát majd el. Kovács István – aki egyébként fideszesként tagja a megyei közgyűlésnek – bevallotta, hogy semmit se tud a Roma Gárda működésének szabályairól, így tulajdonképpen garanciák nélkül szignózta a kontraktust. Kovács azt állította, hogy nem ismeri Bagó telefonszámát, így rajta keresztül nem tudtuk utolérni a gárdaparancsnokot.

Más forrásból arról értesültünk, hogy Bagó többször is volt büntetve, s barátai körében a Daflics ragadványnéven emlegetik. Arról is meggyőződtünk, hogy a Roma Gárda nincs még bejegyezve, így működése eleve kérdéses. Ugyanakkor Bagó Ferenc az egyik internetes közösségi portálon adományokat gyűjt szervezete részére, s ott azt írja, hogy a befolyt pénzből akár fegyvereket is venne. Mindezek okán felhívtuk a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol azt ígérték, hogy hamarosan közleményt adnak ki az ügyben.

Beszéltünk a fentiekről Hegedűs Istvánnal, a baranyai roma önkormányzat vezetőjével is, s ő elmondta, hogy Bagó Ferenc vele is felvette a kapcsolatot, ám a megyei elnök nem kötött vele szerződést. Hegedűs arra figyelmeztette Bagót, hogy egy Roma Gárda nem szolgálja a többségi és a roma társadalom közötti békét, inkább a megosztottságot és az ellenségeskedést erősíti egy ilyen szervezet. Hegedűs konzultált erről a kérdésről Farkas Flóriánnal, s a cigány kisebbségi önkormányzat országos elnöke is ezt a véleményt osztotta, egyúttal maximálisan ellenezte, hogy létrejöjjön egy Roma Gárda.

Szerda este aztán azzal szembesültünk, hogy valójában nincs is pécsi Roma Gárda. A Bagó Ferenc Facebook-oldalán közzétett mobilszámon sikerült elérni egy hölgyet, aki Gányi Miklósnéként mutatkozott be. Azt mondta, hogy ő a Magyar Cigány Országos Biztonsági Hálózat Béke és Jogvédő Egyesület elnöke, s ezt a szervezetet azért hozták létre márciusban Budapesten, hogy elősegítsék a romák integrációját, tanulását, munkához juttatását, kulturális fejlődését. A hosszú nevű szervezet együttműködik a Pécsi Romák Egyesületével, s Bagó Ferenc ennek az egyesületnek a tagja. Gányiné elmondta, hogy a 45 éves Bagó nem szervez semmiféle félkatonai egységet, s tévedésből (vagy inkább viccből) kerültek fel a netre olyan információk, hogy a büntetett előéletű férfi ezredesnek hívja magát és fegyvereket akar venni. E fals információk eltávolításáról mihamarabb gondoskodnak.

Szívesen beszéltünk volna Bagó Ferenccel, de ő Gányinéra bízott minden választ. Így azt, hogy végül is milyen ajánlattal kereste meg Bagó a baranyai cigány önkormányzatot, s milyen tartalmú szerződést kötött Bagó a mohácsi roma kisebbség elnökével, nem tudhattuk meg. A történetet ismerő pécsi romák között többen úgy vélik, hogy a munkanélküli Bagó Ferenc mindössze pénzhez akart jutni a netes gárda-ígérettel, ám hogy ráébredt az esetleges következményekre, visszakozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.