A kis Lara szíve föladta

Hiába küzdöttek az orvosok majd két évig Lara életéért: a tavaly júniusban új szívet kapott kislány csütörtökön meghalt.

Ő volt az első olyan újszíves, aki a leghosszabb ideig, mintegy 184 napot élt műszív segítségével a transzplantációja előtt. Annak idején a kislány megmentéséért folytatott küzdelem nyilvánossága segítette a donorkeresést, az állapotáról szóló híradások nyomán több szervajánlás volt, mint azelőtt.

„Orvosilag ugyan sok minden megtehető a szívre váró gyerekekért, de ez az idő túl hosszúnak bizonyult a kislány szervezetének, mert a sikeres szívátültetés után szinte valamennyi szövődmény jelentkezett", mondta lapunknak Szatmári András, a Gyermekszív Központ szakmai igazgatója. Minél rövidebb ideig van szükség a műszívre, minél gyorsabban sikerül kicserélni a betegszervet, annál nagyobb az esély az egészséges gyerekekéhez hasonló életminőségre.

Lara tüdejét egy vírus támadta meg, krónikus tüdőgyulladást kapott, amit nem sikerült meggyógyítani, már jó ideje lélegeztető gép tartotta életben. Az orvos szerint a kislány halála előtt a legegészségesebb szerve a szíve volt.

A másfél hete transzplantáción átesett ötéves Zsolt, noha ő is több mint 170 napot élt műszívvel, teljesen jól van - mondta az orvos. Jelenleg két olyan kisgyerek - a hatéves Máté és az egyéves Laci - él műszívvel az Országos Kardiológiai Központban, életükért az orvosok ezúttal is versenyt futnak az idővel. Máténak 150 napja, Lacikának „csak" másfél hónapja gépek biztosítják a keringésüket. Minél előbb jutnak új szervhez, annál nagyobb az esélyük a felépülésre.

Magyarországon 2007 októbere óta végeznek gyermekszív-transzplantációt, eddig 12 gyerek kapott új szívet, közülük máig kettő halt meg. Lara 13 hónappal élte túl a transzplantációt, Balázs, az első hazai szívátültetett kilencéves kisfiú hét hónappal. Balázs esetében váratlan kilökődés okozta ritmuszavar okozott végzetes problémát. A többiek jól vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.