Farkas Péter már külföldre szökött?

Lapszemlénkből: A móri ügy, a Zsanett- és Mortimer-ügy árnyéka a nagycsécsi gyilkosság sajtókommentárjain - Róna Péter közgazdász a Klubrádióban: az OTP-t kell megvédeni, nem a vezetőit - Lehetséges, hogy Farkas Péter már külföldön van - Vidéki lapokból

A móri ügy, a Zsanett- és Mortimer-ügy árnyéka a nagycsécsi gyilkosság sajtókommentárjain

Papp László Tamás a hvg.hu vélemény-rovatában élesen bírálja a nagycsécsi kettős gyilkosság elkövetőivel kapcsolatos sajtótalálgatásokat:

"Krimináltaktikai öngyilkosság, ha a nyomozó előítélettel, látómezejét szűkítő koncepcióval indul a bűnös után. Főleg, mikor ez onnan táplálkozik, hogy a kormánynak, az ellenzéknek (és a nagyközönségnek) előre legyártott tettesjelöltjei vannak. A rendőr is ember, nem pattan le róla simán a külső presszió. Különösen, ha felsőbb utasításra, szakmapolitikai prioritás alapján mindenáron elkövetőt kell produkálni. Emlékezzünk csak vissza, milyen eredményhez vezetett a frusztrált teljesítményhajsza a móri ügyben. Vagy gondoljunk bele, hová jutottunk a bizonyítatlan teóriák rögeszmés szajkózásával a Zsanett-és Mortimer-ügyben. Az olvasó-és nézőközönség mindkét esetben készpénznek vette a tetszetősen csengő esetlegességeket. Hogy aztán kiderüljön: bizony a dolog korántsem egyértelmű. A hazai elemző-trendjelző, kommentáló újságírás gyermekbetegsége, hogy lezáratlan, megfejtetlen ügyekben is túlfejlett, vízfejű prekoncepcióval bír. Eljátssza a jól értesült nagymenőt. Gyanúba fog, vádat emel, ítéletet hirdet és végrehajt. Mindenáron rátukmálná olvasóira a Végső Igazságot. Holott nem kell szégyellni bevallani a tudáskereső tudatlanságot. Hogy gyakran csak spekulálunk, forgatókönyveket próbálgatunk, néhány mozaikdarabból illesztgetjük össze a hiányos kirakóst. Be kell vállalni, hogy több (sok) lehetőséget is elképzelhetőnek tartunk. Mi több: időnként - adathiány végett - sehová nem tesszük a garast. Nem árt, ha megengedjük önmagunknak a bizonytalanság, a sötétben tapogatózó, nyitott hipotézisek, az elfogulatlan, politikai célhoz nem kötött spekuláció luxusát. Merthogy egyébként a gyilkosokat segítjük. Ha gazdasági bűnözők ölnek, látván a rasszizmusverzió terjedését, elhelyezhetnek ilyesmire utaló hamis bizonyítékokat. A fasiszta terrorizmus viszont – konspirációs okokból - azt a látszatot gerjesztheti: „a cigányok egymást öldösik”, nincs itt semmiféle etnikai mozzanat. Pont azért, hogy ne lehessünk manipuláció áldozatai, mi ne zárjunk ki egyetlen variánst sem. Így vegyük fontolóra azt is: talán harmadik, eleddig ismeretlen szándék munkált a gyilkos kezekben. Alaptalan elméletgyártás helyett a tényekre figyeljünk. Ezzel tartozunk a halottaknak. "
A teljes cikk itt olvasható>>>>


Róna Péter közgazdász a Klubrádióban: az OTP-t kell megvédeni, nem a vezetőit

"Csányi Sándornak le kellene mondania az OTP elnök-vezérigazgatói posztjáról - mondta a Klubrádió Kontra című műsorában pénteken Róna Péter közgazdász. A szakember ezt azzal indoklta, hogy az állam köteles a bankokat megvédeni, de nem köteles a pénzintézetek vezetőit és részvényeseit megvédeni vagyis a nyereség azé, akik jól végezte a dolgát, a bukás meg azé, aki hibázott. Róna Péter a bankmentő csomag kapcsán aggodalmát fejezte ki, mert szerinte az illetékesek - beleértve a pénzügyminisztert, a gazdasági minisztert és a jegybankelnököt - összevissza beszélnek. Úgy fogalmazott: míg egyik oldalról azt halljuk, hogy a devizahitelek és az ukrajnai befektetések miatt szükség van a hitelre, a másik fél a magyar bankok versenyképességének megőrzése miatt tartja fontosnak az IMF-pakkot. Ezzel együtt hangsúlyozta, hogy a magyar államnak nincs köze egy bank versenyképességének megőrzéséhez, különösen akkor nem, ha az EU törvényei szigorúan tiltják a beavatkozást. Leszögezte: a Nemzetközi Valutaalap csomagja vészhelyzet kezelésére való és nem a versenyképesség megtartására és növelésére."
Orosz József beszélgetése Róna Péterrel itt hallgatható meg:
1. rész:
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20081107-175901.mp3
2. rész, a folytatás http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20081107-182901.mp3

VIDÉKI LAPOKBÓL

Mentőövben bíznak Kisnaményban

A miniszter hétfőn dönt arról, adjon-e rendkívüli támogatást Kisnaménynak. A szabolcsi településen két hónapja nem fizettek szociális segélyt, a dolgozók bérével is tartoznak. A Kelet-Magyarország információi szerint a polgármester folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel a település kasszáját feltölthetné. Az Önkormányzati Minisztérium idén egyszer már adott támogatást a falunak. (Tudósítónktól)
Az MTV pénteki, Este című műsorában Gyenesei István önkormányzati miniszter Kisnaménnyal kapcsolatban megjegyezte: nem biztos, hogy egy néhány száz fős településen független, teljes állású polgármesterre van szükség, és azt is furcsállotta, hogy a községben 10 fő számára tartanak fent gondozóintézményt - 8 alkalmazottal.

Haszontalan, ám üzenetértékű

A kiadások csökkentése érdekében az önkormányzati képviselők példát mutatnának azzal, hogy lemondanak tiszteletdíjuk egy részéről – olvasható a mai Kelet-Magyarországban. A nyíregyházi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője természetesnek tartja, hogy hozzájáruljanak a terhek viseléséhez, s nyitott az egyeztetésre a díjak csökkentéséről a szocialista frakció vezetője is, aki hozzáteszi, már a jelenlegi díjak is visszafogottak a 120 ezres városban. Nyíregyházán a képviselők alapdíja 100 ezer forint. (Tudósítónktól)

6 kilós liba már 12 ezerért kapható...

A közelgő, keddi Márton-nap alkalmából sokan keresik a libahúst a szegedi, Mars-téri piacon. A kínálat bőséges, a vásárlók azonban főleg a szárnyas olcsóbb részeit keresik. Egy vásárló szerint túl drága a liba, ő csak fél kiló tepertőt vett, s mégis 1100 forintot fizetett érte, de azért az is el fog kelni. Egy 6 kilós, fagyasztott, egész libáért 12 ezer forintot kellene leszurkolni a piacon.
A Márton-nap hagyománya: 316-ban így hívtak egy római katonát, aki megkereszteltedett, püspökké választották, de annyira szerény volt, hogy megválasztásának hírére a libák közé bújt – melyek azonban gágogásukkal elárulták. (Tudósítóntól)

Somogyi Hírlap: Orbán Viktor szerint a kilábaláshoz közmegegyezésre van szükség

Orbán Viktor szerint a válságból való kilábaláshoz nagy változásra van szükség, ehhez pedig közmegegyezés kell, ami választás nélkül nem megy.
A Fidesz elnöke - aki négyórás kaposvári látogatásán csak a helyi médiának nyilatkozott - a Somogyi Hírlap pénteki számában megjelent nyilatkozatában ismételten leszögezte: az országnak kormányváltásra van szüksége. Változás nélkül ugyanis ugyanaz a rossz politika fog folytatódni - fogalmazott.
A megyei napilap a válságkezelés lehetőségeiről kérdezte Orbán Viktort, aki kis- és közepes vállalkozások vezetőivel találkozott Kaposváron, a polgármestertől pedig az iránt érdeklődött, milyen programot tud összeállítani a város, hogy segítse megvédeni a veszélyben lévő munkahelyeket.
Orbán Viktor kifejtette: demokráciában a közmegegyezést úgy hívják, hogy új választásokon fölhatalmazást kapott, közbizalmat élvező kormány. Hozzátette: ha lesz ilyen, akkor lesz változás, ha nem, akkor nem változik semmi, beteljesülhet az előrejelzés, miszerint Európa legszegényebb országa leszünk.
Arra a felvetésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e 2010-ben egy nagykoalíció létrejöttét, azt mondta: minden nagykoalíciós kormányzásnak az előfeltétele egy program, amelyben mindenki egyetért. Magyarországon azért nincs nagykoalíció, mert két különböző politika létezik egymás mellett. Az egyik a szocialistáké, amelynek a jelzőoszlopai a hitelfelvétel, az államadósság, a megszorítás, a bürokrácia és a korrupció. Ezzel szemben a Fidesz politikája a kevesebb bürokrácia, a visszaszorított korrupció, a munkahelyek megvédése, az adócsökkentés, a magyar kis- és közepes vállalkozások támogatása. Ez két teljesen különböző út, és az országnak kell eldöntenie, hogy melyik úton akar járni - fogalmazott Orbán Viktor.
A jövő évi költségvetésről azt mondta: ez egy rossz, az európai válságkezelési megoldásokkal ellentétes irányba haladó költségvetés, amely még megszorítást, nehézséget és bajt fog okozni az embereknek. A büdzsé elfogadásának esélyeiről pedig úgy vélekedett: a szocialisták addig munkálkodtak és mesterkedtek, hogy valószínűleg átcsúszik, a KDNP és a Fidesz azonban nem fogja megszavazni a törvényjavaslatot.
A Nemzetközi Valutaalaptól kapott hitelről szólva Orbán Viktor annak a véleményének adott hangot: az IMF és a bankok sem jótékonysági intézmények. Ez a mostani IMF-hitel pontosan annyi és olyan ütemezésű, hogy a hitelezők komoly kamatfelárral biztosan visszakapják a pénzüket. Ezzel tehát nem vagyunk kinn a vízből, csupán annyit tettek, hogy nem engedték összeomlani a magyar gazdaságot - fogalmazott a Fidesz elnöke. (MTI)

Új Néplap: másfélmilliós kártalanítás a tiszasülyi gyermekotthon alapítójának

A magyar állammal szemben nyert pert a tiszasülyi gyermekotthon vezetője; Nagyné Mészáros Évának - nyolc évvel az ügy kirobbanása után - a Legfelsőbb Bíróságon (LB) a napokban jogerősen csaknem másfélmillió forint kártérítést ítélt meg - írta szombati számában az Új Néplap.
Mint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei napilapban olvasható: Nagyné Mészáros Évát 1998 áprilisában munkahelyén, a tiszasülyi gyermek- és anyaotthonban vették őrizetbe, miután közokirat-hamisítással, a számviteli törvény megsértésével, kényszerítéssel és kiskorú veszélyeztetésével vádolta meg az ügyészség. Néhány napig Csongrádon tartották fogva, majd huszonhárom napot Szolnokon töltött a rendőrségi fogdában. Miután kiengedték, a történtek miatt többször kezelték a pszichiátrián, öngyilkosságot is megkísérelt.
Az igazát kereső asszony is a bírósághoz fordult; a procedúra végére az LB tett pontot, miután kimondta: Nagyné minden vádpontban ártatlan. Huszonhárom napos meghurcoltatásáért egynapi átlagra vetítve 65 ezer forintot ítéltek meg számára, amely az - Új Néplap írása szerint - az eddigi legmagasabb napi kártalanítási összeg Magyarországon.
A tiszasülyi gyermek- és anyaotthont Nagyné Mészáros Éva alapított három társával, és 1996-ban pályázaton nyert pénzből kezdte meg működését - írta a napilap. (MTI)

 

AZ MTI LAPSZEMLÉJE - ORSZÁGOS LAPOKBÓL

Népszava: kitakarítanák Budapestet a szocialisták

A főutak mindkét oldalán és teljes hosszában ugyanazok a szabályok legyenek érvényesek. Takarítsák ki Budapestet, jövőre ötödével növeljék az illemhelyek számát, a bicikliutakat ne a járdákból vágják le, a közparkok ne szemétlerakók, hanem rendezvényparkok legyenek - javasolják a szocialisták most elkészült új Budapest-tervükben a szombati Népszava szerint.
Budapesten visszaszorulóban vannak a közösségi terek. Az MSZP célja, hogy ezt a folyamatot megfordítva a parkok „élhető” pihenőhelyek legyenek - ebben summázta a lap kérdésére az MSZP most elkészült, 2020-ig szóló új Budapest-tervét Burány Sándor, a szocialisták fővárosi elnöke.
A tervet a párt több száz budapesti önkormányzati képviselője november 26-án vitatja meg. Burány szerint nem az MSZP-SZDSZ kormányzati koalíció tavaszi szakítása miatt írtak most új várospolitikai tervet, hanem azért, hogy a budapestieknek a következő választásokig legyen idejük „beleszólni” a december közepétől online vitára bocsátott programba.
Az elgondolás szerint a közösségi terek visszahódításának egyik fontos eleme, hogy 2009-től az elvadult, elzüllött, korábbi szórakoztatóparki funkcióját elvesztett Népligetet visszaadnák a fővárosiaknak. A Margitszigeten összesen három fővárosi nagyrendezvényt tartanának egy évben, minden más átkerülne a Népligetbe, amely a következő évtized elejére Európa egyik legsokoldalúbb nagyvárosi rendezvényparkjává válna.
Burány Népszavának adott nyilatkozata szerint a program a közigazgatásban is hoz újítást: az önkormányzatok ügyfélszolgálatain fokozatosan bevezetnék a „délutános műszakot”, vagyis a késő estig tartó nyitva tartást, hogy senkinek ne kelljen kivennie csak azért egy nap szabadságot, hogy elintézze például a jogosítványa meghosszabbítását. (MTI)

Kiss Péter: Jól jön a válság a magyar euróbevezetéshez

A kancelláriaminiszter szerint a pénzügyi-gazdasági válság hatására Magyarország sokkal előbb teljesítheti az eurózónához tartozás követelményeit, s így akár már 2011-2012 környékén csatlakozhat az euróövezethez - írta a szombati Népszava. "Magyarország most megragadhat egy lehetőséget. Mégpedig azt, hogy előbb, mint bárki gondolta volna, teljesítse az ERM II, vagyis az eurózónához tartozás követelményeit.
Ezt akár már 2009 második felében deklarálhatjuk, ami azt jelenti, hogy Magyarország akár már 2011-2012 környékén csatlakozhat az euróövezethez" - nyilatkozta a lapnak adott interjúban Kiss Péter. Elmondta azt is, hogy a kormány javaslatokkal készül a jövő csütörtöki gazdasági csúcsra. Szólt arról is, hogy most három-négy évre kell kezdeményezéseket tenni, de ennél is távolabbra kell nézni. Azzal kell foglalkozni, hogy milyen új utakat és kihívásokat kínál a válság utáni új világ.
A nemzeti modernizáció ügyeiben, bizonyos nemzeti minimumok kialakításában a miniszter szükségesnek vélte a parlamenti pártok együttműködését. Kiss Péter - a lap megfogalmazása szerint - közös fellépést igényelne a politikai radikalizmussal szemben is, csakhogy az most ismét bekerült a Fidesz szótárába. (MTI)

Népszava: a BRFK szerint is lehetséges, hogy Farkas Péter külföldön van

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sem zárja ki annak lehetőségét, hogy a hétfőn elítélt és eltűnt Farkas Péter külföldön bujkálhat a hatóságok elől - írta a szombati Népszava.
Délkelet-Ázsiában bujkálhat Farkas Péter, aki testvérével együtt hétfőn tűnt el a Pesti Központi Kerületi Bíróságról. Az időközben elítélt férfi állítólag előbb Bécsbe, majd hamis papírokkal a schwechati repülőtérről Thaiföldre szökött - olvasható a lapban.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság ezzel kapcsolatban a Népszavával azt közölte: több információt is kaptak arra vonatkozóan, hogy Farkas külföldön tartózkodik. Ezen állítások ellenőrzése jelenleg is folyamatban van - tették hozzá. A lap ugyanakkor a Fővárosi Bíróságtól megtudta, nemzetközi körözést ennek ellenére még nem adtak ki a férfi ellen.
A szökevény tettét valószínűleg az indokolta, hogy hazánk és az ázsiai ország között nincs kiadatási egyezmény, s emiatt sok törvényszegő kedvelt célja, tartózkodási helye. Az egyik bulvárlapnak (a Bors szórakoztató napilapnak) Magyarország bangkoki nagykövete azt nyilatkozta, rengeteg magyar bűnöző bujkál náluk. Azt valószínűleg ők sem tudják, hogy a thai belső jogrendszer lehetővé teszi a kiadatási ügyek intézését nemzetközi szerződés hiányában is, így aligha reménykedhetnek kegyelemben, ha rendőrkézre kerülnek - áll a Népszavában.
A lap emlékeztet, hogy a kábítószerrel való visszaélés miatt öt, illetve hét év fegyházra ítélt Farkas Péter olimpikon és testvére a hosszúra nyúlt ítélethirdetés szünetében megszökött a börtön elől. Ezt követően elfogatóparancsot adtak ki ellenük, és a jelenleg is szökésben lévő sportoló öccsét kedd este kerítette kézre a rendőrség Vecsésen. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.