Honnan tudta Zuschlag, hogy lehallgatják?

Lapszemlénk témáiból: Zuschlag János milyen csatornákon keresztül tudta meg, hogy az ifjúsági szervezetek ügyében zajló nyomozásban társaival együtt lehallgatják?... - Vidéki lapszemle tudósítóinktól és az MTI-től - Az MTI szemléje az országos lapokból

 

Honnan tudta Zuschlag, hogy lehallgatják? Honnan értesült az aktákban lévő adatokról?

"Vajon kiderül-e, Zuschlag János milyen csatornákon keresztül tudta meg, hogy az ifjúsági szervezetek ügyében zajló nyomozásban társaival együtt lehallgatják? Megtudjuk-e valaha, a kiskunhalasi exhonatya kitől kapott információt a nyomozati aktákban lévő adatokról akkor, amikor még gyanúsított sem volt, és az anyag épp a Legfőbb Ügyészségre volt felterjesztve határidő-hosszabbításra. Az ifjúszocialisták büntetőperében elsőként kihallgatott képviselői titkárságvezetőnek vannak válaszai a fenti kérdésekre, ám azokat a megnevezettek cáfolják. Annyi egyre világosabban látszik: a bűnszervezetben elkövetett pályázati csalássorozat pere csak egy aprócska darabja a szocialisták belső viszonyrendszerét és működését illusztráló hatalmas mozaiknak."

Rajnai Attila "Zuschlag belügyei" című riportja az Élet és Irodalomban olvasható>>>>>

VIDÉKI LAPOKBÓL

Lesöpörték a kórházi padlást

A nyíregyházi Jósa András Oktató Kórháztól idén 1 milliárd 250 millió forintot vontak el. Az intézmény már jelentős takarékoskodási intézkedéseket tett, de a kormányzati segítség elmaradása felvetheti a létszámleépítést is - mondta Pikó Károly főigazgató a Kelet-Magyarország ma megjelent cikke szerint. A kórházban jelenleg nincs orvoshiány. A létszámleépítés lenne az utolsó lépés, amire rászánna magát az intézmény, mert a struktúra szétverése az uniós normák betartását és az ellátás szakmai színvonalát veszélyeztetné. (Tudósítónktól)

Pollenszigor Baranyában

Baranyában idén 795 esetben rendeltek el kényszerkaszálást az illetékes hatóságok az elhanyagolt mezőgazdasági területeken és kiskertekben. A cél az, hogy csökkentsék az érintett területek allergiát okozó pollenkibocsátását. A Dunántúli Napló - tekintettel arra, hogy a pollenszezon a végéhez ért - pénteki számában arról ír, hogy Pécsen ebben az évben 10 millió forintos bírsággal sújtották a gondozatlan kertek gazdáit, míg a többi településen összesen 4 és félmilliós büntetést róttak ki. A külterületeken 16,6 milliós bírságot szabtak ki a földjüket nem gondozó gazdákra. A hatóságok egyre szigorúbban lépnek fel a “pollentermelők” ellen, hisz tavaly az ápolatlan külterületi földek tulajdonosai még csak 7,4 milliót kellett fizessenek. (Tudósítónktól)

Nagykanizsa: káosz a közgyűlésben

A Fidesz, az MSZP, az SZDSZ és az MSZDP közösen szólította fel lemondásra Nagykanizsán Marton István (Fidesz-KDNP) polgármestert. A Zalai Hírlap pénteki számából kiderült: a pártok képviselői Marton Istvánt - megosztó politikája miatt - méltatlannak tartják a városvezetői székre, melyből szerintük önként kellene felállnia. A polgármester ezzel szemben - adta hírül a lap - nem mond le, sőt, tervezi, hogy indul a 2010-es önkormányzati választáson. (Tudósítónktól)

Mikulás hozza az új kispiacot Szegedre

Egy hónappal csúszik a Szeged-tarjáni kispiac átadása, melybe az eredeti szerződés szerint mától költözhettek volna be a kereskedők. A csúszást a megrendelő Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft. igazgatója azzal indokolja, hogy időközben bővült a 61 millió forintból szerkezetkészre épülő piaccsarnok bérlői köre, s ez újabb munkákat tesz szükségessé. Az új határidő december 10., de várhatóan hamarabb, már Mikulásra átadhatják a kereskedőknek a csarnokot. (Tudósítónktól)

Új Dunántúli Napló: népszavazást akadályozott Szemely polgármestere

Helyi népszavazás kiírását akadályozta meg a polgármester a baranyai Szemelyen, melynek önkormányzati munkájával kapcsolatban hivatalos szervek több törvényességi kifogást fogalmaztak meg a közelmúltban -  írta pénteken az Új Dunántúli Napló.
A Szemely Holnap Egyesület által kezdeményezett referendum arra kereste volna a választ, egyetértenek-e az emberek azzal, hogy a képviselõ-testület tûzze napirendre a településhez tartozó Szentkútpuszta felzárkóztatását, az ott élõk életkörülményeinek javítását. Kovács Pál polgármester ahelyett, hogy a testület elé  terjesztette volna a népszavazás idõpontját, hirdetõtáblákra kifüggesztette a hitelesített aláírásgyûjtõ ívek másolatait.
A falu elsõ embere lépését azzal indokolta: az önkormányzat nem engedheti meg magának, hogy félmillió forintot "kidobjon az ablakon". A törvénysértést a helyi és a területi választási  bizottság is megállapította, utóbbi az eset miatt eljárást  kezdeményezett a rendõrségnél.
A közigazgatási hivatal értetlenül áll az elõtt, hogy Szemelyen júniustól novemberig nem volt egyetlen testületi ülés sem, az elsõ  féléves gazdálkodásról nem számolt be a polgármester, viszont  egyedül döntött a beiskolázási segélyekrõl.
A falu egy lakója az Új Dunántúli Napló munkatársának arra is panaszkodott, hogy a polgármester tizennyolc éve nem tart hivatalos  fogadóórákat, otthona elõtt fogadja a választókat.
A polgármester nyáron, egy ilyen alkalmi fogadóórán verte meg  bikacsökkel az önkormányzat internetes oldalának szerkesztõjét - olvasható a baranyai napilapban. (MTI)

Új Néplap: átmenetileg bezár a törökszentmiklósi IEC Kft.

A megrendelések csökkenése miatt decemberben felfüggeszti a termelést  a közel négyszáz embert foglalkoztató, a gépjármûvekhez villamos  részegységeket gyártó törökszentmiklósi IEC Kft. - írta pénteki  számában az Új Néplap.
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapnak Kamarás Csaba cégvezetõ elmondta: a lecsökkent megrendelõi igények következménye,  hogy készlettöbbletet halmoztak fel, amit értékesíteniük kell. Ez  biztosítja azt, hogy a késõbbi megbízásokat gördülékenyen fel tudják  vállalni. 
Az IEC Kft.-nél az üzemi tanács és a cégvezetés közös határozata  alapján december 5-tõl egy hónapra állítják le a gyártást. A  dolgozóknak közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyát, és a  jövõ év elején próbaidõ kikötése nélkül új munkaszerzõdést kötnek  velük.
Erre az idõszakra az alkalmazottaknál marad a beléptetõkártya és  a munkaruha, bizonyítandó, valóban csak egy hónapos szünetet terveznek - olvasható a lapban. (MTI)

AZ MTI LAPSZEMLÉJE

Népszava: hatszázmilliós adócsalás

Adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt tett feljelentést ismeretlen tettes  ellen az APEH: a gyanú szerint egy Pest megyei, elektromos cikkek  kereskedelmével és szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég 2004 és 2006  között fiktív számlákra fizetett bedolgozói­nak, akik valós  tevékenységet nem végeztek - írta a pénteki Népszava.
Az adóhatóság revíziója csaknem 600 millió forintos adókülönbözetet állapított meg.
Noha a társaság képviselõje az errõl szóló értesítést átvette,  nem igazolta az APEH hivatalában a mulasztást. Az ellenõrzéskor  kiderült az is: a vállalkozásnak idõközben új tulajdonosa lett, aki  közölte, csak az adásvétel után tudta meg, hogy a cégnek tartozásai vannak - olvasható a lapban. (MTI)

Népszava: megsemmisülhetnek a mágnesszalagon õrzött titkosszolgálati dokumentumok

Ha az 1990 elõtti titkosszolgálati adatokat tartalmazó mágnesszalagok ügyét nem  oldják meg, az adathordozók, amelyeknek 15-20 év az élettartama,  maguktól is megsemmisülnek - nyilatkozta a pénteki Népszavában  Ungváry Krisztián történész.
Ráadásul 15 év már eltelt az adatrögzítés óta, így Ungváry szerint az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy ezt az adatbázist még  használni lehessen. A történész tagja volt a Kenedi János vezette,  úgynevezett iratfeltáró bizottságnak, amelynek jelentését október  elején hozták nyilvánosságra a Miniszterelnöki Hivatal honlapján.
A bizottság, mint ismert, egy évig vizsgálódott a rendszerváltás  elõtti titkosszolgálati iratokat õrzõ szerveknél. Az iratfeltárók  azt javasolták a kormánynak, hogy készüljön új dossziétörvény, amely  garanciát adna az iratok nyilvánosságára - olvasható a lapban.
A Népszava ismertetése szerint az említett 1990 elõtti adatok  máshol nem lelhetõek fel ilyen teljességben. A szolgálatok ma azt  állítják, hogy hardver hiányában a szalagok lejátszhatatlanok, ám  egy szakember szerint ez megoldható.
A bizottság azt javasolta, hogy a Nemzetbiztonsági és az  Információs Hivatalban õrzött, 2060-ig titkosított szalagokat  nyomtassák ki és a rajtuk lévõ adatokat vizsgálják felül - írta a lap. (MTI)

Világgazdaság: jövõre olcsóbb lesz az orosz gáz

A jövõ évtõl a mostani 534 dolláros ezer köbméterenkénti ár helyett várhatóan 520  dollárért érkezik az orosz gáz Magyarországra - értesült a pénteki  Világgazdaság az ügylethez közel álló forrásból.
A jövõ év áprilisától a gáz már 480 dollárba, júliustól pedig csak 450-be kerül, ahogyan feltehetõen az utolsó negyedévben  is.
A pénzügyi válság hónapjai elõtt még 600 dolláros év eleji  gázárat is jósoltak a szakértõk. Az éves szinten közel 100 dolláros  csökkentésrõl nem a szállító Gazprom Export döntött, mint korábban  az ár emelésérõl sem, hanem a felek által korábban rögzített  árképlet.
Az alacsonyabb árú gáz miatt jövõre olcsóbbnak kellene lenniük a  gáz felhasználásával Magyarországon elõállított termékeknek, mint a  villamos energia, a távhõ, a vegyipari termékek és a mûtrágya, s az  alacsonyabb importár alapján elvárható, hogy csökkenjen a földgáz versenypiaci ára is - olvasható a lapban. (MTI)

Napi Gazdaság: ötvenmilliós pluszt remél Budapest a luxusadóból

Átalakítaná a luxusadó értékövezeteinek besorolását, egyben új kategóriákat is  bevezetne a fõvárosi önkormányzat - írta a pénteki Napi Gazdaság.
Az adóról szóló rendeletet nem írják át teljesen, csupán aktualizálják - a törvényi kötelezettség értelmében erre kétévente  van szükség. Mivel az adót már nemcsak a magánszemélyeknek, hanem a  vállalkozásoknak is meg kell fizetniük, a GKI Gazdaságkutató két új  értékbesorolási kategóriát javasolt bevezetni. Ez a kereskedelmi  egységeket, szállókat, üzlethelyiségeket, valamint az egyéb, nem  lakáscélú ingatlanokat (raktár, garázs, mûhely) tartalmazza.
Kevés kivételtõl eltekintve ezek értékhatárai alacsonyabbak a  magánszemélyek lakásaira kiszabott tételeknél.
Az értékhatárok egyébként jellemzõen emelkednek - kivéve a XI.  kerületet, ott csökkennek -, de számos olyan kerület van, ahol nem  változnak. Az elsõ, a második kerületben vagy például Újpesten  magasabb lesz az értékhatár, nem változik viszont Angyalföldön és a  VI. kerületben. Kõbányán és a XVIII. kerületben nem egységesen, csak  bizonyos övezetekben várható emelés.
Az átalakítások révén némi haszna is származhat a fõvárosnak, az  idén várható 150 millió forint bevételhez képest 50 millió forintos  plusszal számolnak. Az adóalanyok várható száma vélhetõen nem változik: az idén 493-an fizetnek luxusadót - olvasható a lapban. (MTI)

Napi Gazdaság: jövõ hétre elkészülhet az elõterjesztés a januári gázáremelésrõl

Jövõ héten kellene elkészülnie a Magyar Energia Hivatal (MEH) elõterjesztésének  a januári gázárváltozásról ahhoz, hogy az árszabályozási jogkörrel  rendelkezõ miniszter legkésõbb december elsején kihirdethesse az új  árakat - írta a pénteki Napi Gazdaság.
A lap szerint a MEH-nél dolgoznak a javaslaton: az új ár a piaci szereplõk szerint a jelenlegi 131,30 forint/köbméterhez képest  legalább 10-15 százalékkal lehet magasabb.
A hazai gázár a világpiaci olajár változását kilenc hónapos  átlagolással követi, így januártól még nem lesz érzékelhetõ az  irányadónak tekintett Brent olaj utóbbi idõben bekövetkezett  jelentõs áresése. A hazai fogyasztók legkorábban áprilistól  érzékelhetnek némi árcsökkenést. Ezt júliustól egy jelentõsebb  áresés követheti.
A nyersanyagárak mellett azonban az árfolyamváltozás is  meghatározó az árak alakulásában, így lényegesen kisebb lehet a  hazai gázár csökkenése, mint amit az olajé indokolna.
Szintén bizonytalanná teszi a helyzetet, hogy az energiaügyi  miniszter a legutóbbi, az október elsejétõl hatályos gázárdöntéssel  együtt megszüntette a korábbi idõszakhoz kapcsolódó  importár-korrekciós szabályozást, így a hazai nagykereskedõ, az E.On  szeptemberig felhalmozott 30 milliárd forintos vesztesége az év  végéig 100 milliárd forintra nõhet. Az erre vonatkozó tárgyalásokat  megnehezíti, hogy az idõközben lemondott miniszter, Szabó Pál  irányítja a tárcát, utódjának kinevezése pedig hetek óta húzódik - olvasható a lapban. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.