Nem nézhetjük tétlenül, hogy ezrek veszítik el otthonukat

Nem feltétlenül a szegények bankja jelenthet megoldást az eladósodott családok problémáira, korántsem biztos, hogy újabb kölcsönre van szükségük - véli Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, hozzátéve: az elszegényedés évtizedek óta nem látott arányú jelzálogválsággal fenyeget, családok százezrei veszíthetik el otthonukat.

- Mi a baj a máshol nem hitelképes ügyfeleknek szánt szegények bankjával?

- Ez egy bangladesi modell, ami attól, hogy Nobel-békedíjra érdemesnek bizonyult, korántsem biztos, hogy Magyarországon is működőképes lesz. Elvi fenntartásaim is vannak azzal kapcsolatban, hogy jelen krízishelyzetben európai forrásokból újabb hiteleket kihelyező modelleket hozzunk létre, különösen annak ismeretében, hogy a kezdeményezés kapcsán olyan pénzintézetek neveit halljuk, amelyek az elmúlt időszakban nagyüzemben bocsátották ki a bedőlt hiteleket. Ha eddig nem tanúsítottak önmérsékletet, mi a garancia arra, hogy most valóban a szegények érdekeire lesznek tekintettel?

- Ön szerint nincs szükség a szegények bankjára Magyarországon?

- Én azt mondom, ne ez legyen az eladósodott családok egyetlen választható lehetősége. Három vidéki városban elkezdtünk egy modellkísérletet, melynek első lépéseként feltérképezzük az érintettek teljes adósságát, majd alternatív javaslatot teszünk le az ebben együttműködő pénzintézetek asztalára. Mindjárt az elején találtunk néhány elgondolkodtató esetet. Az egyik adósnak például tizenkét különböző hitele van. Kölcsön terheli a lakását, az autóját, számos áruhitele van, még a mobiltelefonját is hitelből cserélte újabbra. Ha a magáncsőd egy működő intézmény lenne Magyarországon, felvetődne a kérdés: biztos, hogy egyedül ő felelős a kialakult helyzetért? Vajon az elvárható gondossággal járt el az ötödik, nyolcadik, tizedik hitelét folyósító pénzintézet? Nem lenne indokolt ilyenkor a bankoknak részt vállalniuk a keletkezett kárból?

- De hát maga az adós döntött úgy, hogy autót is, mobiltelefont is hitelből vásárol.

Vecsei Miklós  Fo
Vecsei Miklós Fo

- Nem kisebbítem az egyén felelősségét, de az utóbbi években példátlan reklámhadjárat zúdult az emberekre a fogyasztás ösztönzésére. A reklámkészítők teszik a dolgukat. Én azt hiányolom, hogy a megalapozatlan fogyasztás veszélyeire nem figyelmeztet senki és semmi.

- Tömeges jelzálogválságról beszél, mit ért ez alatt?

- Egyelőre megjósolhatatlan, hány embert érint a válság. Látni kell, hogy az emberek nem a fizetésükre adósodtak el. Egy pedagógus aligha csupán a tanári fizetésére alapozva vett fel hitelt, sokkal inkább a délutáni különórák, a korrepetálás, a táboroztatás láthatatlan jövedelmei alapján mert belevágni. De a szegényedő emberek előbb-utóbb lemondják a különórákat, és akkor a tanár sem tudja majd fizetni a törlesztéseket. A BAR-lista néven ismert adósnyilvántartás két éve kétszázötvenezer névből állt. Most több mint félmilliónál tart, és egyre bővül. Lehet felelősöket keresni, meg lehet kérdezni, miért kellett annyi hitelt felvenni, de azt is, miért nincs még nálunk euró. De most már fontosabb lenne a megoldandó problémákra koncentrálni.

- Például?

- Nagy kérdés, az állam közömbös marad-e az iránt, hogy a cégek kit bocsátanak el, vagy a két-három gyermeket nevelő szülők állását megpróbálja megvédeni a munkaügyi központokon keresztül. Az sem mindegy, tétlenül nézi-e, hogy a végrehajtások során féláron megszerezhető lakásokból hogyan gazdagszik meg egy szűk csoport, vagy a fenyegetett családokért próbál tenni valamit.

- Mit tehet?

- Akár vásárolja meg lakottan az ingatlanokat, a korábbi tulajdonosok maradjanak ott bérlőkként, amint arról az elmúlt napokban kormányzati körökből is hallhattunk. Hiszen nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy családok ezrei veszítsék el otthonukat. De fordítsuk meg a kérdést. Olcsóbb lesz-e a nincstelenné váló tömegekről intézményekben gondoskodni? A bajba jutott családok így is, úgy is az állam segítségére szorulnak. Nemcsak a szociálpolitikai szempontok, hanem a racionális gazdasági érdekek is azt diktálják az államnak, hogy avatkozzon be ezekbe a folyamatokba. Minél előbb, annál jobb.

- Mit gondol a magáncsődről?

- Már rég be kellett volna vezetni. De ha a válságra tekintettel, kapkodva, kellő előkészületek nélkül vezetjük be, az súlyos következményekkel járhat. Létezik egy hasonló, ám sokkal gyorsabban bevezethető módszer, a mentori hálózat kiképzése. Aki elveszíti a munkahelyét, könnyen pánikba eshet, beszorul saját, problémákkal teli világába. Óriási segítség, ha egy kívülállóval át tudja beszélni a soron következő teendőket. Egy e téren képzett ember felvilágosíthatja az elérhető támogatásokról, bejelentheti védett fogyasztónak, hogy ne szereljék le a gázórát, a villanyórát, kezdeményezheti a hitelek módosítását. A falvakban dolgozó mentorok az önkormányzatoknak is segíthetnek például helyi adósságkezelési rendszert alkotni vagy szociálpolitikai pályázatokon részt venni. Amikor beköszönt a válság, az elérhető forrásokat a családok megmentésére kell mobilizálni. Csatornát építeni, szobrot állítani, főteret avatni ma vétkes pazarlás, ha közben családok ezrei veszítik el egzisztenciájukat.

Második esély ötven adósnak


Hitel - S néven kísérleti adósságkezelői programot indít három vidéki városban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Munkatársai az egyik pénzintézet ötven nem fizető adósát keresik fel, hogy felajánlják közvetítői szerepüket egy újabb megállapodás létrehozásában, a végrehajtás elkerülésére - tudtuk meg Major Gábor programvezetőtől. A közvetítésre azért van nagy szükség, mert az adósok többsége egyszerűen megszakítja kapcsolatát a bankokkal, amikor fizetési nehézsége támad, és tétlenül várják a végkifejletet. A bank illetékesei eközben mit sem tudnak az okokról, a felmerülő problémákból csupán annyit érzékelnek, hogy az adós nem fizet, és a felszólítólevelekre sem reagál. Pedig a bank és az adós között továbbra is fennáll egyfajta érdekazonosság, a végrehajtás egyiküknek sem érdeke. A pénzintézet szempontjából az árverezés csupán kármentő akció, melynek során eleve lemond a követelés egy részéről, másrészt bizonyos költségeket előre kell fizetnie. Van értelme tehát új megegyezésre törekedni. Ehhez mindkét fél által elfogadott közvetítőre van szükség. Banki dolgozók, hitelközvetítő cégek Major szerint nem alkalmasak, mert érdekeltségük adott pénzintézetekhez köti őket. Példaként említ egy ötgyermekes család esetét: a hitelközvetítő megfeledkezett a gyerekek utáni szociálpolitikai támogatásról - az nem számított bele a banktól kapott jutalékába. A közvetítők teljes titoktartás mellett dolgoznak majd, de maximális őszinteséget várnak el. Pénzügyi és szociális szakemberek segítségével személyre szabott megoldási javaslatokat tesznek le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.