Bajnai-csomag kontra Fidesz: 99 nem, egy igen

Az MSZP-nek hosszabban bíbelődnie nem érdemes - ezt mondta tegnap Kósa Lajos. Az ingatlanadót ugyanis a Fidesz, ha kormányra kerül, eltörli. Ahogy a Bajnai-csomag összes "családellenes" intézkedését is - és lesz 13. havi nyugdíj.

Nem biztos, hogy a Bajnai-kormánynak hosszú távú intézkedésbe kellene belevágnia, "ősztől a hipermarketekben hosszabb szavatosságú tartós tejet tudok venni, mint ameddig a kormány regnál" - Kósa Lajos fogalmazott így tegnap az ingatlanadó bevezetése kapcsán. A Fidesz alelnöke azt is közölte, hogy az ingatlanadóval, a mai párttámogatottsági adatokat ismerve, "az MSZP-nek hosszabban bíbelődnie nem érdemes" - a Fidesz ugyanis mindenképpen eltörli, ha kormányra kerül. - Az ugyanis - mondta - mérhetetlenül igazságtalan, ráadásul a mai magyar viszonyok között nincs igazán szükség rá.

Arra, hogy a Fidesz-program szerint is szükség van vagyoni típusú adózásra, Debrecen polgármestere azt válaszolta, arra gondoltak, hogyan lehetne kiváltani a vállalkozásokat terhelő, a forgalom után fizetendő és a nyereségtől független helyi iparűzési adót.

De nem az ingatlanadó az egyetlen, amit a Fidesz eltörölne a Bajnai-kormány intézkedési közül.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke vasárnap a Kossuth téri "babakocsis" tüntetésen tudatta, nem engedik, hogy "megrövidítsék a gyedet, a gyest és a családi pótlékot, hogy elvegyék a szocpolt, a családok, a gyermekek jövőjét". Emlékeztetett, hogy a Fidesz 1998-ban is "visszacsinálta" a Bokros-csomag döntéseit, például ismét alanyi jogúvá tette a családi pótlékot. Tegnap pedig a Fidesz alelnöke munkatársunknak megerősítette, ha a Fidesz kormányt alakíthat, eltörlik a Bajnai-csomag összes "családellenes" intézkedését.

Hétfőn a parlament - a szocialisták és a szabad demokraták támogatásával - megszavazta, hogy július 1-jétől 20-ról 25 százalékra emeljék az áfakulcsot, 18 százalékos, kedvezményes kulcsa lesz az alapvető élelmiszereknek, augusztus 1-jétől pedig a távhőnek. Emellett január 1-jétől visszamenőleg 1,9 millió forintra emelkedik az szja alsó, 18 százalékos sávhatára, július 1-jétől a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék. Megszűnik a 13. havi nyugdíj július 1-jétől, és emelkedik a nyugdíjkorhatár; a 2009-es nyugdíjkorrekció 2010-re tolódik, a jövő évi pedig elmarad.

Harrach Péter, a parlament kereszténydemokrata alelnöke, az Orbán-kormány volt szociális minisztere lapunknak arra a kérdésére, hogy a szociális intézkedések terén és a "nyugdíj-fronton" is eltörölnék-e a Bajnai-kormány válságkezelő intézkedéseit, úgy reagált: a polgári oldal a saját gazdaság- és társadalompolitikáját szeretné megvalósítani, nem pedig a Gyurcsány-Bajnai kormány elrontott intézkedéseit javítgatni. A szocialisták válságkezelése nem szerencsés, nem sikerült megfékezni például a munkanélküliség növekedését. Új szemlélet kell a válságból való kilábalás elindításához. Ennek első lépése a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés. S ezek hatására lehet számos intézkedést bevezetni, de nem azonnal, hanem fokozatosan.

Mindenesetre a 13. havi nyugdíjat megtartanák, a nyugdíjkorhatár emelését pedig
nem gondolják "aktuálisnak". Harrach Péter emlékeztetett, hogy Orbán Viktor azt ígérte a nyugdíjasszervezeteknek, hogy a Fidesz mindenképpen megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét. A 25 százalékos áfát minden bizonnyal húszszázalékosra mérsékelnék - hiszen ez a legszegényebbeket érinti -, a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs helyett pedig a Fidesz és a KDNP
5 százalékos áfakulcsot vezetne be az összes alapvető élelmiszerre. A családi pótlék nem lenne része az adóalapnak, visszaállítanák az úgynevezett kiegészítő családi pótlékot s a gyerekek utáni adókedvezményeket. A gyes mellett a gyedet "erősítenék"; a ciklus végére ismét három évre szólna, hiszen a demográfusok szerint a gyermekvállalás biztonságát ezzel erősíteni lehet.

Harrach Péter a Bajnai-csomag egyetlen pozitív elemének nevezte az 5 százalékos járulékcsökkentést; ezt a Fidesz és a KDNP megtartaná, de úgy, hogy 10 százalékosra mérsékelnék. Ez csak egy tétel a 99 negatív elemmel szemben - konstatálta Pelczné Gáll Ildikó.

Hétfő, a szavazás napja: a Fideszben nincs min gondolkodni
Hétfő, a szavazás napja: a Fideszben nincs min gondolkodni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.