Taktikai határozatképtelenség az ORTT-ben

Tegnap sem döntött a médiahatóság az RTL Klub és a TV 2 díjcsökkentési kérelméről, holott eredetileg ez szerepelt a testület napirendjén.

Az ORTT tegnapi ülésén határozatképtelenné vált, így nem is dönthetett a két országos kereskedelmi televízió koncessziósdíj-csökkentési kérelméről. Döntés a legkorábban jövő szerdán, a médiahatóság következő ülésén születhet.

Ami a határozatképtelenséget illeti: a fideszes Szalai Annamária írásban jelezte, hogy nem vesz részt az ülésen, és kérte: távollétében ne tárgyalják a díjcsökkentési napirendi ponthoz benyújtott módosító indítványait (az ügyrend szerint joga van ezt kérni). A két MSZP-s tag - Gyuricza Péter és Ladvánszky György - ezt követően döntött úgy: nem vesznek részt az ülésen. Hármójuk távolmaradása miatt határozatképtelenné vált a testület.

Szalai Annamária szerint alapvetően uniós szabályozásba ütközik (tiltott támogatásnak minősül) a tervezett díjcsökkentés. Továbbá - állította lapunknak nyilatkozva - az ORTT költségvetését is "átszabnák", ha elfogadnák a tévék kérelmét. Az RTL Klubtól befolyó pénzek egy részét ugyanis az Országgyűlés osztja el a költségvetési törvényben, a parlament döntését pedig nem írhatja felül az ORTT. A tévék kérelmének támogatásával pedig épp ezt tennék.

Más okai is voltak az ORTT-ülés meghiúsulásának. Szalai Anamária például nem cáfolta azt a felvetésünket, hogy a következő ülésig hátralévő egy hétben még tervez újabb ellenlépéseket a díjcsökkentési tervekkel szemben; konkrétumokat azonban nem árult el.

Úgy tudjuk, a kormánypárti oldalon is módosulnak a tervek. Információink szerint az ORTT kormánypárti tagjai a nagy vihart kavart ügyben "megosztanák" a felelősséget az MSZP-frakcióval. Ez annyit jelent: ha megszavaznák is a kereskedelmi tévék kérését az ORTT-ben, az csak azt követően lenne érvényes, miután az Országgyűlés már módosította a médiahatóság idei költségvetését (ezzel Szalai Annamária egyik kifogásának is elébe mennének). Büdzséjük módosítására az ORTT tenne javaslatot a parlamentnek. Ebben azt is megmutatnák: hogyan változik a médiafinanszírozás rendszere, ha átszabnák a frekvenciadíj-fizetési rendszert. Információink szerint politikai döntés is született az SZDSZ-ben: a kereskedelmiek díjcsökkentési kérelme csak akkor kaphat zöld utat, ha a köztévék kieső bevételeit pótolni tudják.

Tímár János SZDSZ-es médiahatósági tag ezt lapunknak nem erősítette meg, viszont megvédte javaslatát. Eszerint a mai fix díjak helyett a médiavállalkozások bevételeihez igazodó frekvenciahasználati díjakat szedne be a hatóság, és ehhez képest gondolnák újra a kereskedelmi bevételekből finanszírozott médiaterületek támogatását. Tímár János lapunknak nyilatkozva azt mondta: az ORTT-nek igenis kötelezettsége reagálni a médiavállalkozások piaci környezetének jelentős módosulására, például a mostani gazdasági válságra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.