Pécs után feszültség az MSZP-frakcióban

Érzékenyen érintette a szocialistákat Szili Katalin veresége a pécsi polgármester-választáson. A parlamenti képviselőcsoport tegnapi ülésén immár Gyurcsány Ferenccel szembeni éles kritikák is elhangzottak, mondván, Szili és a párt rossz szereplésében neki is érdemi szerepe van, illetve volt.

Megrázta a pécsi időközi polgármester-választáson elszenvedett súlyos vereség a szocialistákat. Suchman Tamás tegnap a Nap-Keltében úgy fogalmazott: a hátralévő időben a kormányzásban a szocialista pártnak néhány dolgot másként kell csinálnia. Le kell zárni egy korszakot, amelyet Gyurcsány Ferenc neve fémjelzett - mondta Suchman.

Az MSZP tegnapi frakcióülésén is napirenden volt a pécsi polgármester-választás. Lendvai Ildikó pártelnök értékelésében információink szerint dicsérte Szili Katalint, mondván, hétvégén a házelnök nyert, az MSZP vesztett. Lendvai hangsúlyozta, hogy Szili párton belüli befolyása ezzel nemhogy csökkent, inkább nőtt. Szili Katalin felszólalásában lapunk értesülései szerint megismételte, amit nyilvánosan is mondott: a párt támogatottsági adataihoz képest az elért eredmény nem tekinthető rossznak. (Tudniillik Szili a polgármester-választáson majd kétszer annyi százalékot hozott, mint amennyit a közvélemény-kutatási adatok alapján az MSZP országosan maga mögött tudhat.) A frakcióülésen felszólalt Tóth Károly is, aki - a korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc nevét ki nem mondva, de rá utalva - párhuzamot vont a szocialista részről sikertelen államfőválasztás, az őszödi beszéd, az MSZP új elnöki triumvirátusának kialakulása és Szili mostani veresége között. Tóth - szintén vélhetően Gyurcsányra utalva - hangsúlyozta, hogy reméli: "senki sem gondolja magát pótolhatatlannak, és nem tér vissza a fősodorba, ha már kilépett onnan". Tóth megismételte javaslatát, miszerint érdemes lenne előre hozott választásokat tartani, hogy így legalább majd az önkormányzati választásokon kiegyenlíthetőek legyenek az erőviszonyok. Páva Zoltán kormányzati hibákról beszélt, Karsai József pedig azt hangoztatta, hogy a Fidesz baloldalibb politikát folytat az MSZP-nél. Szanyi Tibor a kormányzó párt baloldaliságában, belső demokráciájában és stílusában szorgalmazott változtatást, hozzátéve, hogy le kell dönteni azt a tabut, amely szerint nem mondható ki hangosan: nem szerencsés, ha egy szociáldemokrata párt emblematikus vezetői között milliárdosok ülnek. A Népszabadság információi szerint az egyik szocialista EP-képviselő a frakcióülésen odáig ment, hogy azt mondta: ha a közvélemény-kutatásokban szereplő tizenöt százalékos támogatottság a pár hét múlva esedékes európai parlamenti választásokon sem lesz több, úgy fel kell tenni a kérdést, megvan-e az MSZP-nek az erkölcsi alapja ahhoz, hogy előre hozott választás nélkül tovább kormányozza az országot. A szocialisták közül többen kifogásolták, hogy az elmúlt időszakban elmaradtak azok a fórumok, amelyeken kibeszélhették volna a feszültségeket és külső-belső politikai problémákat, mert az elmúlt időszak kongresszusai erre alkalmatlanok voltak. Úgy tudjuk, hogy az MSZP a júniusi EP-választás után pártértekezletet hív össze. Ez a tanácskozás szinte bizonyosan nem veti fel a személycserék kérdését; a pártvezetés mandátuma szilárd.

A vasárnapi polgármester-választás tegnap az MDF sajtótájékoztatóján is téma volt. Herényi Károly kijelentette: "Az olajfa-koalíció nagy ötlet, csak nem tudom, kinek jutott eszébe. A választáson nem támogattuk Szili Katalint, még a programját se". Arról, hogy nem támogatják Szilit, közleményeket is kiadtak. Ezekben az állt, hogy az MDF programjában három olyan kiemelt pont szerepel, mely a többi pártéban nem, és Szili Katalin mindhárom elemet a saját programjába emelte, vagyis a pécsi parkolóbotrány ügyét, a húsz évre kötött, az MDF szerint indokolatlan hőerőmű-szerződést és az Expo Centert, "ahol eltűnt 300 millió forint".

- Ezeket a pécsiek figyelmébe ajánlottuk, de azzal, hogy mind a két polgármesterjelölt alkalmas a megválasztásra - fűzte hozzá. Herényi Károly szerint hétesztendei sikertelen kormányzást követően az lett volna meglepő, ha más eredmény születik Pécsett.

Az MDF Baranya megyei elnöke, Habjanecz Tibor április 16-án sajtótájékoztatón azonban azt közölte: az MDF Baranya megyei választmánya és pécsi szervezete Szili Katalin szocialista jelöltet támogatja az időközi polgármester-választáson. Ezt a megyei elnök azzal indokolta, hogy az MDF számára a szocialisták jelöltjének a programja elfogadhatóbb, mint Páva Zsolté.

Alkotmányellenes a radarépítést tiltó rendelet

Alkotmányellenesnek mondta ki tegnap a katonai radar létesítését kizáró pécsi önkormányzati rendeletet az Alkotmánybíróság. A taláros testület formai okból semmisítette meg a pécsi városi építési szabályozási tervet december 31-i hatállyal. A Dél-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője kezdeményezte a radar létesítését kizáró rendelet alkotmányossági vizsgálatát, mondván, hogy e rendelet ellentétes több magasabb szintű jogszabállyal, például az országos építésügyi követelményekkel. A Pécs közelében lévő Tubesre tervezett, nagy hatótávolságú katonai radar ügyében a honvédelmi tárca és civil szervezetek, illetve a pécsi önkormányzat között tavaly májusban közigazgatási per is kezdődött, melybe a jövő nemzedékek ombudsmanja is bekapcsolódott. A perben ma lesz a következő tárgyalás a Fővárosi Bíróságon.

"Kellemetlen hírnek" nevezte Páva Zsolt a Tubesre tervezett katonai lokátorral kapcsolatos Ab- határozatot. Pécs vasárnap megválasztott polgármestere nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy nem épül meg a radar a Pécshez közeli hegyen. "Nem örülök, mert ez a döntés komolyan befolyásolhatja a tubesi lokátor ügyét. Azért remélem, nem erősíti a Honvédelmi Minisztériumnak a beruházás megvalósítására irányuló szándékát"
- mondta a politikus az MTI-nek.

A választási bizottság előtt is a Fidesz áll jobban

Csütörtök délután négy óráig lehet megfellebbezni a pécsi polgármester-választás eredményét. Ha ez nem történik meg, akkor Páva Zsolt - aki a Fidesz-KDNP színeiben a szavazatok 65,8 százalékát megszerezve győzte le a szocialista Szili Katalint - csütörtök délután elfoglalhatja hivatalát.

A pécsi választási bizottság - egy ügy kivételével - valamennyi kampánysértő szabálytalanságról szóló panaszt megtárgyalt: 24 bejelentést. A Fideszt egyszer sem marasztalta el a bizottság, amely szerint az MSZP stábja hét esetben sértette meg a választási törvényt. A bizottság megállapította például, hogy az MSZP jogtalanul használta Szili Katalinra "az Összefogás jelöltje" kifejezést, mivel létezik egy "Összefogás Pécsért Egyesület, amely Pávát támogatta. Később az MSZP aktivistáinak pólóján csupa nagybetűvel szerepelt a kifogásolt szó, a választási bizottság ezt is jogtalannak ítélte. Elmarasztalták az MSZP stábját azért a szórólapért is, amely hamis tényeket közölt a fideszes politikusról.

Az egyetlen, még nem tárgyalt panasz miatt szerdán ül össze a bizottság. Az MSZP irodavezetőjének, Fuchs Gábornak a bejelentése szerint a Fidesz aktivistái szervezetten szavazókat szállítottak a voksolásra a város István-aknai részéből. Ha kiderül, hogy az aktivisták befolyásolták a szavazók döntését, azzal megsértették a kampánycsendet. Amúgy az aktivistákat - az MSZP bejelentése nyomán - a rendőrök igazoltatták, és átnézték azt a kocsijukban lévő listát, amelynek alapján állítólag házhoz mentek a szavazókért. A vizsgálatról a rendőrség nem kívánt nyilatkozni.

Az MSZP akkor sem kéri az eredmény megsemmisítését, ha beigazolódik, hogy a Fidesz kampánycsendet sértett. Fuchs szerint a Fidesz fölényes győzelme után egy ilyen indítványnak nem lenne értelme.

Szili Katalin házelnök
Szili Katalin házelnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.