Kormánygarancia nélkül felszámolhatják az Advertumot

Mivel az Advertum Kft. az ígért állami kezességvállalás miatt magára vállalta a profi labdarúgó liga 3,1 milliárdos tartozását, a cégnek ezt akkor is ki kell fizetnie, ha nem jut hozzá a tervezett 5,2 milliárdos hitelhez. A kormány a garancia visszavonására készül.

- Most az új kormánytól függ minden - e rövid mondattal jellemezte Klausmann Viktor, a nyíregyházi Advertum Kft. szóvivője a patthelyzetet, amelyet az idézett elő, hogy a társaság még nem jutott hozzá az egyedi állami hitelgaranciával megtámogatott 5,2 milliárd forintos banki kölcsönéhez.

Az ügy előzménye: a Gyurcsány-kormány 2008-as határozata szerint az állam egyedi kezességet vállalt az Advertum Kft. tervezett 5,2 milliárd forint hitelfelvételének visszafizetésére azzal a feltétellel, hogy az cég a hitelösszegből 3,1 milliárd forintot fordít a profi labdarúgó liga állami tartozásának rendezésére. A cég azt tervezte, hogy a fennmaradó 2,1 milliárd forintot egy országos médiarendszer kiépítésére és működtetésére költi, az éves nettó árbevétel legalább húsz százalékát pedig futballutánpótlás-nevelési programokra utalja át. Az Advertum azonban máig sem jutott hozzá a kölcsönhöz, mert - az állami garanciavállalás ellenére - a Pénzügyminisztériumban nem írták alá a hitelszerződést. Sőt a szaktárca idén márciusban azt javasolta a kormánynak: vonják vissza a határozatot. A javaslat március óta nem került sem a Gyurcsány-, sem a Bajnai-kormány napirendjére.

Az Advertumnak akkor is ki kell fizetnie a liga 3,1 milliárdos adósságát, ha a kormány visszavonja a garanciát. Még az is elképzelhető, hogy a céget felszámolják, ha nem fizet. Klausmann azt mondta: meglepték őket a történtek, mert az elmúlt húsz évben nem lehetett olyat tapasztalni, hogy egy kormány a saját határozatát visszavonta volna. Kivárnak, s megfontoltabban folytatják a hirdetésekre alapozott országos médiarendszer előkészítését.

Súlyos probléma a cég számára az is, hogy a vele szoros üzleti kapcsolatban álló nyíregyházi médiacég, az MTC Jonatán Kft. 105 milliós díjtartozást halmozott föl. (Ettől a cégtől bérli három rádió - a nyíregyházi, a miskolci és a debreceni Gold FM - a frekvenciáját.) A tartozások miatt az ORTT tavaly felmondta az MTC Jonatánnal kötött műsor-szolgáltatói szerződéseket. Az MTC Jonatán ellen felszámolási eljárás indult, de Miskolcon és Nyíregyházán még mindig szól a Gold FM, csak Debrecenben szűnt meg az adás. Erről Márton György, a Nemzeti Hírközlés Hatóság (NHH) szóvivője kérdésünkre válaszolva azt mondta: piacfelügyeleti eljárás indult az engedély nélkül működő nyíregyházi és miskolci Gold FM ellen. Klausmann úgy fogalmazott: megállapodásra törekednek az ORTT-vel és az NHH-val.

Az Advertum-cégcsoport 2008 óta a Nyíregyházi Főiskolán működteti irodáit, ahol egy több mint 1200 négyzetméteres épületet vettek bérbe 15 évre havi 2 millió 40 ezer forintért. Itt a társaság gyakorlati képzési helyeket, kiválóan felszerelt rádió- és tévéstúdiókat hozott létre az intézmény kommunikáció szakos hallgatói számára. Csakhogy főiskolai hallgatók állítják, a média szakon egyes gyakorlati tárgyakból úgy lehetett ötöst kapni a múlt félévben, hogy még foglalkozás sem volt. Egyszer aláírattak velük egy jelenléti ívet, majd beírták az érdemjegyet a leckekönyvükbe. Erről Kovács Zoltán oktatási rektorhelyettes és Kerülő Judit tanszékvezető azt mondta: ilyen hallgatói panasz nem érkezett. Jelenleg csak televíziós gyakorlat folyik az Advertumban, mert amíg a cég érdekeltségébe tartozó rádiók ügye nem tisztázódik, a hallgatók a főiskola saját rádiójánál dolgoznak. Megkerestük Nagy Szabolcsot, az Advertum Kft. tulajdonosát is, ám ő nem kívánt nyilatkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.