Nyolc pártlistával Brüsszelért

Négy szélsőjobbos, három szocdem, három kisebbségi, két kisgazda, két kommunista párt is versenybe szállna az EP-választáson - még a csempészéssel vádolt exrendőr is Belgiumba vágyik. A "selejtezőn" a huszonhat pályázóból azonban csak nyolc lista jutott át.

Tíz párt indulhat a június 7-i európai parlamenti (EP) választáson - derült ki az Országos Választási Bizottság ülésén. Tegnap délután járt le a listaállítás, az induláshoz szükséges húszezer ajánlószelvény leadási határideje. A négy parlamenti párt (a közös listát állító Fidesz- KDNP, az MDF, az MSZP és az SZDSZ) mellett a Jobbik, a szintén közös listával induló Lehet Más a Politika - Humanista Párt, valamint a Munkáspárt és az MCF Roma Összefogás állított listát, azaz a választók összesen nyolc lista közül választhatnak.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője szerint a pártok ezúttal nagyon figyeltek arra, hogy érvényes ajánlószelvényeket adjanak le, szabálytalanságot nem tapasztaltak. Ezt támasztja alá, hogy több párt nem sokkal több, mint húszezer aláírást nyújtott be - a Jobbik például 22 030-at -, mégis érvényes a listájuk. Ezzel együtt a Fidesz azt állítja, hogy másfél millió ajánlószelvényt gyűjtött, a Jobbik kétszázezret, csak éppen nem adták le mindet. Az ajánlások "túlgyűjtését" az SZDSZ rossz szemmel nézi - olyannyira, hogy Fodor Gábor pártelnök tegnap titkos, tiltott és törvénytelen adatgyűjtésnek minősítette ezt a gyakorlatot, és felszólította a pártokat, hogy - követve az ő példájukat - közjegyző előtt semmisítsék meg a le nem adott szelvényeiket.

A szelvények gyűjtését 26 párt kezdhette meg, tízzel több, mint a 2004-es EP-választáson, de akkor is csak nyolcnak sikerült országos listát állítania: a négy parlamenti párton kívül a MIÉP-nek, a Munkáspártnak, a Nemzeti Szövetségnek és a szociáldemokratáknak; végül csak a négy parlamenti erőnek sikerült átlépnie az ötszázalékos küszöböt. Annyival nehezebb az idén a pártok dolga, mint öt éve, hogy nem 24, hanem csak 22 székért versenyeznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.