Riasztó lövés Kutason

Lövés dördült múlt vasárnap a Somogy megyei Kutas határában. Helyi cigányszervezetek szerint egy férfi roma gyerekekre lőtt riasztófegyverével. Ő viszont azt állítja: megtámadták, így önvédelemből, s csak a levegőbe lőtt.

- A szomszédos Belegből tartottam hazafelé, Kutasra négy barátommal vasárnap délután. Az út szélén toltuk a bringákat, mert a biciklimnek leeresztett a gumija. Nem sokkal Kutas előtt, a nagy kanyarban megelőzött bennünket egy szürke terepjáró. A sofőr mellett ülő férfi felénk lóbált egy pisztolyt. Aztán a kocsi lefékezett, tolatott, a férfi pedig leengedte az ablakot, és ránk lőtt. Senkit nem talált el, de a barátom, aki közelebb állt a kocsihoz, azt mondta, érezte, ahogy elsuhan valami a feje mellett. Aztán a terepjáró elhajtott.

Így eleveníti fel az egyik biciklis gyerek, a szülei tanácsára névtelenséget kérő tizennégy éves roma fiú a történteket. A lövésről a rendőrség nem adott hírt, a történtek miatt az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat somogyi szervezete fordult a nyilvánossághoz, napokkal később. A fiú elmondása szerint öten voltak, közülük a legkisebb 13, a legidősebb 16 éves. Állítja: előzménye nem volt a lövésnek.

- Először nem akartam elhinni, hogy igaz, amit mesélnek a gyerekek - veszi át a szót a fiú közmunkásként dolgozó édesapja. - Egyszerűen képtelenségnek tűnt, hogy a mi falunkban is előfordulhat olyan eset, mint amilyeneket a tévében mutatnak hónapok óta. Nem hittem volna, hogy csak úgy rálőhetnek romákra, ráadásul gyerekekre. De mivel a fiam és a barátai ugyanúgy mesélték el a történteket, hittem nekik, s elindultunk a rendőrségre. Ismeretlen személy ellen tettünk feljelentést, pedig az egész falu tudja, ki lőtt.

Valóban nyílt titok a somogyi faluban, hogy ki ült a terepjáróban: a község egyik orvosának leendő veje. A történtekre azonban egészen másként emlékszik vissza a szintén névtelenséget kérő család, s a fegyvert elsütő 25 éves fiatalember. Csak abban értenek egyet: eldördült egy lövés.

- Belegből tartottunk hazafelé, Kutasra. A menyasszonyom vezette az autót, az anyukája hátul, én elöl ültem. A kutasi kanyar előtt hirtelen fékeznünk kellett, mert hat-hét fiatal kerékpárral elállta az utat - mondja az egyetemista fiatalember. - Megálltunk, s vártuk, hogy odébbmennek, de nem ez történt: körbeállták a kocsit, fenyegetően kiabáltak, rázták az öklüket, s olyan mozdulatokat tettek, mintha valamivel meg akarnák dobni az autót. Egyre feszültebb lett a helyzet. Végül úgy döntöttem, hogy előveszem, s megmutatom az engedéllyel tartott riasztópisztolyomat, hogy véget vessek az egésznek. Ez sem volt azonban elég. Ezért a menyasszonyom szép lassan előregurult az autóval, én meg lehúztam az ablakot, és lőttem egyet a levegőbe. Ezután utat nyitottak előttünk.

Amikor a fiatalembert arról kérdezem, hogy miként tűnhetett oly fenyegetőnek néhány tizenéves fiú, azt mondja: a nagy kavarodásban nehéz volt megállapítani, ki, hány éves. A férfi menyasszonyának édesanyja így beszél:

- Amikor körbevették az autót, s kiabáltak, egyáltalán nem volt idő arra, hogy megnézzük, mennyi idősek. Akkor nem ártatlan kisgyerekeknek tűntek. Féltünk tőlük.

A fiatalember megemlíti azt is, hogy fél éve vette magának a riasztópisztolyt, mert korábban is érték már atrocitások Kutason - vitába keveredett helyi romákkal, s volt, hogy megfenyegették. Vasárnap óta újra életveszélyesen megfenyegették, helyi romák azt mondták, bosszút állnak a történtekért.

Az eset nyomán a rendőrség vizsgálatot indított.

- Az eddigi vizsgálatok szerint a férfi csak figyelmeztető lövést adott le, nem emberre célzott. A pisztolyban riasztópatron volt, ami kizárólag hangot ad ki, sérülést nem okoz - mondja Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A lövést leadó férfi ellen garázdaság, a fiatalok ellen közlekedési szabályok megsértésének gyanúja miatt indult eljárás.

Az eset felbolydította a másfél ezer lakosú Kutas életét. Vannak, akik tudni vélik, hogy a fegyvert elsütő fiatalembernek nem ez az első konfliktusa a romákkal. Mások viszont azt mondják: azokkal a roma fiatalokkal sok baj van.

- Nehéz igazságot tenni, de az tény, megengedhetetlen, hogy tizenéves gyerekeket riasztópisztollyal fenyegessenek - mondja Bogdán Ferenc, a kutasi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

Egyed György polgármester azt mondta:

- Csak hallomásból értesültem az esetről, így nem lenne helyes véleményt mondani. Annak örülök, hogy végül nem sebesült meg senki. Az viszont elkeserít, hogy a történtek miatt már ezt a falut is elérték az ellenségeskedések. Erre utal, hogy sokan már azt latolgatják, vajon romaügy-e, ami történt. Eddig békességben éltünk együtt a romákkal, most érzékelhetően feszültebb a helyzet. A napokban egyeztetésre hívom a helyi roma szervezeteket. Meg kell beszélnünk, mit tehetünk azért, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba.

A faluban nem hitték, hogy ilyesmi előfordulhat
A faluban nem hitték, hogy ilyesmi előfordulhat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.