Kórházmentés havi ezer forintból

Különös módszert gondolt ki az eladósodott celldömölki kórház megmentésére egy civil szervezet. Arra kérik az intézmény ellátási területén élőket: támogassák a kórházat öt hónapon át havi ezer forinttal, hogy rendezni lehessen tartozásait.

Egyre nagyobb adósságot görget maga előtt, mind kilátástalanabb helyzetbe kerül a celldömölki Kemenesaljai Egyesített Kórház. A celldömölki önkormányzat fenntartásában lévő, évente egymilliárd forintból gazdálkodó intézmény adóssága ugyanis mára elérte a 200 millió forintot. A kórház gazdálkodását önkormányzati biztos felügyeli.

- A betegellátás pillanatnyilag nincs veszélyben, de a kórház anyagi helyzetét valóban sürgősen rendezni kell - mondta Fehér László, Celldömölk szocialista polgármestere, aki hozzátette: - A dolgozók időben megkapják bérüket, a közüzemi szolgáltatóknak és a beszállítóknak, például gyógyszergyáraknak azonban egyre nagyobb összeggel tartozik az intézmény.

A polgármester szerint a kórház anyagi helyzete az egészségügyi reform miatt rendült meg. Mint mondta, korábban 84 aktív ággyal 28 település 26 500 lakóját látta el az intézmény, s kiegyensúlyozott volt a gazdálkodása. Az egészségügyi rendszer átalakítása során azonban az aktív ágyak számát ötvenre csökkentették Celldömölkön, miközben az ellátási területet kibővítették. Így a kórháznak ma már 40 település 36 500 lakóját kell ellátnia. Vagyis - tette hozzá a polgármester - sokkal több a feladat és a kiadás, holott az aktív ágyak számának csökkentése miatt kisebb a kórház bevétele. Fehér László szerint a kórház vezetése hiába faragta le a kiadásokat, hiába bocsátott el 250 dolgozó közül negyvenet, a költségek továbbra is meghaladják a bevételeket.

A polgármesterhez hasonlóan vélekedik az eladósodás okairól Dobány Lajos, a kórház főigazgatója, ám ő nem kívánt nyilatkozni az intézmény helyzetéről. A napokban ugyanis lemondott posztjáról, s már csak utódja kinevezéséig vezeti az intézményt. A távozó igazgató úgy fogalmazott: belefáradt a másfél-két éve tartó, túlélésért vívott küzdelembe.

- Az lenne a megoldás, ha sikerülne az aktív ágyak számát, így a kórháznak juttatott finanszírozás összegét a betegszámhoz igazítani, vagyis megemelni. Ezt már kezdeményeztük a Regionális Egészségügyi Tanácson keresztül az Egészségügyi Minisztériumnál, de még nem született végleges döntés - mondta a polgármester. - Kedvező döntés esetén is nagy kérdés marad, hogy mihez kezdhetünk a kórház már meglévő adósságával. Celldömölk ugyanis az idén összesen legfeljebb 40 millió forinttal tudja segíteni a kórházat, a térség többi, jobbára néhány száz lakosú települése pedig nem képes számottevő anyagi támogatást nyújtani. Ha pedig a közeljövőben nem sikerül rendezni az adósságot, akkor bizonytalanná válik a kórház jövője.

- A kérdés az marad, megtarthatjuk-e az aktív ágyakat, vagyis megmaradhat-e a belgyógyászat, a sebészet és a szülészet Celldömölkön - mondja a polgármester.

Miközben a polgármester kissé borúlátó, a Beteg és Gyógyíthatatlan Beteg Gyermekekért Misszió Egyesület szerint korántsem reménytelen a helyzet. A civil szervezet - amely hét éve alakult, s 22 millió forint értékben támogatta orvosi műszerekkel, segédeszközökkel a celldömölki kórházat - úgy véli: lakossági összefogással megmenthető az intézmény.

- A kórház ellátási területén élő 36-37 ezer lakónak fejenként ötezer forintot kellene befizetnie ahhoz, hogy az intézmény kilábalhasson válságos helyzetéből - állítja Cserági Istvánné, a civil szervezet Vas megyei elnöke. - Tudjuk persze, hogy sokan nem képesek ekkora terhet vállalni. Éppen ezért arra kérünk minden itt élőt, hogy öt hónapig havi ezer forinttal járuljon hozzá a mentőakcióhoz. Reméljük, sokan egyetértenek velünk abban: havi ezer forintot megér, hogy megőrizhessük kórházunkat, orvosainkat, ápolóinkat.

Az egyesület a napokban postázza a térségben élőknek a felhívást s a csekkeket, így néhány héten belül kiderül, hányan és mennyit hajlandók áldozni a celldömölki kórház megmentésére.

Az adósság 200 millió forint
Az adósság 200 millió forint
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.