Nem halasztják el az érettségit

Csaknem 30 ezer diák érettségizik pénteken, a sztrájk napján német nyelvből. Így bizonytalan, hogy mindannyian odaérnek-e a reggel 8 órakor kezdődő írásbeli vizsgára.

Hiller István oktatási miniszter a múlt héten közölte: nem halasztják el az érettségit, pedig a sztrájkhoz szintén csatlakozó kisebbik tanári érdekképviselet, a PDSZ ezt kérte tőle. Hiller korábban azt mondta: mindenki készüljön úgy, hogy vizsgázni fog.

Az érettségi rendszer felkészült rá, hogy a vizsgák menetét bármilyen esemény megzavarhatja, erre szolgálnak a pótnapok. Az oktatási miniszternek joga van beavatkozni a vizsgák rendjébe, ha úgy látja, olyan esemény történt, amely megzavarja az érettségi menetét.

Az iskolaigazgatók is dobhatnak ugyanakkor mentőövet a sztrájk miatt a vizsgán megjelenni nem tudó diákoknak. Ha ugyanis egy érettségi vizsga írásbeli és szóbeli részből is áll - a német ilyen -, és egy diák önhibáján kívül nem tud az írásbelin részt venni, az igazgató engedélyezheti számára, hogy a szóbelin egy tétel helyett kettőt húzzon. Ilyenkor a két szóbeli vizsga eredményéből számolják az érettségi teljesítményét.

Bombariadó és tatárjárás

Hibás feladatlapokat kapott néhány diák a tegnapi emelt szintű történelem írásbeli érettségin. A nyomdagép rosszul tűzött össze néhány tételsort. A rossz tesztlapokat pótolták, az emiatt később megkezdett vizsgát tovább írhatták a diákok. Egy pécsi iskolában bombariadóval próbálkoztak ismeretlenek, de a hír el sem jutott a vizsgázókig. Tegnap középszinten esszétéma volt például a tatárjárás vagy a Rákóczi-szabadságharc, emelt szinten pedig többek között a keresztes hadjáratokról vagy Bethlen István politikai pályájáról lehetett írni. (V. A. D.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.