Hangerőper - órajátékra

Bíróságra került a székesfehérvári órajáték ügye: a harangjátékkal kombinált turistacsalogató látványosság hangereje miatt a környéken lakók beperelték a szerkezetet fölállító órásmestert és az önkormányzatot.

Délelőtt tíztől este hétig naponta hatszor, alkalmanként három-négy percig szól Székesfehérvár szívében, a lakóházakkal körülvett Kossuth-udvarban található köztéri órajáték. Pontosabban az órához kapcsolódó harangjáték, amelynek hangjaira az óraházból történelmi személyiségeket ábrázoló bábuk jönnek elő. A hét éve működő szerkezet igazi turistacsalogató látványosság. Nemcsak az idegenvezetők igazítják a belvárosi sétákat az órajátékhoz, de a helyi kisgyermekes családok is.

A történelmi harangjáték szép dallamokból áll, ezt senki nem vitatja. A problémát a hangerő jelenti.

- Nem hangos - állítja viszont Kovács Jenő órásmester, a szerkezet megalkotója. Az ő házának homlokzatán van az órajáték. - Legalábbis biztosan nem hangosabb, mint a közeli katolikus templom harangzúgása, ami ellen senkinek sincs kifogása.

A Kossuth-udvar lakói szerint viszont a harangjáték elviselhetetlenül erősen szól a szűk térben, ami valóságos hangszóróként működik. Az órásmester és a lakók évek óta vitáznak egymással.

- Az elmúlt években számos gesztust gyakoroltam a lakók felé, így például megszüntettem az éjszakai óraütéseket, csökkentettem a harangjátékok számát, rézbetéteket rakattam a harangokba, hogy halkabbak legyenek. Ez nem egy rádió, tovább már nem tudom halkítani.

A környéken élők szerint viszont bizonyosan van rá valamilyen technikai megoldás. Tény, hogy egy másfél évvel ezelőtt készített hivatalos zajszintmérés azt igazolta: a harangjáték a megengedett 45 decibel helyett 80-90 decibellel szól. A lakók birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek, amit a székesfehérvári jegyző érdemi vizsgálat nélkül azzal zárt le, hogy a kérelmet túl későn, a probléma keletkezése után több mint egy évvel nyújtották csak be.

- Nem volt más választásunk, bíróságra kellett hoznunk az ügyet - jelentette ki a minap megtartott első tárgyaláson a Kossuth-udvar egyik lakója. A felperesek - akik közül senki sem járult hozzá a neve közléséhez - a bíróság előtt kifejtették, hogy szerintük az órajátékot annak idején építési engedély nélkül szerelték fel, ráadásul a lakásaik rendeltetésszerű használatát jelentősen korlátozza a harangjáték elviselhetetlen hangereje, ami egyébként az ingatlanaik értékcsökkenéséhez vezetett. A lakók a keresetükben azt kérik, hogy a bíróság szereltesse le, vagy érzékelhetően halkíttassa le a harangjátékot, továbbá kártérítést követelnek Kovács Jenőtől és a fehérvári önkormányzattól.

Kovács Adrien, a polgármesteri hivatal jogi irodájának vezetője nem érti, miként kerülhetett az alperesek közé az önkormányzat.

- Az órajáték Kovács Jenő tulajdona, a felállításához és működtetéséhez szükséges engedélyeket pedig nem a városháza, hanem a kulturális örökségvédelmi hivatal adta ki - közölte a jogi iroda vezetője.

A felperes lakók szerint már azért megérte a bíróságra menni, hogy olyan tényekkel ismerkedhetnek meg, amelyeket korábban éveken át sikertelenül próbáltak kideríteni.

- Ezek szerint tehát az órajáték felállítására és működésére volt engedély. Akkor már csak azt nem értjük, hogy erről nekünk miért nem lehetett tudomásunk? Miért nem jelezhettük időben a kifogásainkat? - tette fel a kérdést az egyik lakó.

A Kossuth-udvar lakói feltehetőleg azért nem kaptak értesítést az engedélyeztetési eljárás során, mert nem közvetlen szomszédjai az órásmesternek - közöttük van ugyanis egy közterület, maga az udvar.

Bár a tárgyalás során a felperesek és az alperesek is többször jelezték, jobb lenne peren kívül rendezni a problémát, ám a bíróságon elhangzottak alapján úgy látszik, csak egy jogerős ítélet zárhatja le a vitát. Elhúzódó tárgyalásra lehet számítani, mivel a bíró jelezte: igazságügyi akusztikai és ingatlanforgalmi szakértőt is bevonnak az eljárásba.

A szerkezet igazi turistacsalogató látványosság
A szerkezet igazi turistacsalogató látványosság
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.