Bajnai-csomag: általában igen, konkrétan nem

Általában véve inkább támogatják, konkrétan inkább ellenzik: röviden így foglalhatnánk össze a közvélemény reakcióját a Bajnai-csomag tervezett intézkedéseivel kapcsolatban - derül ki az egy héttel a bejelentés után a Népszabadság megbízásából készített Medián-felmérésből.

A Bajnai-kormány kiadáscsökkentő és adórendezési tervei közt vannak ugyan népszerűnek mondható elemek, de a nagyobbik részük nem nyerte el a választók többségének tetszését. Természetesen az állami vezetők fizetéscsökkentését szinte mindenki támogatja, mint ahogy a legtöbben egyetértenek az szja és a tb-járulék mérséklésével is. A takarékossági intézkedések közül a többség csak az utazási kedvezmények átalakításával ért egyet, míg a közszférában dolgozók 13. havi fizetésének az elvételét nagyjából anynyian támogatják, mint ahányan ellenzik. A többi intézkedést azonban a nagy többség nem tartja elfogadhatónak, a legtöbben az energiaár-támogatások megvonását és a nyugdíjkorhatár 2012-től tervezett emelését utasítják el.

Ahogy az várható, elsősorban a pártszimpátiák határozzák meg, hogy ki mennyire ért egyet az egyes javasolt intézkedésekkel - a Fidesz-szavazók szinte minden javaslatot elutasítanak, míg az MSZP-sek a csomag többségét támogatják. De ezen túl a jól felfogott egyéni érdek is számít, hiszen például a 13. havi nyugdíjak, illetve bérek megvonását leginkább a közvetlenül érintettek ellenzik, míg a fizetések adó- és járulékterheinek csökkentését az aktív keresők támogatják a leginkább.

Összességében csaknem minden második megkérdezett mondta azt, hogy a tervezett intézkedéscsomag nagyon rossz hatással lesz a saját háztartásának az életszínvonalára, és további bő negyedük számol további kedvezőtlen hatásokkal. Megoszlanak azonban a vélemények arról, hogy a csomag milyen hatással lesz általában véve az ország gazdaságára, a költségvetésre és a forint árfolyamára. Bár ezekben a kérdésekben is többségben vannak azok, akik inkább negatív hatásokkal számolnak, ha azonban élére állítjuk a kérdést, valamivel többen vannak, akik szerint szükség van ezekre az intézkedésekre, mint akik szerint nem.

Az MSZP támogatói között persze elsöprő többségben vannak a csomag szükségességét hangoztatók, de a Fidesz-szavazók bő negyede is ezen a véleményen van. De még ha elfogadják is ezeknek az intézkedéseknek a szükségességét, a többség szerint ezeket az előre hozott választás után megalakult új kormánynak kellene meghoznia: az egy héttel korábban végzett Medián-felméréshez hasonlóan a választók úgy kétharmada továbbra is az előre hozott választások pártján áll. (Medián)

A felmérést április 24. és 28. között készítette a Medián 1200 fő megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással korrigálták, így jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.