Szili és Páva a "pártok felett"

Kezd eldurvulni a pécsi polgármester-választás kampánya. A két jelölt mindeddig pártok felett álló, a közösség érdekeit szem előtt tartó lokálpatriótaként harcolt. A hajrára azonban, úgy tűnik, mégis győz a "pártérdek", és megkezdődik a politikai árokásás.

Május 10-én, vasárnap polgármester-választást tartanak Pécsett. Januárban elhunyt ugyanis a város szocialista polgármestere, Tasnádi Péter. A két jelölt: Szili Katalin, a parlament MSZP-s házelnöke és Páva Zsolt, Pécs fideszes önkormányzati képviselője.

Bár a közvélemény-kutatások hónapok óta arról vallanak, hogy a Fidesz támogatottsága országosan két-háromszorosa az MSZP-ének, mindkét pártnál úgy érzik: Pécsett nyílt a harc.

A városban a baloldal erős: 1994 óta a szocialisták minden parlamenti és önkormányzati választást megnyertek. Ráadásul a kormánypárt jelöltje az MSZP legnépszerűbb politikusa, aki az elmúlt négy parlamenti ciklusban fölényesen győzött Baranya 2-es számú választási körzetében.

Más dimenziók

Mindkét pártban úgy látják: a vasárnapi választás eredménye nem lefutott, és túlmutat önmagán. Az MSZP a Fidesz-henger megállításában bízik, az ellenzéki párt pedig úgy gondolhatja, Szili legyőzésével szimbolikusan is demonstrálhatja erőfölényét.

A házelnököt már 2006-ban is szerették volna elindítani a polgármesterségért a pécsi szocialisták. Akkor, amikor Toller László, Pécs korábbi első embere közúti balesetet szenvedett és kómába került, ezért helyette új jelöltet kerestek. Ez megosztotta a párt pécsi szervezetét, és mindenki Szilit ítélte konszenzusos jelöltnek, ám a házelnök nem vállalta a megmérettetést. Így lett Tasnádi Péter - a megyei közgyűlés addigi alelnöke - az MSZP jelöltje.

Tasnádi a 2006 őszén tartott választáson, ha csak 287 vokssal is, de legyőzte Páva Zsoltot, a Fidesz-KDNP jelöltjét, s az MSZP-SZDSZ-tandem többséget szerzett a közgyűlésben is. Azt követően azonban a város súlyosan eladósodott, s Pécs kardinális beruházásai, amelyekkel a megyeszékhely arra készült, hogy 2010-ben Európa kulturális fővárosa (EKF) legyen, egyre csúsztak.

Tasnádi szervezetében 2008 elején rákot diagnosztizáltak, s a politikus egy évvel később meghalt. Halála után a pécsi MSZP-sek újra Szili Katalint kérték, hogy vállalja a jelöltséget. Ő bizonytalan volt. A vállalás ellen szólt pártja őt is nyomó népszerűtlensége, és az, hogy Pécsett nyerni és polgármesternek lenni sem maradéktalan öröm: a város helyzete lényegesen rosszabb ugyanis, mint 2006-ban volt. Szilit viszszatartották az elmúlt évek személyes kudarcai is, hiszen amióta elbukta az államfőválasztást, sokat vesztett párton belüli befolyásából. A házelnökség ráadásul rangosabb, kényelmesebb és jobban fizetett poszt, mint a polgármesterség.

Szili végül vállalta a kockázatot.

- Ha nyer, vagy csekély különbséggel veszít, akkor nagyot nő az MSZP-n belül a tekintélye, és akár rövid időn belül a párt döntéshozó elitjébe kerülhet - prognosztizálja Horváth Csaba, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) politológusa. - Ha viszont nagyon veszít, súlytalanná válhat a pártjában.

A helyi ember

Páva Zsolt viszont már akkor is hátrébb sorolódik a Fideszben, ha szoros küzdelemben szenved vereséget vasárnap - állítják pécsiek. Páva politikai karrierje nem mérhető Sziliéhez, ő elsősorban Pécsett ismert. Az ügyvédként dolgozó, 53 éves politikus 1990-től alpolgármestere, 1994-től első embere volt Pécsnek. 1998-ban és 2002-ben - mivel Orbán nem tartotta őt elég harcosnak - nem ő lett a Fidesz polgármesterjelöltje. Csakhogy a helyébe lépők leszerepeltek, ezért 2006-ban újra Páva indulhatott a posztért, s a szoros eredmény a Fidesz helyi és országos vezetése számára elfogadható volt. Most nem lenne az.

Noha mind az MSZP, mind a Fidesz nagy fontosságot tulajdonít a pécsi választásnak, a kampány az utolsó hétig különösebb feszültség nélkül, kulturáltan zajlott. Ez összefügg a jelöltek konfliktuskerülő karakterével és azzal, hogy Szili és Páva egyaránt hangsúlyozza a "pártonfelüliséget". Egyikük plakátjára sem nyomtatták rá pártjuk nevét vagy emblémáját. Ugyan a tagság neheztelése miatt utóbb Szili plakátjaira ráragasztottak egy oda nem illő, apró MSZP-címkét, ám ettől még a házelnök kitartóan ismétli, hogy ő "az összefogás jelöltje". Ebből ki is alakult egy bíróságon végződő perpatvar: az Öszszefogás Pécsért Egyesület sérelmezte, hogy a szó azt sugallja, mintha az egyesület őt támogatná, holott ez nem így van. A megyei bíróság tegnapi jogerős határozata szerint Szili megsértette a választási törvényt, ezért a plakátokról el kell távolítani az Összefogás szót...

Páva - Pécs-címeres, narancsfoltmentes, kék színű plakátján és szórólapján - egyszerűen csak "Pécs polgármesterjelöltjeként" definiálja magát.

Szili hangsúlyozza, hogy a pártharcok teszik tönkre az ország közösségeit. Tegyük hozzá: a házelnök szájából hitelesnek hangzik ez a tétel, miután az elmúlt években gyakran "kibeszélt" az MSZP-ből. Arra Szili csapata nem lát esélyt, hogy a pártok felettiség ideájával olyan szavazókat is megnyerjen, akik eddig nem voksoltak a szocialistákra. Arra viszont igen, hogy az MSZP korábbi szimpatizánsai hajlandók Szili mellé állni. Ezért a házelnök kampányrendezvényei főképp a korábban már sikerrel meggyőzött szavazókat célozták meg. Szili többször kereste fel a lakótelepeket, mint a konzervatív belvárost.

Páva Zsolt csapatának viszont azért kellett a pártok felettiség hangsúlyozása, mert a Pécsett már annyiszor csalódott Fidesz és a vele szövetségben lévő KDNP új választói rétegeket szeretne maga mögé állítani. Nem tudni, hogy a "pártok felettiség" kinek hoz több szavazót. Eddig az MSZP mutathat fel részsikert, miután az MDF Szili mellé állt. Ezt az MDF megyei vezetése azzal indokolta, hogy Szili egyeztette velük a programját. Révész Mária, aki a '90-es években még az MDF tagja volt, most pedig a Fidesz pécsi elnöke, így beszélt az MDF "átállásának" hatásáról:

- Az MDF-esek nem mennek el szavazni azért, hogy támogassák az MSZP jelöltjét. Amúgy az MDF-nek alig van már bázisa Pécsett.

Kosárlabda-akadémiától a Tüke-kártyáig

Szili és Páva programja sok szempontból hasonló. Mindkét jelölt biztonságos, egészséges, családbarát, szolidáris és a civil közösségek bevonásával irányított várost ígér. Utakat építenének, és folytatnák a panelprogramot. Szili kosárlabda-akadémiát alapítana Pécsett, és ballagási támogatással segítené a szegény családok gyermekeit. Páva játszótereket létesítene, és ösztöndíjprogramot indítana a rászoruló fiataloknak. Szili a nyugdíjasoknak "Szépkorú" kártyát adna, amivel olcsóbban lehetne vásárolni az akcióhoz csatlakozó pécsi boltokban, Páva minden pécsinek Tüke-kártyát ígér, ami kedvezményt biztosít a parkoláskor, valamint a helyi boltokban és szolgáltatóknál.

Azt egyikük sem fejtette ki, hogy ehhez honnét szereznének pénzt vagy támogatást. Mint ahogy arról sem fogalmaztak meg érdemi elképzelést, miképp lesz kezelhető Pécs folyamatosan gyarapodó hitelállománya. Szili munkahelyteremtő intézkedéseket szorgalmaz, Páva azt mondja, hogy a város az ő irányításával öt év alatt ötezer új munkahelyet teremt.

Szili és Páva egyetért abban, hogy a Tubesen nem épülhet radar. A házelnök eme kijelentését a Tubes védői örömmel fogadták, de megjegyezték, hogy neheztelnek Szilire, mert amikor tehetett volna a radar ellen, hallgatott. Ezzel arra utaltak, hogy a Tubesről rendezett 2007-es helyi népszavazás érvénytelen volt az alacsony részvétel miatt, pedig ha az MSZP akkor mozgósította volna táborát, meglett volna az 50 százalékos részvétel - csakhogy a pécsi szocialisták nem mertek konfrontálódni kormányukkal. Most viszont Lendvai Ildikó pártelnök is megszólalt, igaz, diplomatikusan, miszerint "tárgyalni kell a kérdésről".

Titkolt felmérések

A pécsiek találgatják, ki nyerhet vasárnap. Előzetes felmérésekről hivatalosan senki sem beszél, ám az alig hihető, hogy ne készült volna akár több is. Kákai László, a PTE Politikai Tudományok Tanszékének vezetője - aki számos közvélemény-kutatást készített már - így vélekedik:

- Majdnem biztos, hogy készült felmérés. Márpedig ha van, és mégsem hozzák nyilvánosságra, akkor az azt sejteti, hogy kicsi a különbség a jelöltek között. Aki vezet, azért fél nyilvánosságra hozni, mert attól tart, hogy a táborából sokan elkényelmesednek, otthon maradnak. Aki meg vesztésre áll, azért titkolja, nehogy letörje és tovább gyengítse a mögötte állókat.

Az eredményt az utolsó hét nagyban befolyásolhatja. A kampány az elmúlt napokban eldurvult. A hét végén a Fidesz teleragasztotta a várost egy narancsárnyalatú plakáttal, amin Gyurcsány, Bajnai és Szili portréja alatt az olvasható: "Tönkretették az országot, Pécset védjük meg! Szavazz a Fideszre május 10-én!" Az MSZP viszont valamennyi háztartásba eljuttatott egy szórólapot, amin Páváról hét, frissen tálalt, terhelő megállapítást tettek, többi között azt, hogy: megállítaná az M6-os út építését, és nem áll érdekében az EKF sikere. Páva e szórólap (és egyik másik - szerinte gyalázkodó - névtelen szórólap) miatt rágalmazás gyanújával feljelentést is tett.

A pécsi MSZP-sek sűrűn ismétlik, hogy "a városnak jobb, ha Kati nyer". Mert ha ő lesz a polgármester, akkor Pécs a kormánytól minden segítséget megkap, hogy úrrá legyen a nehézségein, és sikeres házigazdája legyen az EKF-nek. A fideszesek erre azt felelik, hogy "nyerjen csak a Zsolt", hiszen a pécsi közgyűlésben az MSZP és az SZDSZ akkor is megőrzi minimális többségét, így a kormány - az ellenzéki polgármester ellenére is - támogatni fogja majd a várost.

A pártokhoz nem kötődő pécsiek azt szeretnék, akárki nyer is, állítsa meg a lejtmenetet, amely a nagyváros utóbbi éveit jellemzi.

Eladósodva

Az évi 38 milliárd forintból gazdálkodó Pécs hitelállománya 32 milliárd, pedig 2004-ben még csak 4-5 milliárd hitele volt a városnak. A baranyai megyeszékhely tucatnyi sikertelen beruházástól és szerződéstől szenved, s ezek terhei növelhetik a hitelt. A bezárt és eladhatatlan expócenter például még 12 esztendőn át évi 300-400 milliós törlesztést ró a városra. Az utasszállító gépek által elkerült reptér évi 150-200 millió mínuszt termel.

Pécsnek a hóeltakarítás - egy kontraktus miatt - akkor is 150 milliójába kerül telente, ha egy szem hó sem esik. Pécs útjai rettenetes állapotban vannak, a város három iskolája életveszélyes, felújításuk milliárdos költség. Az önkormányzat legnagyobb cégébe, a Pécs Holdingba - több száz milliós megtakarítás reményében - beleolvasztották a város veszteséges vállalkozásait. Az átalakítás szinte semmit sem hozott a városnak. Korábban arról volt szó, hogy a fúzió miatt megszűnik 35-40 igazgatósági tagsági állás a város cégeiben. Az érzékenységeket sértő visszahívások elmaradtak. A város nem remélhet számottevő bevételt ingatlanértékesítésből sem, mivel mostanra már eladta piacképes telkeinek nagy részét.

Bajnai Pécsett a házelnökkel - az EKF mellett

Ha Pécs 2010-ben Európa kulturális fővárosaként sikeres lesz, attól nemcsak a baranyai megyeszékhely, hanem egész Magyarország önbizalma nő - mondta Bajnai Gordon tegnap Pécsett. A kormányfőt Szili Katalin házelnök, Pécs országgyűlési képviselője és szocialista polgármesterjelöltje azért hívta meg, mert tudni akarta, hogy az EKF-re készülő városnak - a válság okozta takarékossági intézkedések miatt - milyen a gazdasági mozgástere. A város vezetőivel találkozó Bajnai kijelentette: a kormány az általa vállalt forrásokat biztosítja az EKF beruházásaira és programjaira. A kormányfővel Pécsre érkező kulturális miniszter, Hiller István hozzátette: 2010-ben rendkívül rangos és - várhatóan - sok vendéget vonzó rendezvényei lesznek az EKF-nek. Hónig Péter, a közlekedési tárca vezetője is ellátogatott Pécsre, s ő arról biztosította a város irányítóit, hogy az M6-os autópályát jövő év március 10-én átadják.

A Fidesz egyébként éles hangon ítélte el Bajnai pécsi látogatását, s hogy ott találkozott a házelnökkel. "A kormányfő állampénzen ne kampányoljon Szilért!" - véli az ellenzéki párt. Az 1998-ban kormányfővé választott Orbán Viktor annak az évnek az őszén körbejárta az országot a Fidesz önkormányzati jelöltjeinek népszerűsítéséért. Kormányfőként a négy év alatt időközi választásokon is exponálta magát a Fidesz jelöltjei mellett: 1999-ben Dunaújvárosban, rá egy évre pedig Hódmezővásárhelyen. (U. T.)

Pécsi plakátháború
Pécsi plakátháború
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.