Afrikától a huszárokig

A prostituáltak egyesületével szemben a Kisállatmenhely Alapítvány székel, de nem messze ott van a Mahatma Gandhiról elnevezett emberi jogi szervezet is. Odébb a strucctenyésztők, mellettük a huszár- és lovashagyományőrzők. Meg sokan mások: összejöttek a civilek.

A Millenáris Fogadóba meghirdetett civil seregszemle csak kora délután kezdődik, a piros pólóba öltözött szervezők addig is átirányítják a látogatót a szomszédos épülethez. A Teátrum előtti területen már tart a Civiliáda 2009 alkalmából rendezett konferencia. Félkörben ülve úgy százan hallgatják Tamás Pál szociológust, aki a színpad közepén állva derekasan küzd a háttérben folyó építkezés zajhullámaival.

Röpködnek az uniós szakkifejezések, majd hirtelen témát váltunk. Az egyik hozzászóló - a szintén szociológus Hegyesi Gábor - aziránt érdeklődik, van-e jele Európában annak, hogy a civil szerveződések felismerték a szélsőjobboldali veszélyt, és készek-e tenni ellene. Szerinte ugyanis a harmincas években a nácik jórészt annak köszönhették sikereiket, hogy az úgynevezett civil szektor "nem volt elég szervezett". Tamás Pál - a két korszak között meglévő párhuzamok ellenére - nem érzékel ilyen veszélyt. Annak idején a német nagytőke úgy ítélte meg, hogy a demokrácia nem eléggé hatékony: a nácik ezért kerülhettek hatalomra. A mostani európai gazdasági elit viszont egyértelműen demokráciát akar.

Megnyugszunk.

Jönnek az újabb és újabb vendégek, a kevésbé izgalmas pillanatokban jut idő arra is, hogy a szemlélő belelapozzon a helyszínen osztogatott tanulmányba. Kuti Éva írta: "Hogyan tovább, civilek?" A szerző a magyar nonprofit szervezetek erősségének - egyben legnagyobb belső tartalékának - nevezi, hogy aktívan reagálnak a társadalmi problémákra. Rengeteg a civil kezdeményezés, az adományozási hajlandóság nőtt a rendszerváltás óta. A gyengeségek: a civil szférában sok az ügyeskedés, a féllegális és szabálytalan megoldás. Az átlátható és betartható szabályok kiharcolása helyett a civil szervezetek jelentékeny része a szabálymegkerülést választja, így aztán egymást követik a nagy visszhangot keltő alapítványi és egyesületi botrányok.

A konferencia véget ér, Barabás Miklós, a civil találkozót szervező Európa Ház igazgatója egy műanyag hordóból halakat enged a Millenáris mesterséges tavába. A produkció valamiféle szimbolikus jelentést is hordoz, de ennél fontosabb, hogy a jövevények között nemcsak díszponty, hanem állítólag aranyhal is akad. A jelenlévők tehát gyorsan kívánnak hármat: "egészség, barátság, összetartás".

A Fogadóban közben az utolsó simításokat végzik, a civil szervezetek száz standon ajánlják magukat. Érdekes látvány, igazi multikulti. A prostituáltak érdekvédelmi egyesülete például a Herman Ottó Bonsai Egyesület mellett kap helyet, a Magyar Afrika Platform a feltalálók egyesületének szomszédságát élvezi. Van itt minden: leszbikusok, művészek, környezetvédők, romák, fiatalok és nyugdíjasok, lisztérzékenyek, huszárok és székelyek. A strucctenyésztők közhasznú egyesületének standján pillanatképet láthatunk egy modern ciprusi struccvágóhíd életéből, egyúttal érzékletes rajz szemlélteti, milyen is egy szétdarabolt strucc.

És akkor még nem is szóltunk arról, hogy Csizmár Gábor, a MeH államtitkára felvágott egy óriástortát. Tulajdonképpen ezzel az aktussal hivatalosan is megnyílt a kétnapos Civiliáda 2009.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.