'Felvesszük a kesztyűt'

Körülbelül százmillió forintot költ az MSZP az európai parlamenti kampányára, ami mutatja: a szocialisták komolyan veszik az EP-választást. Lendvai Ildikó pártelnök ugyanakkor hozzáteszi, hogy június hetedike csak egy állomás lesz az MSZP számára. Szerinte elindultak már azon az úton, amely kivezetheti a pártot a negatív spirálból.

- Ötpontos, "baloldali minimumnak" nevezett csomagot ismertetett a május elsejei MSZP-rendezvényen, benne a munkahelyek védelmét, a szociális kríziskezelő programot, arányos teherviselést, szolidáris szociális és nyugdíjrendszert, az állami iskolák és a származásuk miatt könynyen bűnbakká váló rétegek védelmét. Ezek "politikai útjelzőként" is szolgának, melyek mutatják, meddig mehet el a kormány?

- A baloldali minimum új lehetőség, nem új korlát. Legfeljebb védőkorlát, amely a szakadékba zuhanástól óv sokakat, és ezzel lehetőséget is ad a továbbhaladásra. Nem elvesz, hanem hozzátesz a kormány válságkezelő programjához. Hozzáteszi a szociális kríziskezelő programot az eddig is nehéz helyzetben lévők számára. Őket védi a méltányossági nyugdíjemelés keretének növelése, vagy az áram- és gázszolgáltatás kikapcsolását megelőző intézkedéssor. A másik védendő réteg a középosztálynak az a része, amelynek egzisztenciáját rendíti meg a válság. Miattuk bővítjük a devizahiteleseket és a lakáshiteleseket védő csomagot. A "baloldali minimum" része, hogy mindenképpen megmentjük a közösségi intézményrendszereket, takarékosabb, de épp ettől biztonságosabb működéssel. Ez a nyugdíjrendszeren és az egészségügyön túl vonatkozik arra is, hogy elérhető távolságban minden család számára meg kell őrizni a világi, önkormányzati-állami oktatás lehetőségét. Méghozzá úgy, hogy annak körülményei ne legyenek fényévnyi távolságban az amúgy fontos munkát végző egyházi, alapítványi iskoláktól.

- Orbán Viktor a Fidesz kampánynyitóján azt mondta: a kormány nem az ország gazdasági, hanem az MSZP politikai válságát kezeli. Az MSZP-nek erre az a válasza, hogy Orbán program helyett gyűlöletet keltett. Mintha nem vennék észre, hogy a közvélemény-kutatási adatok...

- Észrevesszük, és fel is vesszük a kesztyűt. Annál inkább, mert nekünk programunk is van a válság ellen. Erről a Fidesztől május 2-án sem hallottunk egy árva szót sem. Míg a magyar miniszterelnök május 1-jén a szájára sem vette a Fidesz nevét, én sem tettem, addig Orbán Viktor másnap az "Elég volt az MSZP-ből" jelszót harsogta. Kíváncsi vagyok, a törzsközönségből előhívott válasz, a "Börtönbe!, Börtönbe!" az egész MSZP-re, a tagjaira, valamint a választóira egyaránt vonatkozik-e.

- Ha az EP-választás nem feltétlenül bizalmi szavazás, a kabinettel és a mögötte álló párttal szembeni bizalom mértékét kifejezi. Emlékezetes volt, amikor Gyurcsány Ferenc a szociális népszavazás kapcsán megjegyezte: március kilencedike után tizedike jön. A koalíció mégis felbomlott.

- Én most nem mondom, hogy június hetedike után majd nyolcadika jön. Még akkor sem, ha igaz. Egy azonban biztos: június hetedike után is a Bajnai-kormány irányítja az országot. Az MSZP már szembenézett a helyzetével, ehhez nem kell uniós választás. Látjuk, hogy a párt támogatottsága hol áll. A negatív spirálból való kiszabadulás kényszerét nem az uniós választás eredménye hozza majd meg, ez a kényszer már most is él. Kampányunk fő gondolata is az, hogy "újult erővel". Újra kell kezdenünk sok mindent. A szocialista pártot eddig sem lehetett leszorítani a politikai térképről, minden trauma után képesek voltunk talpra állni. Most is így lesz.

- Mennyit költenek a kampányra?

- Úgy tudom, körülbelül százmillió forintot. Ez sok, ha egy család költségvetéséhez hasonlítjuk, nem sok, ha azt nézzük, hogy nekünk érdemi mondandót kell közvetíteni Európa és Magyarország együttműködéséről, és nem elég azt kiabálni: "Elég volt!"

- Mennyit költenek majd valójában?

- Százmillió forintot.

- De továbbra is rendezetlen a párt- és kampányfinanszírozás kérdése, miközben a politika tisztes adófizetést vár el a lakosságtól.

- Ha azt a kétharmados törvényjavaslatot elfogadták volna, amelyet mind az öt párt korábban már szakpolitikusi szinten elfogadott, de amely mögül végül a Fidesz kihátrált, akkor fel sem merülne, hogy a hivatalos adat mellett a "valósra" is rákérdezzen. E javaslat szerint ma külön kampányszámla működne és hivatalos limitek szabályoznák a kampány terjedelmét, korlátoznák a kormány részvételét is. Ezt a javaslatot mi fenntartjuk, akár azonnal készek vagyunk megszavazni. Erkölcsi és politikai érdekünk is rendezni a kampányfinanszírozás bizalomölő helyzetét, különösen most, válságidőszakban, amikor a bizalom úgy kell, mint egy falat kenyér.

- A héten finiselnek a pécsi polgármester-választáson, amelyen Szili Katalin eredménye vízválasztó lehet az MSZP számára. Ha veszít, az mélyütés a pártnak is; ha nyer, újból megerősödhet egy belső hatalmi centrum.

- A város életében vízválasztó egy polgármester-választás; kiderül, hogy tud-e a civilek és pártok együttműködéséből álló modell győzni. Az MSZP szempontjából szintén rettentően fontos próbatétel, de nem vízválasztó. De ha már vízválasztót és vizet emlegetett: akármi az eredmény, egy csónakban evezünk. Téved, aki Szili Katalint pártellenzéknek tartja. A legnépszerűbb politikusunk, igazi baloldali lélek, nélküle szegényebbek volnánk.

- Nem titok, hogy a pártelnöki posztot nem kevés rábeszélésre vállalta el - akkor is csak feltételekkel. Miután egyelőre nem látszik, hogy ki lehet az MSZP 2010-es miniszterelnök-jelöltje, adódik a kérdés: ha úgy hozzák a belső kényszerek, ezt is elvállalja?

- Biztos vagyok benne, hogy lesz más és jobb jelöltünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.