Isten őket úgy segélje - de csak ha esküt tesznek

"Isten engem úgy segéljen!" - ezekkel a szavakkal zárta miniszteri esküjének szövegét tegnap a gazdasági tárca új vezetője és néhány héttel korábban Bajnai Gordon is. Az eskü - vagy fogadalom- szövege körüli zűrzavar az Alkotmánybíróságig ért.

Mindez csak azért érdekes, mert az Alkotmánybíróság (AB) alig néhány hete foglalkozott ezzel a kérdéssel: többen is megtámadták a köztisztviselői törvényt azzal, hogy a közszolgálatban mindenki számára kötelező eskü szövege még az érintettek szabad választásán alapulva sem tartalmazhatna utalást a vallási meggyőződésükre. Egy másik beadványban pedig azt kifogásolták, hogy a köztisztviselő az eskü helyett nem tehet fogadalmat, miközben van olyan egyház, amely a tagjainak kifejezetten tiltja az eskütételt.

Az AB a beadványokat elutasította, mert az államnak a vallási meggyőződés tekintetében semlegesnek kell maradnia, biztosítania kell ugyanakkor a személyes hit szabad kialakításának - és kinyilvánításának - lehetőségét. Vagyis: nem alkotmányellenes, ha a köztisztviselő a szóban tett eskühöz a szabad elhatározása alapján hozzáteszi az "Isten engem úgy segéljen!" mondatot is.

Ugyanakkor a bírák leszögezték: az már ellentétes az alaptörvénynyel, ha az esküt olyan tartalommal foglalják írásba, amely az érintett világnézetére is utal. Ilyen különleges személyes adatot ugyanis még az érintett hozzájárulása esetén is csak célhoz kötötten tarthatnának nyilván, az eskünél pedig az adatkezelésnek nincs semmilyen jövőbeni funkciója. Az AB arra is felhívta a figyelmet, hogy e tekintetben az egyes szervek - konkrét szabályozás híján - különböző gyakorlatot folytathattak, ám az aláírt eskü mostantól csak a világnézetileg semleges szöveget tartalmazhatja.

Nem kifogásolható, hogy a köztisztviselő formálisan csak esküt tehet, és fogadalmat nem - mondta ki az AB. Ezzel kapcsolatban a testület szokatlan részletességgel fejtette ki, hogy az eskü a szokásos értelmezés szerint elveszítette szakrális jellegét, és ezért a mindennapi gyakorlatban a fogadalommal azonos jelentéssel bír. Másfelől azzal, hogy a jogszabály lehetővé teszi az "Isten engem úgy segéljen" kifejezés használatát, tartalmilag megkülönbözteti az esküt a hitre történő utalást nélkülöző fogadalomtól.

Ezen a területen egyébként elég nagy a zűrzavar. Például az állami vezetők, a parlamenti képviselők, a polgármesterek és az ügyészek "esküt vagy fogadalmat" tesznek, bár mindkét szövegváltozatban az "eskü" szó szerepel, és csak a vallásos utalásban van különbség. A bírák, az ügyvédek, a katonák és a rendőrök esküt tesznek, a polgári titkosszolgálatoknál pedig az "esküszöm" vagy a "fogadom" fordulat között választhatnak. Az előbbinél kötelező az "Isten engem úgy segéljen!" Az utóbbinál tilos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.