A plázából sok, a zöldből kevés

Mától egy ad hoc önkormányzati bizottság dolgozza ki a Mundo városközpontra kötött beruházási szerződés módosításait. Zugló számára vállalhatatlan lenne ugyanis, ha szó nélkül elfogadná a befektető benyújtott plázaterveit; a Bosnyák téri telek négymilliárd forintos vételárát a most megismertnél jóval kisebb beépítettségre kalkulálták.

A múlt keddi, rendkívüli testületi ülés határozatképtelensége után a zuglói képviselők pár nappal később rábólintottak egy ad hoc bizottság felállítására, amelynek feladata a Bosnyák térre tervezett Mundo városközpont beruházási szerződésének újragondolása, pontosabban: a kerület igényeihez jobban igazodó módosítása.

Ami az előzményeket illeti: a keddi rendkívüli tanácskozást Weinek Leonárd XIV. kerületi szabad demokrata polgármester hívta össze, mivel a lengyel Echo Investment által megvalósítandó Mundo az elmúlt hónapokban heves viták kereszttüzébe került, megosztva a képviselőket is. Az eredeti ígéretekkel szemben a beruházó a múlt év végén egy, csak bevásárlóközpontra csupaszított, a kerület számára tartalmilag elfogadhatatlan tervet mutatott be.

Weinek Leonárd lapunknak elmondta, ebben a helyzetben név szerinti szavazással szerette volna megtudni a zuglói képviselők álláspontját, ám a városatyák távolmaradása miatt erre nem volt mód. Végül csütörtökön egy eseti bizottság felállításáról döntöttek, amelybe az összes frakció delegál egy-egy tagot, s részt vesz benne a polgármester is. A grémium első alkalommal ma ülésezik.

Weinek Leonárd kitért arra is, hogy az önkormányzat és az Echo Investment közötti beruházási szerződés kötelezettségként rögzíti a korábbi pályázaton nyertes terv szerinti beépítés mértékét, amely jelentős zöldfelületet, közösségi tereket is tartalmaz, és helyet biztosítana számos önkormányzati közfunkciónak. Csakhogy a lengyelek ezt felrúgták, s egy 185 ezer négyzetméteres, egybefüggő, fedett, kizárólag kereskedelmi funkciójú tömböt húznának föl.

Az önkormányzat bérleti díj ellenében juthatna intézményi területekhez, s ez a kerület számára elfogadhatatlan. A telek eredeti, négymilliárd forintos vételárát ráadásul egy, a bemutatottnál jóval kisebb beépítettség alapján állapították meg. Mindenképpen el akarják kerülni, hogy Zugló változtatás nélkül bólintson rá a jelenlegi tervekre a vételár esetleges kiegészítése nélkül. A szerződést tehát újra kell gondolni.

A plázára egyébként tavaly októberben Weinek Leonárd és az összes frakcióvezető is nemet mondott; később viszont többen is kihátráltak. Eljáró hatóságként a XI. kerület decemberben felfüggesztette az engedélyezési eljárást, és a beruházót módosításra hívta fel. Ám újabb tervet az Echo Investment azóta sem mutatott be. Egy helyi közvélemény-kutatás szerint a zuglóiak háromnegyede ragaszkodik az eredeti elképzelésekhez, ehhez aláírásokat is gyűjtöttek.

A képviselők döntésével most lehetőség nyílik arra, hogy a kerület határozottabban érvényesíthesse eredeti szándékait. Már csak azért is, mert ha valamilyen oknál fogva a beruházó a jelenlegi plázaterveire mégis megkapná az építési engedélyt, a kerület fellebbez.

Bosnyák téri látványterv
Bosnyák téri látványterv
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.