Szili a kormánnyal is kész szembefordulni a Tubes miatt

Szili Katalin, az Országgyűlés MSZP-s elnöke - miként az a Vasárnapi Híreknek adott interjújából kiderül - minden erejét latba veti annak érdekében, hogy a Tubesen ne épüljön meg a katonai radar. A pécsi civilek a szocialista politikus kijelentését kampányígéretnek látják, ennek ellenére örülnek a polgármesterjelölt kiállásának.

A május 10-i pécsi polgármester-választás mindkét jelöltje, a szocialista Szili Katalin és a fideszes Páva Zsolt is ellenzi, hogy a város fölé magasodó Tubes-hegyen lokátor épüljön. A két politikus választási programjának fontos része a katonai beruházás elutasítása.

Szili Katalin - az Országgyűlés szocialista elnöke - legutóbb a Vasárnapi Hírek című lapnak adott interjújában jelentette ki: nem lesz radar a Pécs melletti Tubesen, s ennek érdekében hajlandó szembeszállni a kormánnyal, bármilyen színezetű legyen is az.

A lapinterjút ismertető távirati iroda arról is beszámolt, hogy a házelnök már benyújtott egy törvényjavaslatot, amely azt célozza, hogy a jövőben a települési és a megyei önkormányzatok jelölhessék ki, módosíthassák és minősíthessék át a kiemelt honvédelmi célú területeket.

A parlament elnökének nyilatkozatát örömmel, de nem csekély iróniával fogadta politikai vetélytársa, Páva Zsolt, aki tudósítónk kérdésére azt hangsúlyozta: a Fidesz pécsi szervezete már 2006 óta harcol a radar ellen. Szerinte Szili Katalin kiállása akkor lenne hiteles, ha akkor is fellépett volna a beruházás ellen, nem csak most, a kampány idején.

Hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak Vicze Csilla, a radar ellen elsőként harcot hirdető szervezet, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője. Vicze Csilla szerint Szili Katalin és a pécsi szocialisták is hibát követtek el, amikor 2007 márciusában, a radarról rendezett helyi népszavazás kampányában nem vettek részt, és nem mozgósították szavazóikat.

Mint arról a Népszabadság is beszámolt: a referendumon a választásra jogosultak harmada vett részt, s a voksolók 94 százaléka nemet mondott a lokátorra, ám az érvényességhez a választók felének szavazata kellett volna. Így a kormány a tubesi radar megépítése mellett döntött, s a Honvédelmi Minisztérium kiadta a létesítmény építési engedélyét. Ezt az engedélyt több ponton törvénysértőnek vélte és bíróságon támadta meg 23 pécsi civil. Ebben a perben - amelybe tavaly nyáron a felperes civilek oldalán a jövő nemzedékek biztosa is belépett - legközelebb május 12-én tart tárgyalást a Fővárosi Bíróság.

A honvédelmi tárca a Tubes-ügy kapcsán egyetlen nyilatkozatra sem kíván reagálni, arra hivatkozva, hogy a lokátor építési engedélyének hatályon kívül helyezése érdekében kezdeményezett per folyamatban van. Bocskai István, a minisztérium szóvivője megkeresésünkre közölte: semmilyen módon nem kívánják a bírósági eljárást befolyásolni.

A tervezett katonai radarállomás helyszíne a Mecsekben
A tervezett katonai radarállomás helyszíne a Mecsekben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.