Orbán szerint a harag egyre nagyobb

"Álruhás tolvajoknak" nevezte Orbán Viktor az ország előző és mostani kormányát, és a Fidesz EP-kampány rendezvényén arra szólította fel a jelenlévőket, hogy megmentésükért ne vállaljanak áldozatot, ahogy az ország se. "Elég volt!" - deklarálta, a tömeg pedig így válaszolt: "Börtönbe!, Börtönbe!"

Elég a Gyurcsány-Bajnai-korszakból, elég a gazdasági, politikai szélhámosságokból, elég az MSZP-ből! - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP EP-választási kampánynyitó nagygyűlésén a Városligetben szombaton, egy nappal a szocialisták majálisa után.

A Kós Károly sétányon felállított színpadon csak nemzetiszínű zászlók sorjáztak, egyetlen kék uniós zászlót nem lehetett látni, de az EU-ra utaló más szimbólumot sem. Igaz, ezúttal az árpádsávos lobogók sem lengtek. A Fidesz-szimpatizánsok piros-fehér-zöld zászlókat és narancsszínű "Új irány", illetve "Orbán Viktor, szeretünk" feliratú táblákat tartottak. A kampánygyűlésen sok ezren voltak, de az egyik fideszes szervező úgy értékelte, "viszonylag kevesen".

Orbán Viktor a sokaság hosszas és már megszokott "Viktor!, Viktor!" skandálása után kezdte beszédét. A Fidesz elnöke azzal indított, hogy "ha a gazemberség és a szélhámosság elterpeszkedik, a hallgatás is a rontást szolgálja". Beszédét ezt követően erőteljesen személyes hangütés jellemezte:

- Én hallom Magyarország hangját. Hallom a jobboldaliak hangját, akiket a hatalom évek óta gyaláz. Hallom a baloldaliak hangját is, akik jogosan érzik úgy, hogy becsapták őket, akik a politikai közösségüket feláldozták néhány milliárdos megtollasodásának az oltárán - mondta a Fidesz elnöke, s mintha a megtollasodás afféle hívószó lenne, a tömeg hangos pfujolásba kezdett.

A hatalmon lévők hamarosan libabőrözni kezdenek, állítja Orbán Viktor
A hatalmon lévők hamarosan libabőrözni kezdenek, állítja Orbán Viktor

- Elég volt! Legyen vége a sok éve tartó, sötét korszaknak, melyben a tolvajszellem vált az uralkodó ideológiává, amelyet a szélhámos milliárdosok szabadítottak ránk, a spekulánsok és az ügyeskedők, akik őszödi módszerekkel, hazugságokkal, trükkök százaival ráteszik a kezüket a közvagyonra, az uniós forrásokra és az adófizetőktől beszedett forintokra - így Orbán Viktor, aki szerint lassan már az egész ország a Gyurcsány-Bajnai-korszak áldozata.

A Fidesz elnöke arra is figyelmeztette hallgatóságát, hogy a "tolvajszellem" politikusai folyton álruhát öltenek, de ugyanarról a szocialista kormányról van szó, még ha most válságkezelő álcát öltött is magár". - De nem a gazdasági válság kezelése folyik, hanem a hatalmukat átmenteni akaró szocialisták politikai válságának a kezelése - vélte, hozzátéve, hogy azért kellene az országnak áldozatot vállalnia, hogy "ők megússzák, hogy ők megmeneküljenek a felelősségre vonástól, de a Gyurcsány-Bajnai-kormány megmentéséért ne vállaljon áldozatot az ország!" A tömeg válasza minderre az volt: "Börtönbe!, Börtönbe!"

Hogy Orbán szerint mit kell tenni? Ugyanazt, amit a csepeliek, a ferencvárosiak, vagyis: "együtt kell kimondani június 7-én, hogy elég!" A Fidesz elnöke szerint: ha egy ország dübörgi a Gyurcsány-Bajnai-kormány fülébe, hogy elég, az a vulkánkitöréshez hasonló morajlás lesz, amitől a hatalmon lévők "libabőrözni kezdenek. Akkor megértik ugyanis: mennél tovább húzzák, a harag annál nagyobb lesz."

- Véget akarok vetni a Gyurcsány-Bajnai-korszaknak, és be akarom bizonyítani, hogy Magyarország többre képes, meg akarom találni a felelősöket, eltakarítani a romokat, és újjá akarom építeni a hazát - hangoztatta Orbán, változást ígérve, ha június 7-én "ott lesznek mindannyian".

Az EP-kampánynyitó végén, Schmitt Pál felszólítására, a tömeg elénekelte a "Kossuth Lajos azt üzente..." kezdetű nótát. A Fidesz listavezetője előzetesen arról beszélt, hogy a "trianoni tragédia" óta az Európai Parlamentben valósult meg a "nemzeti újraegyesítés". Schmitt Pál a szocialista-szabad demokrata- kormány "súlyos bűnének" nevezte, hogy eljátszotta Magyarország tekintélyét.

Tőkés László romániai EP-képviselő nemzetpolitikai szempontból óriási jelentőségűnek nevezte az európai csatlakozást, mert így lehetővé vált 2004 után a békés nemzetegyesítés, "ahogy Orbán Viktor fogalmazott, Trianon békés korrekciója" - tette hozzá a királyhágó-melléki református püspök, aki Kós Károlyt idézve arról is beszélt, "adjunk esélyt a magyar autonómiának". - Koszovó kinyilvánította függetlenségét, mi beérnénk nemzeti önrendelkezéssel is, határmódosítás nélkül - mondta Tőkés László.

"Konfliktusexport-programot hirdettek"

Gurmai Zita úgy véli, Orbán Viktor beszéde avítt volt és megosztó. Az MSZP európai parlamenti képviselője, a párt EP-jelöltjének reagálása szerint abból az áradt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a "konfliktusexport programjával" indul az európai parlamenti választásokon. A szocialista politikus úgy fogalmazott: "egy régi embert hallottunk, egy idejétmúlt, jól ismert beszéddel". Szavai szerint a Fidesz elnöke belpolitikai csatatérré kívánja silányítani az európai intézményeket, ahogy azt az elmúlt öt évben is tették. - Hisszük, hogy ebből a magyaroknak elegük van, mert ez nem segít, hanem árt Magyarországnak, és elege van Európának is azokból a megosztó politikusokból, akik csak beszélni tudnak, de semmilyen érdemi programjuk nincs a válság kezelésére - jelentette ki Gurmai Zita. Kiemelte: a szocialista párt a hatékony nemzeti érdekérvényesítés programját javasolja. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.